rött vin tillfälliga 5 nov

Systembolagets nyhetslansering 7 april – recension och tabell

Favoritmarkera

Systembolagets nyhetslansering 7 april bjuder på allt från rejält många viner till åtskilliga fynd och några riktiga stjärnor.

Systembolagets nyhetslansering 7 april. Spanien toppar min ”bäst-i-testlista” med charmiga vita López de Heredia Viña Gravonia 2012 och imponerande Clos I Terrasses Laurel som på något sätt lyckas bli bättre för varje år som går.

Men jag är även djupt imponerad över pinotsamligen från Kalifornien där Occidental bjuder på den största lyckan. Även italienska (röda vinet) Casa Emma Harenae kan inte lämnas utan ett extra omnämnande.

Förutom ovan nämnda hittar ni många fynd i tabellen med utförligare förklaringar i texten nedan. Det finns verkligen mycket intressant i denna  försenade ”påsklansering”.

Champagne Systembolagets nyhetslansering 7 april

• Champagne Calsac Les Rocheforts (92203), 499 kr

Friskt klingande, aromatisk och mogen frukt med jasmin, gula äpplen, vita persikor, pomerans och tydliga fat. Stramt, elegant eftersmak med balans, längd, vitpeppar, citrus, mineral och bra sälta. Servera till plättar med kalixrom, syrad grädde och gräslök.

Frankrike vita viner nyhetslansering 7 april

• Bernard Moreau Chassagne-Montrachet 2018 (93319), 549 kr

Varmt mogen Bourgogne med vita persikor, vita blommor, päron, kalk och nya fat. Stor smak med bra balans, bra syra, fina citrustoner och bra sälta. Klassiskt, härlig vit Bourgogne.

• Savennières Roche aux Moines Domaine aux Moines 2018 (93324), EKO, 299 kr

Stort och rustikt med intensitet av päron, gula äpplen, honungspomelo, fat och antydan till ylle. Djup, bra eftersmak med extrakt, lätt oljig struktur, bra syra, bra balans, mineral och fin sälta. Ett lysande vin gjort på chenin blanc som ska drickas väl kylt och bara blir bättre till rätt mat. Servera till grillat kycklingbröst med jordärtskockskräm och en sallad med tomat och oliver.

• Cabidos Gaston Phoebus Petit Manseng Sec 2017 (93295), Comté Tolosan, 169 kr

Stramt aromatiskt med gula äpplen, vita blommor, persika, gula plommon och fat. Smaken bjuder på bra extrakt, honungsmelon, pomerans, bra struktur, lätt sälta, mycket mogen frukt och en svagt smekande känsla av knappt märkbart sötmogen, tropisk frukt. Ett intressant och välgjort vin.

Österrike vitt vin nyhetslansering 7 april

• WG Rabl Ried Käferberg Grüner Veltliner 2019 (90024), 199 kr

Aromatiskt varm GV från Kamptal med gröna äpplen, kalk, vita persikor, vita blommor och vitpeppar. Djup, mogen frukt med bra balans, äpplen, päron, skaltoner, mineral, sälta och bra längd.

Spanien vita viner nyhetslansering 7 april

• López de Heredia Viña Gravonia Crianza 2012 (91264),Rioja, 229 kr

Snygg, ren, vit Rioja med honung, bivax, päron, citron och rostade fat. Stor smak med frisk, härligt energirik frukt med mineral, elegans, syra och lite krispig sälta. Ett imponerande, välgjort, rikt och elegant vin som toppar listan av Gravonior från López de Heredia. Servera till ugnstekt gös, toppad med lite tapenade och ugnsrostade rotsaker.

• Señorio de Otxaran 2019 (93286), Bizkaiko Txakolina, 179 kr

Stor, fruktig doft med gula äpplen, vattenmelon, kalk, krusbär och färska mandlar. Bra, frisk och balanserad eftersmak med grillad citron, mineral, kalk, sälta, syra och längd. Gjort huvudsakligen på druvan med det tungvrickande namnet hondarribi zuri och 20% folle blanc. Servera till grillad havskräftor med vitlöks- och örtsmör.

