Laddar annons
Vita viner små partier Systembolaget 5 okt -18 | Recension och tabell
4 Oct, 2018
Uppdaterad:
6 Sep, 2023

Vita viner små partier Systembolaget 5 okt -18 | Recension och tabell

SMÅ PARTIER. Vinbanken har recenserat alla Systembolagets vita viner bland små partier den 5 okt 2018. I tabellen finns rekommendation för bästa drickfönster, vilken generell stil av mat som passar till och mer.

Oktober är något av en mellanmånad vad gäller bubbel och vita viner. Det är tydligt fokus på rött men med Systembolagets numera minst sagt generösa månadssläpp är risken liten att du blir utan vin.

Flera goda vita på en del högst originella druvsorter till höstens skördefester. Missa inte nyplockad svamp och mineraldrivet vitt vin.

LÄS MER: Nya röda vi små partier 5 okt. 2018

Mousserande vin - men inte champagne eller cava

Raventos i Blanc är ledande producent av bubblor i Penedes, deras problem är att de gör mycket bättre vin än generell Cava, så nu har i Blanc och nio andra producenter bildat en nu DO som kallar sig Conca del Riu Anoia.

Längre lagringstid (18 månader i st f nio för cava) och ekologisk odling är några av deras interna krav, även välkända eko-pionjären Albet i Noya är med i gruppen. Deras Textures del Pedra 2013 (97063), 299 kr är ett mycket seriöst bevis på kvalitetssatsningen. En kombination av flera blå druvsorter (xarel.lo vermell, bastard negre och sumoll) ger ett ljust grårosa vin med fin doft av små röda bär som smultron och röda vinbär. Total-torr med bra syra, lätt bärig frukt och en svag (men charmig) beska i slutet. Kanske till en carpaccio eller sallad på god svamp med olivolja och parmesan.

En annan ledande bubbelproducent i sitt distrikt är Ferrari som huserar i Trentino Alto Adige i nordligaste Italien. Här har bröderna Lunelli gjort bubbel sedan 1902 och tillhör verkligen den mousserande eliten i Italien. Deras Ferrari Perlé 2012 (90007), 199 kr, är lika bra i denna årgång som tidigare. 100% chardonnay garanterar elegans och finess och med lagring fem år på sin jästfällning får vinet en härlig autolys och fin mognad. Så god och lättdrucken att en halv-magnum tar slut innan man vet ordet av. Fram för magnum! Kan absolut avnjutas med lite plockmat men så härlig att den inte behöver vidare ackompanjemang.

Vinerna från centraleuropa levererar

Tyskland bidrar med en s k Erste Lage från Pfalz.Vinet är von Winning Ruppertsberger Reiterpfad 2016 (96247), 199 kr. Här har ni en elegant och välbyggd riesling av hög kvalitet från ett något varmare område i Tyskland. Det ger vinet en generös fruktprofil med en aning exotisk karaktär av t ex citrongräs och litchi men också vinteräpple som ingrid marie eller cox orange. Torr och ren med klingande syra, elegant och finstämd trots sin smakrikedom. Ännu mycket ungt vin som vinner enormt på att lagras några år. Sedan vill jag njuta av vinet till en halstrad pilgrimsmussla med yozu-dressing och stekta äppelskivor.

Från Österrike och Burgenland kommer Umathum Grauer Burgunder 2017 (96046), 159 kr. En lätt bronsfärgad pinot gris i lite tyngre stil med koncentrerad frukt och ganska låg syra som druvans viner ofta har. Ung och lite spretig idag, men får den bara vila något år har vi ett fullödigt matvin med både mineral, krydda och svaga toner av honung och solmogen frukt.

Har du inte provat det torra resultatet av tokaj-druvan furmint så har du chansen nu. En av Tokajs främsta producenter Oremus gör en Mandolas Furmint 2016 (96244), 169 kr. En annorlunda stil med lätt exotisk frukt och tydlig ton av fatlagring (vanilj/kola) som ger ett smakrikt fruktdrivet vin med balanserad men hög syra. Roligt och gott vin som också det vill ligga till sig något/några år innan det visar upp sin fulla kapacitet.

Udda vita viner och druvor

Vi fortsätter på temat originella druvsorter och en trio fransoser är värda att nämnas. Långt nere i sydväst, strax norr om staden Pau (var ätten Bernadotte stammar från) ligger lilla byn Cabidos. Här gör thailändska vinmakerskan Méo Sakorn-Sériès vin på lokala druvsorter.

