Laddar annons
Recension tillfälligt sortiment RÖDA VINER 13 mars
12 Mar, 2020
Uppdaterad: 
6 Sep, 2023

Recension tillfälligt sortiment RÖDA VINER 13 mars

Recension tillfälligt sortiment röda viner 13 mars. Av 21 tillfälliga röda viner den 13 mars hittar jag bara åtta som är värda extra uppmärksamhet.

Recension tillfälligt sortiment röda viner 13 mars är en något smalare text. Få nyhetsviner får extra uppmärksamhet men det är å andra sidan flera som ligger på gränsen till "Med Beröm Godkänd", vilket är kriteriet för att få text.

Snabbval - direkt till tabellen

Röda viner Frankrike

Rhône

Domaine du Mourchon Tradition 2017 (9579), 149 kr från Côtes-du-Rhône-Village Séguret har fin ton av grenache som körsbär och mandel och aningen bränd ton. God och smakrik i lättare stil. Körsbär och rabarber i skönt samspel, bra syra, balanserade tanniner och läskande god eftersmak. Att dricka i år till goda grönsaksrätter, med eller utan en köttbit till.

Precis söder om Séguret ligger Gigondas där druvorna till Domaine Santa Duc, Les Hautes Garrigues 2017 (92362), 499 kr vuxit. Gigondas har länge ansetts som Châteauneuf-du-Papes lillebror men med de viner vi sett det senaste decenniet så är det tydligt att lillebror vuxit upp till en mogen man.

Denna Garrigues är tät, maffig och koncentrerad men har ändå både elegans och finess. Lätt bränd som vinerna här nerifrån är med härlig varm frukt av bakade körsbär med nötter. Förbluffande elegant även i smaken (trots 15% alkohol) med finstämt god frukt. Ännu alldeles för ung för sitt eget bästa men redan kanongod efter lite luft.

Tillfälligt sortiment Châteauneuf-du-Pape

Vilket helt osökt för oss till just Ch-9-Pape som vi brukar förkorta denna AOP. Santa Duc (ígen) Habemus Papam 2017 (90574), 395 kr är ett ganska återhållet vin i elegantare stil än vi sett de senaste släppen då bränd frukt och hög alkohol varit tongivande.

Fräsch och bra i hyfsat finstämd stil med förvånansvärt mild smak för sin AOC, bra bärig frukt, integrerade fat, bussig syra och snälla tanniner. Låter lite mesigt men det är det inte alls, elegans är inte att förakta, speciellt inte från detta område.

Italien

Luigi Pira, Barolo di Serralunga 2015 (95642), 312 kr är en stadig och rik nebbiolo med tydlig doft av fat tillsammans med slån, nypon och björnbär. Stram och tuff med unga bråkiga tanniner i första skedet men sedan kommer frukten smygande med fina toner av mogen mörkbärig frukt, härlig syra, fint integrerade fat och en anings beska på slutet. Bör lagras några år.

Spanien

Paso Las Mañas 2017 (92775), 279 kr är ett strålande exempel på modern Rioja med mörk koncentrerad frukt, tydlig fathantering och ingen oxidativ ton alls. Fin tempranillo-smak av jordgubbe och bigarråer, generöst med ekfat utan för mycket vanilj. Lång och god och ännu så länge lite lätt inställsam frukt – men det kommer att lägga sig om något år.

Sydafrika

Vincent Careme Terre Brulée Le Rouge (90132), 169 kr kommer från Swartland strax norr om Kapstaden. Vinet är en blend på syrah och cinsault. Rättfram och lättgillad stil, påminner en hel del om södra Rhône men lättare både i alkohol och stil (cinsault är en ljus och lätt druvsort som växer i Languedoc).

Balanserad och trevlig med löite rustik framtoning, fin syra, måttliga tanniner och god lång fruktig eftersmak. Coolt vin från coolt klimat och mycket trendigt just nu med Swartland.

USA

Louis M Martini Alexander Valley 2016 (95874), 349 kr är en tät och stöddig cabernet sauvignon i klassisk USA-stil där more is better. Stor och tät med tydlig svartvinbärs-doft med inslag av eukalyptus, nya ekfat där mocca och kakao känns. Mycket av det mesta men ändå hyfsat balanserad med härlig fruktsyra av vinbär, koncentrerad frukt med rejäla inslag av fat och alkohol. Ett kraftvin av klassiskt slag och ett fynd för dig som gillar fet-jänkare.

Recension tillfälligt sortiment röda viner Argentina

Achaval Ferrer Quimera 2010 (95840), 398 kr från Mendoza är minst sagt spännande. Med nio år på nacken så börjar mognaden visa sig men man skulle inte gissat på hälften ens om man inte sett etiketten. Mycket mörk och tät, början till mognad med utvecklad doft av svarta vinbär och björnbär samt svag ton av läder som skvallrar om ålder.

Fin syra, lätt uttorkad frukt som mogna viner kan ha, härlig koncentration och kraft, aningen syltig frukt men lång och generös och härligt mogen eftersmak. Vinet är en blend på alla bordeaux-druvor med malbec i majoritet.

Tabell

[drinklist id="77817"]

GÅ DIREKT: Recension tillfälligt sortiment VITA VINER 13 mars.

Recension tillfälligt sortiment, tidigare lanseringar