recension-ny-ol-smaparter-21-september-pa-systembolaget

Recension och tabell små partier – röda viner 2 nov. 2018

Favoritmarkera

Den 2 nov. 2018 drabbas vinälskare av en störtflod bra röda viner. Det var länge sedan kollegorna (övriga skribenter) i Systembolagets provningsrum var så odelat positiva och o-gnälliga. Veckans rapport är en diger läsning och missa inte tabellen som stöd för recensionerna.

Det enda man hade att invända mot var att det var för många för goda viner att prova samma dag. Och ja; det stämmer eller vad sägs om 25 vita och 37 röda, varav minst 80 procent är riktigt bra!

För att sammanfatta släppet börjar jag recensionen med tre hyfsade pinot noirviner varav en är från Bourgogne och två från Nya Zeeland. Au Pied de Mont Chauve Bourgogne Rouge 2015 (95932), 179 kr är nästan lika bra som sitt vita syster-vin. En lätt mogen bourgogne med klassisk fransk lite kärv frukt och höstiga toner av svamp och mossa, bra med tanniner och syra. Ett utpräglat matvin till vilt och/eller svamprätter.

Pinot noir till vilt

Från Marlborough, Nya Zeeland sydö’s norra kust kommer två fina pinot noirviner. Välkända och stora Stoneleigh släpper sin Rapaura Pinot Noir 2017 (95892), 179 kr i tydlig Nya Zeeland-stil med frisk frukt som drar mot små röda bär och ett stänk mynta, aningen bitterhet i slutet och ganska tuffa tanniner ger ett än stramare intryck i munnen än på näsan. Grannen Clos Henri Pinot Noir 2015 (90263), 279 kr (som ägs av sancerreproducenten Henri Bourgeois) är en baddare på pinot noir vilket man märker tydligt i detta vin. Nästan mer fransk än nya-zeeländsk i stilen. Mindre tydlig doft än Stoneleigh men också strået vassare när det kommer till smak och komplexitet vilket vinet verkligen har. Rådjursadel tack!

Rött vin till fisk

Från Bourgogne till Bordeaux – eller i alla fall bordeaux-druvor, idag med dominans av cabernet franc! Domaine de la Bergerie Cerisaie 2016 (90212), 149 kr från Anjou vid Loire är 80% cabernet franc & 20 cabernet sauvignon med urspungstypisk grön cabernet-ton och lätt paprika-doftande frukt. Mycket trevlig, helt okomplicerat och kanonbra fiskrödvin!

Kultig cabernet franc från Loire

Fem mil österut från Angers där Cerisaie (vin ovan) växer ligger medeltidsstaden Chinon högt uppe på en kalkstensklippa (lokalt kallad tuffeau) med utsikt över (bi-)floden Vienne. Ska man kunna nämna ett rött Loire-vin så är det just Chinon, och en av de mest kända producenterna i den appellationen är Couly-Dutheil, här med sin Clos de l’Olive 1989 (99033), 499 kr.

”Oliven” är deras högst skattade vingård som redan i nyskick brukar kosta 25-30€ så prislappen för denna helt mogna Chinon från en av de bästa årgångarna i slutet av förra seklet är minst sagt OK. Vackert mogen färg, tydlig mognad i doften med tobak, läder och lätt övermogen frukt och druvans (cab fr) lite gröna toner. Fina tanniner och förvånansvärt bra fruktstruktur fortfarande.

Merlot-revival

Tredje bordeaux-druve-vinet kommer faktiskt från Bordeaux, Château la Fleur Pourret 2012 (90209, 299 kr är en Saint-Emilion Grand Cru från en bra men inte fantastisk årgång. Tydlig merlot-frukt mot plommon och blåbär med början till mognad med lite läder och blyertspenna. Fin smak med både elegans och finess i lite lättare stil.

Côte du Rhône’s med stil

Château la Nerthe är en av de stora i Châteauneuf-du-Pape och som så många andra här nere har man även börjat tillverka enklare vin. Husets Côte du Rhône-Villages, Les Chassagnes de la Nerthe 2015 (90131), kostar 159 kr. Nu är det inget enkelt vin alls utan en rak och mycket välgjort CdR med mörka bär och kakao i typisk sydlig Rhône-stil med lätt bränd frukt och fina syror och mineraltoner.