Nya Zeeland vita viner – Systembolagets nyhetslansering 7 april

• Cru Albariño Heretaunga Smith & Sheth Vineyards 2019 (95319), Hawke’s Bay, 199 kr

Stram, ren och elegant med gröna äpplen, citrus, kalk och vita blommor. Bra stram eftersmak med kalk, våta stenar, bra balans, mineral, bra syra och snygg sälta.

• Domaine Rewa Chardonnay 2018 (93329), Central Otago, EKO 299 kr

Varm, mogen frukt med gula äpplen, persika, päron, färska mandlar och stram ek. Eftersmaken har ett bra djup medpåfallande elegans, välbalanserat och snyggt med bra syror.

Sydafrika vita viner nyhetslansering 7 april

• Keermont Terrasse 2017 (93279), Stellenbosch, 189 kr

Stor, mogen doft med päron, honungsmelon, ananas, gula plommon och tydliga toner av fat. Eftersmaken är lite rustikt kryddig med gula stenfrukter, vitpeppar, ett potpurri av kryddor och på något sätt knyts allt ihop av en påfallande elegans och fina syror. Den generösa blandningen av druvor (chenin blanc spelar huvudrollen men ackompanjeras av chardonnay, sauvignon blanc, viogner, marsanne och rousanne) skapar en spännande smakrikedom. Imponerande hur bra det kan bli när fyndiga sydafrikaner på ett lekfullt sätt experimenterar med de ”franska kronjuvelerna”.

• Beaumont Hope Marguerite 2019 (92494), Bot River, 279 kr

Ett generöst vin med mogen frukt av gula äpplen, päron, kalk, blommor och honungsmelon. Elegant och välbalanserad smak med vita persikor, citrusskal, våta stenar och en snygg, knivskarp syra. Ett välgjort chenin blanc-baserat vin som passar till sommarterrassens grillkvällar.

• Milan Nestarec Juicy Fruit 2017 (93170), 348 kr

Packad doft med mandlar, gula äpplen, citrus, mandarin, skaltoner och kryddor. Välbalanserad smak med bra extrakt, bra balans, stor, mogen frukt med mineral och sälta. Ett spännande, men möjligen väl kostsamt, orange vin från Tjeckien.

Argentina rosévin nyhetslansering 7 april

• El Esteco Old Vines Criolla 2019 (93265), 199 kr

Ett friskt och spännande arrangemang av dofter med körsbär, rönnbär, granatäpplen, örter och kryddor. Smaken levererar en frisk, rustik, rödbärig frukt med lingonsyrliga inslag, mineralitet och sälta. På Systembolaget presenteras det som ett rosévin. Ser man till druvan och framställningen är det egentligen närmre ett lätt rött vin. Criolla är ett samlingsnamn för en grupp av 18 olika argentinska druvor med en speciell bakgrund. Det specifika namnet för druvan bakom detta vin är criolla grande med ursprung från Mendoza.

Frankrike röda viner Systembolagets nyhetslansering 7 april

• Château La Lagune 2016 (92699), Bordeaux, EKO 729 kr

Djupt mogen ung frukt, med svarta vinbär, plommon, svampskog, cassis och ceder. Eftersmaken är lite knutet stram med inslag av granbarr, choklad och mörka körsbär. En bra Bordeaux från en bra årgång som är lite knutet och kantigt nu och behöver flera års lagring för att öppna sig.

• Perrot-Minot Bourgogne Rouge La Gouzotte 2018 (92990), 499 kr

Bra, solmogen, mörk och varm pinot med vildhallon, jordgubbar, viol, pomerans, mörka körsbär och fat. Medelfyllig, rik smak med kryddor, balans, värme och charm.

• Léon Barral Jadis 2017 (91102), Faugères, 389 kr

Varmt solmogen, rik frukt med björnbär, vildhallon, mörka körsbär, lagerblad, kryddor och fat. Fyllig eftersmak med bra koncentration, viol, mörk choklad, bra längd, bra syra och bra balans.

• Juliénas Château Fuissé 2018 (93335), Beaujolais, 199 kr

En stram Beaujolais med mogen varm frukt, vildhallon, jordgubbar, kalk, svartpeppar och fat. Bra extrakt med svartpeppar, lagerblad, viol och körsbärssyror. Välgjord och elegant men fortfarande lite knutet i eftersmaken.

