Laddar annons
Recension tillfälligt sortiment VITA VINER 27 mars
25 Mar, 2020
Uppdaterad: 
6 Sep, 2023

Recension tillfälligt sortiment VITA VINER 27 mars

Recension tillfälligt sortiment vita viner 27 mars.

Recension tillfälliga vita viner. Bara ett bubbel att dränka sorgerna i denna vecka. Men - det finns friska goda, virusfria viner att botanisera bland.

Spännande druvor

Semillon, assyrtiko och chenin blanc är några fina druvsorter det tillfälliga vita vin släppet bjuder på den 27 mars. I tider av påtvingad eller frivillig isolering kan det vara skönt att drömma sig bort till varmare länder där vin och citrus växer i överflöd…

TÄNK PÅ. Från och med lördag 21 mars går det inte att på Systembolaget beställa, tillfälligt sortiment på webben eller direkt i butikerna.

Snabbval - direkt till tabellen

Recension tillfälliga vita viner - Champagne

Hervieux-Dumez Special Club Premier Cru 2014 (92904), 496 kr

är en stadig och välbyggd champagne med mycket tydlig ton av blå druvor. Röda höstäpplen, lite bakad varm frukt, röda bär etc, bra autolys och allmänt positiv doft. Mycket torr med fint mogen frukt, läcker fyllig mousse och bra komplexitet. Som flera 2014 är den förvånansvärt utvecklad för sin ringa ålder.

Loire

Emmanuel Haget Anitya 2017 (92936), 299 kr

kommer från Saumur,. Misstänkt mörkt gul men helt OK i doften med utvecklad, rik och tydlig chenin blanc med sin vaxiga honungston. Torr med tät frukt, solmogen varm sötaktig frukt med rund mycket god smak där honungstonerna återkommer. Originellt och roligt vin.

Domaine Roger Champault, Sancerre Côte de Champtin 2018 (92988), 249 kr

är en klockren Sancerre av bästa klass. Mycket mineraltydlig med våt kalksten, krita etc och tydlig men inte alls överdriven sauvignon blanc med nyslaget gräs och nässlor. Strålande syra, balanserad god frukt, helt torr med läskande toner av citrus, krusbär och gräs. Lång och elegant eftersmak.

Österrike

Schloss Gobelsburg Ried Lamm 1 ÖTW Grüner Veltliner 2018 (95440), 369 kr

är stor och stadig med tät, koncentrerad frukt, utvecklad och god med pepprig härlig doft. Massor av smak med mer kraft än elegans i detta unga skede men stor potential att bli en klassiker i källaren om några år. Ett mycket fint vin till kraftigare maträtter, gärna kalv eller ljus fågel.

Grekland

Estate Argyros Assyrtiko 2018 (92929), 199 kr

från ön Santorini är mycket seriös med stor fin doft som drar mot pinje-nötter och stenfrukt. Torr och fin med strålande syra och komplexitet i neutral men mycket högklassig stil. Grillad guldsparid med örtkryddor!

Recension tillfälliga vita viner - Sydafrika

Thorne & Daughters, Paper Kite Old Vine Semillon 2018 (90160), 319 kr

kommer från Swartland strax norr om Kapstaden. Stor och bred fatjäst semillon med stor koncentration i frukt som denna druva behöver för att bli bra. Rökig och reduktiv (krut-doft) med skön inblandning av vanillin från ekfat. Stor fin syra, bra balanserad i stadigare stil med intensitet och längd. Elegant är den dessutom!

Nya Zeeland

Mt Difficulty Wines, Roaring Meg Riesling 2018 (90525), 149 kr

från Central Otago på Sydön är en ren och fin riesling med de typiska drag av gummi/mineral NZ-riesling kan ha, plus lite lime och granny smith-äpple. Torr men fruktgenerös smak med fin frukt och en lite svag skalbeska på slutet. Veckans budget-vin.

Argentina

Susana Balbo Signature White Blend 2018 (92968), 149 kr

är en blend (som namnet säger) på sauvignon, semillon och torrontes med en tydligt fatlagrad ton. Frukten är citrus med betoning på skal. Torr och ren med tydligt aromatiskt blommiga toner från en combo av sauvignon och torrontes plus lite rök från ekfaten det lagrats på. Också detta veckans budget-vin.

Tabell

[drinklist id="84988"]

Recension tillfälligt sortiment, tidigare lanseringar