xavierxavier
recept-snittar-utan-gluten-tilltugg-vinbanken

Snittar utan gluten

Favoritmarkera

Denna glutenfria plockmat går att förbereda och passar utmärkt till ett glas bubbel.

Snittar utan gluten. Om det ska vara kall eller varm krabbröra är en smaksak. Båda smakar fantastiskt till de lättbakade och glutenfria frökexen.

Snittar-utan-gluten-vinbanken

Het krabbröra på glutenfria frökex

Recept | Frökex

2 dl majsmjöl
2 ,5 dl kokhett vatten
½ dl linfrön
½ dl sesamfrön
¾ dl solroskärnor
½ dl oliv- eller rapsolja
½ kryddmått salt

Gör så här:

1) Sätt ugnen på 150 grader. Täck en plåt med bakplåtspapper.

2) Rör ihop allt UTOM vattnet. Tillsätt sedan det kokheta vattnet, rör om och häll ut på bakplåtspappret.

3) Bred ut jämnt över hela pappret. Sätt in mitt i ugnen cirka 70 minuter.

4) Låt svalna helt på galler och bryt sedan i bitar.

Recept tilltugg | Het krabbröra

1 msk olivolja
en burk avrunnen salladskrabba, ca 120 g krabba
3 msk hackad bladpersilja
3 hackade salladslökar
½ pressad vitlöksklyfta
2 msk pressad citron, gärna ekologisk
zest från en halv citron
0,5 tsk chiliflakes alternativt en halv urkärnad chilifrukt, finhackad
lite flingsalt

Gör så här:

1) Blanda alla ingredienser och låt stå kallt, gärna till nästa dag så att smakerna ”gifter sig”.

2) Servera som tilltugg med frökexen eller som förrätt på rostat glutenfritt bröd.

Recept tilltugg | Varm krabbdipp

En burk avrunnen salladskrabba, ca 120 g krabba
1 urkärnad röd chilifrukt, finhackad
3 salladslökar, finhackade
2 dl riven lagrad ost
1,5 dl majonnäs av god kvalitet, som Hellman’s
1 krm salt
nymalen svartpeppar

Gör så här:

1) Sätt ugnen på 225 grader. Blanda alla ingredienser utom lite av salladslöken och smaksätt med salt och peppar. Hit går det att förbereda dagen innan.

2) Strax före servering lägg röran i en ugnsfast form av passande storlek och gratinera cirka 15 minuter, tills ytan är gyllene.

3) Garnera med resten av den hackade salladslöken och servera röran varm med frökexen eller annat glutenfritt bröd.

Till sist: Har ni testat den gamla klassikern myrstacken? Gott, retro och kul!

Recept tilltugg | Myrstack

200 gram Philadelphiaost
2 dl crème fraiche
1 liten rödlök, mycket finhackad
½ kryddmått salt
nymalen svartpeppar
1 burk svart rom

Använd INTE lightprodukter för då blir röran för lös.

Gör så här:

1) Blanda Philadelphiaosten med finhackad rödlök, salt och peppar. Rör sedan försiktigt ner crème fraiche (den blir lös om man rör för mycket).

2) Täck en liten skål med plastfolie inuti och häll i blandningen. Låt stå kallt några timmar eller till nästa dag.

3) Vid servering, tippa upp högen på ett fat och ta bort plasten. Bred svart rom över kullen fördela frökexen runt om. Nachos fungerar också eftersom de är glutenfria.

En del tycker det är fint att ha svart rom på halva och röd rom på halva, och det är det, men med bara svart rom ser det mer ut som en myrstack. Tycker i alla fall jag!

Lämna ett svar