Laddar annons
Vin till peruansk ceviche
19 Jan, 2021
Uppdaterad: 
6 Sep, 2023

Vin till peruansk ceviche

Vissa kombinationer, smaker och middagsupplevelser går bara inte att missa. Som här, mat från Peru möter lingonvin från Västerbotten.

Vin till peruansk ceviche. En måltid långt över det vanliga och smaker som kittlar gommen. Spännande, kul och gott!

Snabbval

RECEPT | Peruansk ceviche

till 12-14 små portioner

800 g blandade skinn- och benfria fiskfiléer
saft från 2 limefrukter
saft från 8 citroner
4 tomater
1 kruka korander
1 kruka persilja
1 röd chili
1 grön chili
4-5 vitlkösklyftor
2 syrliga äpplen
2 rödlökar
havssalt
svartpeppar och espelettpeppar
surdegsbröd och olivolja till servering

Gör så här
1. Skär fiskfiléerna i små bitar och lägg dem i en skål. Pressa ner lime- och citronsaft.

2. Skär tomaterna i kvartar med en vass kniv, ta ur kärnorna så att cevichen inte blir vattnig. Finhacka tomaterna och blanda ner i skålen med fisken.

3. Finhacka koriander, persilja, chili och lägg i skålen (använd plasthandskar eller tvätta händerna ordentligt efter momentet. Undvik att pilla i ögonen!).

4. Skala och pressa ner vitlöken i skålen. Skala, kärna ur och tärna äpplena. Skala och finhacka rödlöken. Blanda äpple och rödlök i skålen. Smaka av med en nypa havssalt, svartpeppar och espelettpeppar. Låt dra i kylen några timmar innan servering.

5. Servera med bröd och olivolja.

Vinförslag

. Bergskär - ett torrt vin av lingon 2019 (70697). EKO.

IDUNN Norsjö Wine & Co, Västerbotten Sverige, 186 kr
Alkohol: 12%
Torr, medelfyllig smak av röda bär, lingon, med lätt örtiga noter, bra syra och en balanserad lingonbladig stramhet som påminner om druvvinets tanniner. Finstämd smak, med utmejslad och distinkta drag av syrliga lingon och en klockren klang i eftersmaken.
Betyg: 4

Vinet passar till den syrliga sevichens limesmak och hetta då lingonvinet har en knivsudd av bärsötma, i kombination med hög syra. Mat och vin håller också liknande 'rena', klockrena smaknoter, båda möts på samma nivå. En fullträff helt enkelt.

Vinbanken väljer i första hand, men inte alltid, vinförslag till inläggen: topplistor, vinköplistan (fredag) och vin- och mat i kombination (måndag), ur annonsörers portföljer. Kolla oss gärna.