Cabidos Gaston Phoebus Petit Manseng Sec 2014 (90715), 169 kr är ett mycket speciellt vin med drag av svunna tider. Vinet har en tydlig doft av sent skördade druvor, aningen botrytis, honung, melon och kanske hjortron samt en svag ton av fatlagring men helt utan vanilj eller kola. Initialt slår en sötma an i munnen men strax tar solmogen frukt och ganska hög syra över för att sedan avsluta nästan torrt. Intressant, gott, roligt och mycket ovanligt. Utmärkt till tre noga utvalda, inte alltför starka ostar med aningen sälta.

Druvan Naturé tillhör inte heller de vanligare även om synonymen savagnin förekommer oftare. Les Clous Naturé 2016 (94985), 259 kr, är ett välgjort och seriöst naturvin med bra syra, fin fruktig koncentration och lång eftersmak med inslag av ekfat och en liten oren ton som bara är tilltalande. Känns som att den behöver ligga ett tag innan den är fullt färdig att njutas fullt ut. Passar till en choucroute med alla goda korvar och rimmat fläsk från glada grisar.

Ett av Frankrikes äldsta vintyper måste vara Vin Jaune – det gula vinet. Uppe i Jura, öster om Bourgogne mot gränsen till Schweiz har detta märkliga långliggarvin tillverkats på samma sätt i århundraden. Basen är savagnin-druvan som måste vara fullt mogen och ge minst 13% alkohol samt ha hög syra-nivå för att klara den långa lagringen.

Efter jäsning – ofta ett år efter – tappas vinet över på bourgognefat om 228 liter där det sedan lagras minst 75 månader. Dessa fat fylls inte ända upp utan man låter ca tio liter luft ligga på topp (ullage) och då bildas, om man har naturen på sin sida, en tunn slöja av jäst, liknande som flor i sherry. Jästslöjan förhindrar vidare oxidation av vinet. Resultatet blir ett finoliknande (i brist på bättre liknelser) vin med oxidativa drag och djup gul färg som slutligen buteljeras upp på den speciella clavelin-flaskan som rymmer 62 cl.

I detta släpp kommer ett bidrag från en av de mer kända producenterna, Henri Maire Château Chalon 2010 (96276), 419 kr – Château Chalon är inte ett slott utan en av fyra appellationer som får göra vin jaune. Valnöt, smör, jäst, honung, ingefära och fler nötter. Utan tvekan är det ett unikt vin. Smaken är oxidativ utan att vara oxiderad och med rejält hög syra, med en bredd och ett djup som inte lämnar munnen i fred på många minuter. Minst sagt häftigt vin som borde vara obligatoriskt att ha provat för varje sann vinälskare. Smakar som bäst till ostar - som lagrad comté eller gruyère. Skulle också kunna tänka mig en ugnstekt bjäre-kyckling med en fet hasselnötssås och ugnsbakade syrade rotsaker.

De flesta som kan vin är överens om att viognier inte ska lagras länge och ska man tvunget lagra så måste det vara ett vin från Condrieu eller Château Grillet. Så döm om min förvåning när sydafrikanska Nederburg Vintage Limited Edtion Viognier 2011 (96270), 189 kr, dimper ner på hyllorna. Gyllengul och lätt simmig, häftig doft med åldersmognad, tropisk frukt, jasmin och litchi, nästan så man tror att den inte är torr. Men det är den, och bjuder på massor av smak i samma riktning som doften. Den primära lite för blommiga viognier-tonen är borta, ersatt med djup, ekfatslagring och mognad. Väldigt kul vin! Jag skulle nog göra en krämig fiskrätt med citrongräs och limeblad som smaksättare.

Älska sherry

Avslutningsvis, två sherries. Som vanligt gravt underprisade, speciellt Manzanillan, varför ett köp för att prova inte är långt borta. Bättre exempel på respektive sherry-smaktyp får du inte. Manzanilla Pasada Pastora (99705) 109 kr, är ljus och lätt och elegant. Smakar underbart god till rostat knäckebröd med finaste sardinerna. Amontillado del Castillo Almacenista Antonio Cabellero y Sobrinos (99403), 299 kr, från Lustau är läckert nötig, djup, salt, eldig och oändligt lång, pröva till pata negra med saltade mandlar.

SEPTEMBER: Nya röda viner 21/9   och Nya vita viner 21/9.

[drinklist id="64734"]