Laddar annons
Nya vita viner - recension tillfälligt sortiment 28 feb.
26 Feb, 2020
Uppdaterad: 
6 Sep, 2023

Nya vita viner - recension tillfälligt sortiment 28 feb.

NYA VITA VINER. Tillfälligt sortiment vita viner 28 feb. på Systembolaget. En lansering som saknar, champagne. Men som tur är desto fler vita stilla viner.

Tillfälligt vita viner

Ingen champagne! Hur ska vi klara oss fram till den 13 mars när nästa sändning kommer? Man får väl bita ihop och prova det man missade förra gången.

Desto fler vita viner av hög klass. De flesta av årgång 2018 som var lika varm i stora delar av Europa som hemma i Sverige vilket återspeglas i vinerna.

Snabbval - direkt till tabellen

Nya vita viner-recension tillfälligt sortiment

Tyskland

Van Volxem Saar Riesling 2018 (92713), 169 kr

; en elegant och välbyggt riesling från Saar i övre Mosel där de mest eleganta och finstämda av flodens viner växer fram. Helt torr med tydliga toner av grönt äpple, citron och mineralig skiffer. Smakrik, god med fin druvkänsla av lätt övermogen frukt som ger honung, vax och äpple. Lång och god eftersmak.

Österrike x 2

Grüner Veltliner är landets nationaldruva och här kommer två fina exempel på denna långlivade druvsort.

Weinhofmeisterei Mathias Hirtzberger, TREU Grüner Veltliner Federspiel 2018 (95528), 199 kr

är en mycket trogen veltliner med sin ton av vitpeppar och solmogna äpplen. Torr och ren med härligt kryddig ton, generös frukt med lång god smak av väl mogen stenfrukt som persika, gula plommon.

Rabl Käferberg Grüner Veltliner 2018 (95763), 199

kr är något mer fruktdriven med päron/äpple/plommon i doften. Torr och stram med balanserad syra och druvsortens typiska kryddighet som sitter kvar i den långa eftersmaken. Tydligt matvin till en klassik Tafelspitz!

Fler nya vita viner från Spanien

Palacio de Fefiñanes Albariño 1583 2018 (92772), 198 kr

är riktig liten fruktbomb och inte alls så stram och smal som de flesta albariños. Här finns aprikos och persika, svag ton av ananas och lite sten. God och läskande med strålande fin syra i modern kanonbra stil. Perfekt till lite sötare skaldjur som havskräfta eller knivmusslor.

Frankrike

Loire x 3

Veckans vita budgetvin är utan tvekan

Dom de Reuilly Les Pierres Plates 2018 (95407), 135 kr

En klockren sauvignon blanc med nässlor och nyslaget gräs och klara mineraltoner av våt sten. Torr och ren med fin druvkänsla av syrliga äpplen, krusbär och vinbär och en svag skalbeska i slutet.

Ett stort steg upp på kvalitets-stegen är

Pouilly-Fumé Château de Tracy 2018 (95357), 249 kr,

samma druvsort som här är mycket tydlig i sin grönfruktiga stil med svartvinbärsblad, krusbär och försommar. Frisk och god med tydlig mineralkänsla av sandsten, härlig syra, fin koncentration, mycket sval och elegant.

Från centrala Loire längre ner längs floden hittar vi:

Savennières Roche aux Moines 2016 (93032), 299 kr

som är en helt annan typ av vin. Här är det chenin blanc som regerar och när den mognar ut så har den nästan övermogna frukter av tropisk art, plus päron och äpplen. Torr och läckert fruktig, en svag smak av honung och guava. Mycket speciellt och mycket gott.

Bourgogne

Brocard Chablis Premier Cru Fourchaume 2018 (96139), 275 kr

är en generös och lite småfet chablis för att vara Brocard men så är också både årgång och vingården ovanligt varma. Men de som ska finnas i chablis finns där med mogen gul frukt, den kritiga mineralkänslan som drar mot mandel. Riktigt bra syra, ren och snygg chablis med rondör och mycket smak.

Cellar Master, Odile van der Moere hos Brocard. Film på YouTube.

Dom J A Ferret Pouilly-Fuissé Tête de Cru Clos des Prouges 2017 (92823), 399 kr

är ett strålande exempel på sin appellation i södra Bourgogne med stor varm generös frukt som nästan drar mot nya-världen-chardonnay i sin varma maffiga stil. Torr och härligt generös med varmvuxen frukt, bra med fat och en mycket matchande syra. Skönt kryddigt avslut dessutom.

Bordeaux

Från kommunen Sauternes men ändå inte ett sauternes-vin är:

G de Château Guiraud 2018 (95384), 179 kr.

Här är semillon dominerande druva med inblandning av sauvignon. Det ger ett vin med svagt fet ton tillsammans med fräsch ren frukt, granny smith-äpple plus lite honung. Torr och smakrik med bussig frukt, ganska bra med ekfat och fina syror. Alldeles för ung men också alldeles strålande bra vin!

Tabell

[drinklist id="77456"]

DIREKT TILL NYA RÖDA VINER, 28 feb. 2020