Grannen Gigondas bidrar med ett vin i samma stil från Arnoux & Fils Vieux Clocher Nobles Terrasses 2016 (90250), 199 kr. Grenache är huvud-druva och ger fräsch körsbärsfrukt med inslag av kärna, lite bränd eftersmak och en eldig maffig eftersmak av mörk choklad.

Avslutningsvis en riktig Châteauneuf du Pape, Bousquet des Papes Cuvée Tradition 2016 (95051), 309 kr med ung fräsch nyplockad frukt i ett seriöst och komplext vin med massor av oförlöst koncentrerad frukt och fint ekfatskoncentration, det vill säga utan smak av kola eller vanilj. Balanserad, fint vin som dock behöver något eller några år på sig för att visa upp sin bästa sida.

Sydväst om södra Rhône ligger den gamla romarstaden Nîmes och för 20 år sedan så var Nîmes synonymt med enkla, oftast röda viner som gjorde sitt jobb som måltidsvin men inte mycket mer. Nu ser det annorlunda ut, mycket tack vare familjen Gassier som kanske är den främsta representanten för det nya Costieres de Nîmes. Cuvée JT Château de Nages 2014 (90275), 199 kr är en syrah med 5% mourvedre och 12 månaders lagring. Ett litet muskelknippe med tät koncentrerad frukt och mycket av det mesta på väldigt bra sätt. Ugnsbakad hel selleri med svamp och tomatsås!

Languedoc, yes vi älskar Faugères

En av Languedocs bättre appellationer är Faugères, här i form av Château des Estanilles Le Clos de Fou 2016 (90658), 249 kr. Precis som i Nîmes gör man vin med superkraft. Nästan svartröd färg kommer från syrah som spelar första fiolen med tydlig svartvinbärsfrukt, peppar och svag ton av tjärpastill. Väldigt ung idag och vin som vill vila några år innan den serveras till brässerat lammlägg med rosmarin och svartpeppar.

Syrahdruvan i norra Rhône för viner med attityd

Norra Rhônes stora bidrag till vinvärlden är syrah! Denna vecka kommer två riktigt fina och om två veckor ytterligare några stjärnor. Domaine J-C Marsanne Saint-Joseph 2016 (90484), 269 kr är mörkt blåröd, ung fin bärig doft mot svartpeppar, svarta vinbär och aningen schwartzwald-skinka med den där lilla rökiga tonen. Underbar fräschfruktig smak med massor av ung god läskande frukt och syra och precis lagom tannin. Om fem år är detta värt all väntan och lite till.

Alain Voge Cornas Vielles Vignes 2016 (90327), 559 kr är utan tvekan ett av denna månads viner (i svår konkurrens). Mörk nästan svart frukt som vinbär, moreller, björnbär (mycket) och en tydlig men återhållen fathantering ger ett vin med feminin elegans, nästan som en Rhônes Musigny. Smaken är inte riktigt ikapp och ännu dominerar ny ek (bara 20%) och nyplockad syrah (100%), måste ge det några år i källaren men jag undrar om det inte är den mest imponerande Voge Vielles Vignes jag provat. Själva rekommenderar de vinet till hare och vem är jag att argumentera mot expertisen!

Vin från Italien

Isola dei Nuraghi, är det bekant? Om inte så fortsätt att läsa här för det handlar om Sardinien. Från Agricola Punica kommer nu två fina viner. Det är Sassicaias och Tenuta San Guidos ägare och VD som dragit igång ett projekt som innefattar ett fint kooperativ på Sardinien. I en tidigare artikel på Vinbanken finns en bild från Agricola Punica, med vinmakaren och källarmästaren.

Lokala druva heter cannonau, det vill säga carignano, och eftersom Sassicaia är med i produktion (så att säga) blandar man så klart även in lite cabernet i vinerna. Agricola Punica Montessu 2016 (90219), 149 kr är en mörkt blåröd skapelse med mycket primära fruktiga aromer mot saftig mörk frukt och bär. Fruktdrivet och gott med liten svag beska och lång god smak. Uppenbart att vinet vill vänta något år innan man dricker upp det till en tagliatelle med vildand eller annat mörkt kött. Storebror heter Punica Barrua 2015 (90276), 249 kr har en helt annan koncentration och frukt, plus en del nya fat som tas väl om hand av frukt och syra i vinet. Lång och påfallande eldig eftersmak. Borde vara perfekt ostvin (inte grönmögel).

