Laddar annons
Recension tillfälligt sortiment VITA VINER 13 mars
11 Mar, 2020
Uppdaterad:
6 Sep, 2023

Recension tillfälligt sortiment VITA VINER 13 mars

Recension tillfälligt sortiment VITA VINER. Förra släppet lyste bubblorna med sin frånvaro. Men nu kommer det sex, ganska bra, mousserande viner i stället.

Tillfälligt sortiment vita viner 13 mars. Däremot är de förvånansvärt få bra vita viner denna månad. Och till skillnad från förra, inga direkta fyndviner – även om Madeira överraskar!

Snabbval - direkt till tabellen

Champagne

Pommery Grand Cru Royal Brut 2008 (92254), 699 kr är precis så bra (och lite till) som man kan förvänta sig av kombinationen Pommery och årgången. Klart utvecklad, lite rökig mycket fräsch frukt och en läcker ton av kex/torr kaka med pomerans. Härligt fräsch syra (2008!), påtagligt rik frukt med mognad, komplexitet och fin längd. Riktigt snygg!!

Och Gosset Grand Millesime Brut 2012 (92987), 699 kr är inte heller så dum. I början lite neutral äpplig frukt, fin autolys, klara mineraltoner av sten och snäckskal. Mycket god i sin strikta stil med mineral, markerade syra och svaga ton av skalbeska. Fin syra, bredd, längd, djup! Mycket bra och ännu även mycket ung.

Cava – Penedes

Torelló Tradicional Brut Nature 2013 (97055), 188 kr är verkligen en traditionell cava fast i modern stil; neutral doft med ton av vit stenfrukt och aningen autolytisk. Torr som fnöske med neutral fruktighet, helt godkänd syra, god och stabil med frukt mot gula äpplen. Bra längd och mer än OK som seriös cava. Vinner troligen på att sparas några år med tanke på hur seriös Torelló är som producent.

Ett bra snäpp upp är Gramona III Lustros Gran Reserva 2012 (92744), 349 kr som har en stor och komplex doft om än ännu lite blyg, sten, äpple, citrus och nougat. Mycket fin mousse, torr med bra syra, toner av nougat, toffee och rostade nötter. Har legat 72 månader på jästfällning vilket ger komplexitet och smak. Kan och bör ändå lagras några år till för att uppnå perfektion och försvara sitt pris.

Mousserande VITA VINER Frankrike

Från centrala Loire kommer Domaine Vincent Careme Vouvray Brut 2017 (92874), 189 kr. Vinet är gjort på chenin blanc från ett mycket generöst år med doft av vax, äpple, honung. Torr och god, härligt stram med frisk syra och underbart mogen frukt. God idag men med tanke på hur länge chenin kan utvecklas så kan den få minst fem år i källaren.

Nya Zeeland

Bubbel från Nya Zeeland är en relativt ny företeelse för Systembolaget, men det har dykt upp flera godbitar de senaste åren (jag minns Pelourus som var årets fynd för några år sedan). Soljans Legacy Methode Traditionnelle 2013 (97011), 195 kr har ålder och mognad med tydlig autolys av bröd och nötter. Härlig mousse som tyder på lång jästlagring, fin citrus-frukt, bra syra, komplexitet och djup. Överraskande bra och god. Chardonnay 60%, pinot noir 40%.

Tillfälligt sortiment VITA VINER 13 mars

Tyskland

Weingut Schäffer, Escherndorfer Fürstenberg Silvaner Erste Lage 2018 (96164), 199 kr är en underbart fint hopsnickrad silvaner från Franken med generös frukt av äpple och päron. Torr med uttalad syra, god frukt av gråpäron med skal, gula äpplen och melon. Lång och intensiv med svag kryddighet och riktigt bra avslutning!

Österrike

Weingut Loimer, Loiserberg Grüner Veltliner 2017 (95396), 178 kr från Kamptal har en svag naturvins-varning med sin volatila (flyktiga) syra som drar mot Salubrin men ligger helt klart under gränsen. Torr, god och generös frukt av torkade äpplen/aprikos utan att vara för mycket av något. Lång god balanserad eftersmak med sympatisk pepprig ton på slutet. Matvin.

Frankrike

Vincent Careme Vouvray Sec Domaine 2018 (95345), 199 kr från Loire (chenin blanc) har en äpplig frukt med inslag av ogen-melon som är mycket fräsch. Frisk och god med stram stenig känsla (krita) men också mogen generös frukt med mjuka toner av melon och honung, kanske honungsmelon.

Från södra Bourgogne och Mâcon kommer Frantz Chagnoleau Saint-Véran Prélude 2018 (95164), 273 kr, ett av många bra viner på senare tid från detta område. En klassisk bourgogne i varmare stil (än t ex Chablis) med stadig frukt och tydliga rostade toner av nya ekfat. Torr och stram men generöst mogen frukt och fint integrerade ekfat som ger en komplex och välsmakande chardonnay i klassisk stil.

Tillfälligt sortiment VITA VINER Spanien

Ett liknande vin är Chivite Colección 125 Blanco 2016 (92784), 349 kr från Navarra i norra Spanien. Högt belägna vinodlingar med svala vindar från Atlanten ger här ett vin med fräscha frukt-toner av citrus/äpple och på det vaniljiga toner från nya ekfat som vinet lagrats på. Frisk, torr med fin syra och ännu så länge lite bråkiga ekfat som kommer att lugna ner sig om något år.

Vitt vin till kötträtter? Detta passar utmärkt till kött med stekyta. Iberico-gris ligger nära till hands.

Portugal

Från Madeira av alla ställen kommer ett torrt fräscht vin; en Blanc de Noirs som i detta fall betyder vitt vin på Tinta Negra Mole, har du provat den druvan förr? Troligtvis, men då i form av klassisk Madeira som starkvin även om det inte uppgavs på etiketten.

Diana Silva, Ilha Madeirense Blanc de Noirs 2018 (92851), 229 kr är märkligt gråvit i färgen, har en mycket fräsch doft av citrus och citrusblomma plus tydlig mineralton. Mycket frisk syra, torr som tusan med läcker frukt som drar just mot gröna citroner, gråpäron och kvitten. Lång, god och intensiv eftersmak som absolut vill ha musslor eller andra färska skaldjur.

Sydafrika

Vincent Careme Terre Brulée Le Blanc 2017 (92821), 169 kr är en chenin blanc med tydlig mineralton av vårt sten och ylle, på ett positivt sätt. God och fruktig med svag ton av honung och melon och en hint av ekfat. Hyfsat lång med god generös fruktdriven eftersmak. Inget stort vin men mer än väl värd sina 169 kr.

Tabell

[drinklist id="77814"]

GÅ DIREKT: Recension tillfälligt sortiment RÖDA VINER 13 mars.

Recension tillfälligt sortiment, tidigare lanseringar