• Crozes-Hermitage Domaine des Lises 2018 (93336), 299 kr

Djup, mörk och supermogen syrah med viol, björnbär, kryddor, oliver mocca och fat. Bra koncentrerad smak med mörk, mogen frukt med slånbär, lakrits, kaffe och mörk choklad. Fortfarande ett ungt vin som kommer att bjuda på ytterligare harmoni om ett par år.

Systembolagets nyhetslansering 7 april, röda viner Italien

• Il Pettirosso Valtellina Superiore AR.PE.PE 2017 (95582), Kampanjen, 259 kr

Häftig och stor doft i traditionell still med eukalyptus, viol, mynta, örter, fat och körsbär. Medelfyllig smak med mandlar, körsbär, kanel och piptobak. En Valtellina i traditionell stil som kunde tagit ett par steg till men tappar lite fokus i eftersmaken.

• Riecine Chianti Classico 2018 (92393), 199 kr

Klassisk sangiovese med, körsbär, kaffe, rosor, kryddor och fat. Bra balans och bra, eleganta lingonsyror, välgjord med lång, koncentrerad smak.

• Casa Emma Harenae 2018 (93267), Colli della Toscana, 349 kr

Solmogen, varm, mörk frukt med svarta vinbär, plommon, björnbär, kaffe, choklad, rökta charkuterier och kryddor. Eftersmaken är rik, med mörk choklad, tjära, vildhallon, balans och fina körsbärssyror. Ett häftigt sangiovesebaserat vin, helt gjort i amforor. Ett ofattbart charmigt vin med hög klunkfaktor och som skänker omedelbar och generös glädje! Servera till en risotto med karljohansvamp, parmesan och dröm gärna fram lite tryffel att riva över detta.

• Montesecondo 2020 (90152), 329 kr

Ett lätt till medelfyllig vin med syltigt mogen frukt med vildhallon, granatäpplen, plommon, körsbär, charkuterier, hallonbåtar och örter som knyts ihop av en ren eftersmak med eleganta körsbärssyror. Ett italienskt, sangiovesebaserat vin förpackat i en ”bag utan box” på 1500 ml.

• Langhe Nebbiolo Gavarini Elio Grasso 2019 (95577), Piemonte, 259 kr

Varm, mogen frukt med röda körsbär, vildhallon, vinteräpplen, mandlar, te och kryddor. Medelfylligt med silkiga tanniner, bigarråer, bra balans och bra längd.

• Eduardo Torres Versante Nord 2018 (92942), Sicilien, 269 kr

Djup syltigt mogen frukt med vildhallon, plommon, körsbär, rosor och charkuterier. Ett lätt till medelfylligt välbalanserat vin men en saftlik struktur med silkeslena tanniner, mineraler och körsbärssyror.

Spanien röda viner nyhetslansering 7 april

• Clos I Terrasses Laurel 2018 (93211), Priorat, 395 kr

Ett vin packad med solmogen, kryddigt varm frukt med viol, körsbär, vildhallon, stall, blodapelsin och fat. Eftersmaken bjuder på mörkt, fyllig frukt med svarta vinbär, kryddor, mörk choklad och en härligt lång eftersmak. Ett par snäpp upp från tidigare årgångar som redan var rejält imponerande – ett enastående bra vin för pengarna.

• Malleolus Emilio Moro 2016 (95491), Ribera del Duero 598 kr

Stort och fylligt med solmogen varm frukt med rustika toner av mörka bär, violer kaffe och fat. Eftersmaken bjuder på mogen, kraftig mörk frukt med mörka körsbär, charkuterier, vingummin, mörk choklad, längd, balans och välrostade ekfat. En kompromisslös favorit i magnumflaska.

• Guímaro Camino Real 2018 (93214), Ribeira Sacra, 209 kr

Aromatiskt med mörka körsbär, björnbär, vildhallon, nypon, blåbär och ceder. Medelfylligt med bra balans, mjuka tanniner, bra extrakt, bra längd och fina körsbärssyror.

• Dominio de Anza Selección de Parcelas 2018 (95574), Bierzo, 219 kr

Lite oförlöst doft med vinteräpplen, körsbär, nypon, blommor, kryddor och körsbär. Medelfyllig bra eftersmak med extrakt, bra balans, energi, mineraler, ceder och bra längd.