Piemonte fortsätter sitt segertåg

Barolo är återigen väl representerat denna vecka. Paolo Scavino Barolo 2014 (95769), 359 kr är firmans standard-barolo om man nu kan använda ordet standard för ett 360-kronorsvin. En bra och rättfram barolo är det, som just nu är lite blyg så som fyraåringar kan vara men trots allt – med alla bitar där de ska vara. Härlig och generös smak med god frukt och en klar finess från en årgång som det har gnällts lite på, men det visar väl bara på producentens fina handlag.

Husets Barolo Monvigliero 2014 (95771), 599 kr har mer av allt. Koncentration, djup, elegans och frukt med förutom plommon och nypon också björnbär och svarta vinbär. Väldigt stilig barolo som skulle må bra av att vila något år i källaren innan den dekanteras till en mör kronhjortsfilet eller liknande.

Paolo Scavino Bric dël Fiasc 2014 (95772), 699 kr är som alltid bara att ta hatten i hand och buga inför. Jag tillhör dem som ibland har svårt att se barolovinernas storhet och då ska man bjuda mig på lite Bric Fiasc så jag inser att jag har fel. Här finns allt man kan önska av barolo – lite chark, enbär och den mörka bäriga frukten som är så läskande. Stor och stadig så klart med fin balans mellan frukt, tannin och syra.

Borgogno är en annan klassisk producent i Barolo. Helt annan stil men inte mindre bra för det. Denna Barolo Liste 2013 (95700), 548 kr är misstänkt ljus i färgen, men doften är 100% rätt med rosor, nypon och björnbär och lagom med fat. Stadig och stram med en härlig mix av vresig nebbiolo och en inre vilja till mognad. Väldigt god eftersmak. Kräver minst två timmar i karaff i nuläget.

Toscana

I Montalcino ligger flera vingårdar som gjort området känt som ett av Italiens absolut bästa distrikt och detta trots (eller kanske tack vare) sin ganska ringa storlek på ca 1200 hektar. Caprili Brunello di Montalcino 2013 (95805), 319 kr har allt man kan förvänta sig. Lite brådmogen brunröd färg och även doften är klart utvecklad med plommon, körsbär och lite bränd frukt. Smaken är tät och stram med bra syra och härligt solmogen frukt. Vinet har en klart mogen framtoning så fram med det till höstens mustiga grytor med eller utan animaliska proteiner. Kan dekanteras för att vakna men behöver inga timmar i karaffen.

Iberiska halvön, först ut är Portugal

Lisboa eller Lissabon är inte det vanligaste vinet på våra breddgrader. Quinta de Chocapahla Cabernet Sauvignon 2016 (95581), 139 kr är en ny upplevelse. Cabernet light med fruktdriven, lite syrlig stil med mer röda än svarta vinbär i lättare smak och överraskande fräsch frukt. Till grillad fisk vore detta vin toppen.

Vidare till Spanien

Artadi tillhör de nyare stjärnorna i Rioja som vill göra vin i en elegantare fruktig stil i stället för fatdriven klassisk Rioja. Denna Artadi Viñas de Gain 2016 (95124), 219 kr är verkligen ett gott exempel på vad Artadi har för intentioner. Ung och tydligt fruktdriven (körsbär, viol och choklad) modern Rioja av bästa klass med fin tanninstruktur och lång god smak.

Förra månaden kom en vit Priorat och nu kommer en röd från samma hus, Cran Clos Priorat 2012 (95826), 299 kr. Klassisk Priorat med tung tät torkad (dadlar/russin) frukt i nästan amarone-stil och nu sex år gammal ganska perfekt mognad. Jättebra ostvin. Kul att det kommer så pass många mogna viner.

Viner från södra halvklotet

Det släpps endast ett sydafrikanskt vin denna vecka – men levererar desto mer av smak och kvalitet. Norr om Kapstaden uppe i Swartberg görs idag några av världens bästa syrah-viner, och det till priser som får den normale sydafrika-konsumenten att hicka. Denna vecka är det Boekenhoutskloofs Porseleinberg 2015 (95762), 669 kr som får vinälskare att hicka till av lusta. En sensuell blandning av blommor som jasmin/rosor och fin fräsch frukt som inte är övermogen utan bara nästan mogen. Stor snygg syrah i yppig och generös stil med massor av koncentration och kraft. Men, det kommer bara 240 flaskor!

