Vin till Påskpaj, torta pasqualina från Ligurien

Vin till Påskpaj, torta pasqualina från Ligurien

VIN OCH MAT. Vin till påskpaj från Ligurien är vitt, gärna italienskt. Torta pasqualina är en påskpaj från Ligurien som kräver både tid och tålamod.

Vin till Påskpaj. Den här italienska pajen lagas traditionellt till Påsk, italiensk påskpaj. Ursprunget sägs vara i Ligurien och som ofta i vin- och matvärlden passar en regions maträtter till vinerna som tillverkas på plats. I Systembolagets fasta sortiment finns ett enda vin från Ligurien och jag har inte provat det på länge. Men det finns andra, härliga örtigt friska italienska viner att upptäcka, bland annat från Kampanien. Vintips direkt efter receptet.

RECEPT | Påskpaj, torta pasqualina från Ligurien

8 portioner Degen: 8 dl vetemjöl + mjöl till utbakningen 1 krm salt 2 msk olivolja + olja att pensla med 2,5 dl vatten Fyllningen: 1 kg bladspenat salt, peppar 1-2 tsk mejram (färsk eller torkad) 1 torrt småfranska utan skorpa cirka 1 dl mjölk 2 ägg 80 g färskriven parmesanost 500 g ricotta (italiensk färskost som kan byts ut mot kesalla eller kvarg) salt, peppar 50 g smör 6 ägg
Tillagningstid: 3 timmar Det tar tid att laga den här rätten. Det är en ovanlig paj och en specialitet från Genua. Förr lagades pajen bara till Påsk. Degen skulle bestå av 35 knapriga lager - en symbol för Jesu Kristi levnadsår. Numer låter man sig också väl smaka av pajer som lagats på lite enklare sätt. Som att använda djupfryst smördeg. En annan förenkling är att man inte blandar ingredienserna utan varvar dem var för sig. Pajen smakar absolut godast ljummen - undvik alltså att servera direkt från kylskåpet.

Gör så här

1. Degen: Häll upp mjöl och salt på bakbordet, blanda i oljan och knåda in vattnet så att det blir en blank, smidig deg. Knåda kraftigt i cirka 10 minuter. Dela degen i 12 lika stora bitar, rulla dem till små kulor och lägg på en mjölad bakduk. Täck med en lätt fuktad duk och låt vila cirka 1 timme. 2. Fyllningen: Ansa och skölj spenaten. Lägg de våta bladen i en kastrull, låt dem få ett hastigt uppkok. Låt bladen rinna av väl och kallna: krama ur överflödig vätska. Finhacka spenaten, smaksätt med salt, peppar och mejram. 3. Skär det torra brödet i små bitar som mjukas upp i cirka 1 dl mjölk. Vispa sönder äggen och rör ner 2-3 msk parmesanost. Blanda med det lätt urkramade brödet, rör ner ricottaosten eller den väl avrunna kvargen. Vänd försiktigt ner spenaten. Krydda. 4. Kavla ut en degboll så tunt som möjligt på mjölat bord och dra den sedan försiktigt åt alla håll med händerna så att den blir ännu tunnare. 5. Smörj en springform, 26 cm i diameter, med lite olja. Lägg på degplattan så att den hänger cirka 1 cm över kanten. Kavla ut och gör likadant med ytterligare 5 degbollar. Pensla lätt med olja mellan varje deglager utom på det sista. 6. Fördela fyllningen på degen, jämna till den och droppa på lite olja. Gör sex fördjupningar på jämna avstånd med baksidan av en sked. Lägg en liten klick matfett i varje. Knäck försiktigt 6 ägg som får glida ner i varsin fördjupning utan att gulan skadas. Strö över resten av osten. Sätt ugnen på 200 C. 7. Kavla ut resten av degbollarna på samma sätt som de första, lägg dem på varandra i formen och pensla med olja emellan och lägg små klickar med matfett längs kanten. Vik in degen som hänger över kanten och tryck ihop den. 8. Pensla ovansidan med olja. Gör försiktigt några hål i locket så att ångan kan tränga ut (så att äggen inte går sönder). Ställ in i ugnen och grädda guldbrun i cirka 1 timme och 15 minuter. Serveras ljummen.

Vin till torta pasqualina

1. Montelapio Fiano di Avellino 2018 (90032)

Villa Matilde, Fiano di Avellino, Kampanien Italien, 150 kr Druva: Fioano Smaken är torr, medelfyllig frisk och örtig, lätt aromatisk och nästan fet av frukter som grape, melon och mogna päron och äpplen. Läckert vin, inte som andra. Till påskpajen smakade vinet perfekt! Ett sant vin och matnöje och en som bäst kombination. Betyg: 4+ Johan Edström har djuprecenserat Montelapio som var en nyhet 3 april 20202.

Alternativa viner, den ena ett budgetval, den andra - också ett sparmakat vinval

1. il Nostro Catarratto Chardonnay 2018 (22973)

Nordic Sea Winery, Sicilien Italien, 199 kr för 3000 ml Druvor: Cataratto och chardonnay. Socker: 8 g/l. Torr, fyllig, bred smak av solgul frukt, mogna äpplen och päron, melon och som en upplevelse av en hint fat. Omdöme: Enklare vin, som volym/box-vin är - med den äran. Passar till: Sommarrätter med kyckling, fläskkött eller till ostbricka. Betyg: 3+

2. Abbia Nòva Senza Vandalismi Passerina del Frusinate Bianco 2018 (92731)

Abbia Nòva, Latium Italien, 199 kr Druvor: Passerina. Torr, medel/fyllig. Fruktig och druvig, gulmogen smak av vit aprikos, druvor. Lång eftersmak. Omdöme: Naturvin. Härlig bara! Passar till: Servera som ett bättre vin till fördrink, med crostini, till oliver och parmesan eller peccorino, olivolja och ett gott bröd. Betyg: 4+ Det här vinet kom som en nyhet 18 oktober 2019, finns fortfarande i vissa butiker.
Vinbanken väljer i första hand, men inte alltid, vinförslag till inläggen: topplistor, vinköplistan (fredag) och vin- och mat i kombination (vanligtvis måndagar), ur annonsörers portföljer. Kolla oss gärna.

Recept andra gillar