Från Argentina släpps en kvartett viner från producenten Weinert i mer eller mindre övermoget stadium, 1994, 1995 och 1997. Kul att prova och se att de nästan kan klara 20 år+ på flaska men att ta 700 – 800 kronor flaskan är svårt för att motivera köpsignal. Då tar jag hellre och lägger mina pengar på deras Weinert Cabernet Sauvignon 2008 (90118), 169 kr där jag också får ett fullt moget vin med brunröd färg, svarta vinbär, mynta och ålderssötma. Torr (på gränsen) och lagom mognad till ett pris som är verkligen attraktivt,

Australienvin – Down Under My God!

Australien levererar denna månad. Främst genom Penfold’s men dessförinnan en fräsch och frisk cabernet sauvignon från Western Aussie och Margeret River. Tillverkaren Fraser Gallop lanserar Parterre Cabernet Sauvignon 2014 (95802), 199 kr som ger precis den dos av down under cabernet man vill ha, notera att smaken är långt från överdos. Snygg och fin cab med alla ingredienser som mynta och cassis men helt utan överdrifter. Balanserad och välgjord med sötmogen fin frukt, härliga syror och väldigt mjuka fina tanniner, och dessutom början till mognad. Tack för det.

Men därefter, när det kommer sex röda Penfold’s från Bin 407 till 95 kan man inte stå emot. En så massiv attack kan man bara kapitulera inför och oj så rena snygga och fantastiskt välgjorda viner de är denna gång. Bin 407 Cabernet Sauvignon 2016 (95512), 499 kr är en stor och tät cabernet med snudd på övertydlig aussie-cab med eukalyptus och mintchoklad och cassis. Underbar redan nu i detta unga stadium men kommer så klart att bli bättre. Väldigt balanserad och fin smak.

En favorit som kommer tillbaka är Bin 389 Cabernet Shiraz 2016 (99453), 499 kr och det är verkligen ett av Penfold’s mest kompletta viner (jag tror att deras 1982 kostade 125 kr, så länge har jag känt vinet) med riktigt perfekt mix av de två druvorna. Härlig smak av nästan överdådig mogen fin röd/svart frukt med nästan sötfruktigt anslag. Lång, sötaktig och koncentrerad smak med mycket fat och hallonfrukt just nu. Behöver verkligen ligga till sig några år, men med Bin 389 är det aldrig bråttom.

För Sverige (Systembolaget) tror jag att Bin 150 Marananga Barossa Shiraz 2016 (95576), 499 kr är en nyhet, jag har inte sett den här tidigare. Balanserad och hyfsat finstämd doft utan alltför mycket av mynta och nya fat, men en fin hallon/björnbärston spetsad med lite fudge, gott! Smaken är urfin och koncentrerad med fin balans trots sin ganska massiva anstormning. Väldigt god, lång och beroendeframkallande.

Ett av husets äldsta finviner (förutom Grange då) är St Henri Shiraz nu 2015 (95552), 699 kr som man gjort sedan 1957. Unikt med St Henri är att det inte lagrats på ny ek alls, till skillnad från alla andra viner från Australien, i liknande prisklass . Det lagras fortfarande på gamla 1500 liters liggare av gammal ek. När jag skriver om detta vin är jag inte opartisk – det var ett av de första finviner från Australien jag provade och föll pladask för dess elegans och helt egna stil. Och fortfarande tycker jag samma sak, oerhört snyggt byggt med balanserad frukt/syra/tannin i sin fräsch fruktiga stil helt utan fudge och kola-toner.

Fyrtio år yngre (första årgången av RWT som lanserades var 1997) än St Henri är RWT 2016 (95563), 999 kr. En ren Barossa- shiraz som ska vara en motpol till Grange i sin mer avskalade fruktighet och smalare framtoning. Och så även denna gång. När RWT visades första gången tyckte jag att den var för slimmad och finputsad, saknade sex appeal. Nu är den bara så snygg och med sin generösa lite yppiga frukt och franska ekfat och solmogna frukt och så oerhört imponerande. Bästa RWT jag smakat!

Äldst (från 1953) och bäst och finast och dyrast – Ladies & Gentlemen: Penfold’s Bin 95 Grange 2014 (95546) 4599 kr. Även denna årgång är något utöver det vanliga och receptet på Barossa shiraz från gamla vingårdar och amerikanska ekfat kan man inte ändra på. Underbar solmogen röd frukt, hallon och rabarber eller annan syrlighet, plus massor av fat. Koncentrerad och maffig och oerhört tät, den ger verkligen allt och lite till. Ändå är jag inte lika imponerad som jag är av RWT, jag vet att det är lite av en trotsålder just nu och att i längden vinner Grange över nästan allt annat, dessutom är den mer traditionell i sin stil än RWT. Vansinnigt god är den i vilket fall som helst.

Notera: Cuvée los Andes provflaska var defekt, därför ej med i tabellen.

VISA TABELL
Vinbanken tabell – röda viner små partier 2 nov. 2018
NamnÅrSB nrUrsprungPrisPoängPrisvärdDrickPassar tillAntal
PINOT NOIR
Bourgogne Pinot Noir Au Pied du Mont Chauve, 2015, 179 kr, +
Bourgogne Pinot Noir Au Pied du Mont Chauve201595932Bourgogne17915+18-222.32400
Stoneleigh Rapaura Pinot Noir, 2017, 179 kr, +
Stoneleigh Rapaura Pinot Noir201795892Marlborough17915+18-2322700
Clos Henri Pinot Noir, 2015, 279 kr, +
Clos Henri Pinot Noir201590263Marlborough27916+18-252.3600
BORDEAUXDRUVOR
Domaine de la Bergerie, Cerisaie, 2016, 149 kr, +
Domaine de la Bergerie, Cerisaie201690212Anjou, Loire14914.8+18-2322400
Chateau La Fleur Pourret , 2012, 299 kr, +
Chateau La Fleur Pourret 201290209Saint-Emilion Grand Cru, Bordeaux29916+18-292.32400
Couly-Dutheil, Clos de l´Olive, 1989, 499 kr, ++
Couly-Dutheil, Clos de l´Olive198999033Chinon, Loire49917.8++18-242.3360
RHÔNE & LANGUEDOC
Les Cassagnes de la Nerthe Château La Nerthe, 2015, 159 kr, +
Les Cassagnes de la Nerthe Château La Nerthe201590131Côtes-du-Rhône-Villages15915.5+18-262.33600
Vieux Clocher Nobles Terrasses Arnoux et Fils, 2016, 199 kr, +
Vieux Clocher Nobles Terrasses Arnoux et Fils201690250Gigondas, Rhône19915.5+18-262.31200
Châteauneuf du Pape Cuvée Tradition Bosquet des Papes, 2016, 309 kr, +
Châteauneuf du Pape Cuvée Tradition Bosquet des Papes201695051Châteauneuf-du-Pape, Rhône30916.5+19-2933600
Domaine J-C Marsanne , 2016, 269 kr, +
Domaine J-C Marsanne 201690484Saint-Joseph, rhône26917+19-292.31800
Cornas Les Vieilles Vignes Alain Voge, 2016, 559 kr, +
Cornas Les Vieilles Vignes Alain Voge201690327Cornas, Rhône55918+20-322.3180
JT Château de Nages Famille Gassier, 2014, 199 kr, +
JT Château de Nages Famille Gassier201490275Costières de Nîmes, Rhône19916+18-252.3720
Château des Estanilles Le Clos de Fou, 2016, 249 kr, +
Château des Estanilles Le Clos de Fou201690658Faugères, Rhône24916.5+19-273360
ITALIEN
Montessu, 2016, 149 kr, +
Montessu201690219Isola dei Nuraghi, Sardinien14915.5+18-2526000
Barrua, 2015, 249 kr, ++
Barrua201590276Isola dei Nuraghi, Sardinien24916.5++19-283900
Paolo Scavino Barolo, 2014, 359 kr, +
Paolo Scavino Barolo201495769Barolo, Piemonte35916.5+18-2823600
Paolo Scavino Barolo Monvigliero, 2014, 599 kr, +
Paolo Scavino Barolo Monvigliero201495771Barolo, Piemonte59917.3+19-282.3
Paolo Scavino Barolo Bric dël Fiasc, 2014, 699 kr, +
Paolo Scavino Barolo Bric dël Fiasc201495772Barolo, Italien69918+19-282.3240
Borgogno Barolo Liste, 2013, 548 kr, +
Borgogno Barolo Liste201395700Barolo, Piemonte54817.5+19-302.3120
Caprili Brunello di Montalcino, 2013, 319 kr, +
Caprili Brunello di Montalcino201395805Brunello di Montalcino, Toscana31917+18-303960
Pietro dal Cero Amarone della Valpolicella 375 ml, 2008, 349 kr, =
Pietro dal Cero Amarone della Valpolicella 375 ml200890630Valpolicella, Veneto34914.5=18-202600
IBERISKA HALVÖN
Quinta de Chocapalha Cabernet Sauvignon, 2016, 139 kr, +
Quinta de Chocapalha Cabernet Sauvignon201695581Lisboa, Portugal13914.5+19-262.36000
Artadi Viñas de Gain, 2016, 219 kr, +
Artadi Viñas de Gain201695124Rioja, Spanien21916.5+20-302.32400
Gran Clos , 2012, 299 kr, +
Gran Clos 201295826Priorat, Spanien29916.5+18-242.31800
ARGENTINA
Colección Cuvelier Los Andes, 2013, 169 kr,
Colección Cuvelier Los Andes201395893Mendoza169 1800
Weinert Cabernet Sauvignon, 2008, 169 kr, +
Weinert Cabernet Sauvignon200890118Mendoz16915.5+18-222.32400
Weinert Cabernet Sauvignon, 1997, 689 kr, +
Weinert Cabernet Sauvignon199790167Mendoza68915.5+18-202300
Weinert Malbec, 1995, 769 kr, =
Weinert Malbec199590291Luján de Cuyo76915=18-192300
Cavas de Weinert , 1994, 839 kr, =
Cavas de Weinert 199490363Mendoza83915.5=18-192300
AUSTRALIEN
Fraser Gallop Parterre Cabernet Sauvignon, 2014, 199 kr, +
Fraser Gallop Parterre Cabernet Sauvignon201495802Margaret River, Western Australia19915.8+18-262.32400
Penfolds Bin 407, 2016, 499 kr, ++
Penfolds Bin 407201695512South Australia49917.5++19-353240
Penfolds Bin 389 Cabernet Shiraz, 2016, 499 kr, ++
Penfolds Bin 389 Cabernet Shiraz201699453South Australia49917.5++22-353486
Penfolds Bin 150 Penfolds Wines, 2016, 499 kr, ++
Penfolds Bin 150 Penfolds Wines201695576Barossa Valley, south Australia49917.5++19-323360
Penfolds St Henri, 2015, 699 kr, ++
Penfolds St Henri201595552South Australia69918.2++19-353660
Penfolds RWT, 2016, 999 kr, ++
Penfolds RWT201695563Barossa Valley, South Australia99919++20-403120
Penfolds Grange, 2014, 4599 kr, +
Penfolds Grange201495546South Australia459918.5+20-50396
SYDAFRIKA
Porseleinberg , 2015, 669 kr, ++
Porseleinberg 201595762Swartland66918++20-353240

Mer om tabellen och betygen
Johan Edström och Christian Stojkovics betyg samstämmer väl varför tabellen utan vidare kan läsas utifrån likvärdiga kriterier, oavsett vem skribenten är.

Drick
Rekommenderad bästa drick-tid, vanligtvis vinner viner på att lagras.

Mat
Övergripande angivelse, från 0 – 5, till vilken mat som vinet passar till.

Utan mat: 0
Lättare mat: 1
Mellanrik smak: 2
Mäktig och smakrik mat: 3
Ost: 4
Dessert: 5

Antal
Flaskor som lanseras.

Prisvärdhet
Denna skala är subjektiv och är inte bara en ratio pris/poäng, den tar också hänsyn till andra faktorer som t ex hur sällsynt vinet är eller om det har ett speciellt lågt pris jämfört med andra marknader. Prisvärt, dvs = är det betyg de flesta viner förväntas få. Kort och gott ett vin som levererar det man förväntar till det givna priset.

Vinets själ är inte numerisk utan en egen kvalitativ upplevelse.

*vi gör ingen prisvärdhetsbedömning på viner över 3 000 kronor.

Betygskala och poäng i tabellen, Christian Stojkovic

20 – Exceptionellt
19 – Enastående
18 – Utmärkt
17 – Mycket bra
16 – Bra
15 – Över snittet
14 – Anständigt
13 – Tråkigt men korrekt
12 – Obalanserat på gränsen till felaktigt

<11 – Defekt/Felaktigt

Prisvärdhetsskala

++ fynd

+ mer än prisvärt

= prisvärt

– ej prisvärt

Betygskala och poäng i tabellen, Johan Edström

Poäng
Kvalitetspoäng är enligt en 20 poängskala. 10 poäng motsvarar ett som går att dricka men inte mycket mer. 12,5 poäng är OK för ett 100-kronorsvin, 15 poäng OK för 200 kr. Över 18 är ett exceptionellt bra vin och 20 poäng är ett helt fulländat vin.

Lämna ett svar