• Bencze Birtok Pinot Noir 2019 (93255), Ungern, 229 kr

Varm, mycket mogen pinotfrukt med, hallon, jordgubbar, balsamvinäger och örter. Lätt smak med, pomerans och lite lingonsyrlig frukt med svag sälta.

USA röda viner 7 april

• Kutch Bohan Vineyard Pinot Noir 2018 (93252), Sonoma Coast, 539 kr

Varm mogen pinotfrukt med hallon, jordgubbar, körsbär, nypon, svart te och ceder. Ung, något återhållen smak med elegans, körsbärssyror, mineral och fat. Välgjort men behöver något års vila och mycket luft för att öppna sig.

• Kutch McDougall Ranch Pinot Noir 2018 (93250), Sonoma Coast, 589 kr

Djupt mogen, tillgänglig frukt med hallon, jordgubbar, smultron, rosor och björnbär. Eftermaken har bra extrakt, körsbär, mineral och fina lingonsyror. Blir tightare och mer fokuserad med luft.

• Kutch Falstaff Vineyard Pinot Noir 2018 (93251), Sonoma Coast, 589 kr

Trevlig, varm och tillgänglig pinotfrukt med vildhallon, jordgubbar, rosor, nypon, kanel och fat. Välbalanserad, bra eftersmak med varmt mogen frukt, vinteräpplen, anis och mörka körsbär. Kräver något års vila, luftning och stor bourgognekupa. När väl bourgognekupan är framme ställ även fram den grillade lammsteken som serveras tillsammans med grillade potatisklyftor och paprikasallad.

• Occidental Freestone Pinot Noir 2018 (92701), Sonoma Coast, 699 kr

Härligt mogen varm och djup pinot med vildhalllon, mörka körsbär, blodapelsin, nougat och lagerblad. Djup, superbalanserad mörk frukt med underbar intensitet, smultron, mineraler, kryddor och elegant närvaro av fat. Fortfarande stram och lite knuten men kommer att bli riktigt imponerande. Occidental Freestone är gjort på en blandning av druvor från olika vingårdar. Om detta är en ”standardcuvée” undrar jag hur bra Kistlers toppviner från 2018 är.

• K Vintners Little K Syrah 2016 (93232), Washington State, 199 kr

Stort och koncentrerad med viol, björnbär, blåbär, kaffe mörka körsbär, grovmald svartpeppar och ny ek. Fylligt med varm mogen frukt, blommor, lakrits, bra syra och längd.

Australien rött vin nyhetslansering 7 april

• Yalumba The Signature Yalumba Wines 2016 (95547), Barossa, 429 kr

Stor, stöddig solmogen frukt med svarta vinbär, plommon, björnbär, viol, örter och rökiga fat. Stor fyllig smak med katrinplommon, choklad, kaffe, tobak och ek.

Chile rött vin nyhetslansering 7 april

• Las Higueras Late Bottled Cabernet Franc Garage Wine 2014 (93298), Maule, 229 kr

Varmt mogen frukt med svarta vinbär, örter, charkuterier och fat. Medelfylligt med plommon, mörka körsbär och en något baktung, rökt ekstruktur. Kräver ordentlig luftning för att öppna sig.

Argentina rött vin nyhetslansering 7 april

• Achaval-Ferrer Malbec 2019 (93005), 189 kr

Solmogen, frisk, djup frukt från Mendoza med svarta vinbär, viol, slån, mörka körsbär, kryddor och fat. Bra, fyllig eftersmak med kaffe, choklad, bra längd och bra syra. En tydlig leverans av mycket smak per krona.

Sydafrika rött vin nyhetslansering 7 april

• Tania & Vincent Careme Terre Brûlée Le Rouge 2018 (90398), Swartland, 169 kr

Stram, lätt återhållen doft med vildhallon, körsbär, lite rökta aromer, kryddor och charkuterier. Ett medelfylligt, balanserat vin med mogen frukt, mineraler, smultron, viol, slånbär och körsbärssyror. En blandning på 60 % shiraz och 40% cinsault.

Det var allt för denna gång i Systembolagets nyhetslansering 7 april.

Tabell

VISA TABELL
tillfälligt sortiment 7 april
NamnÅrSB nrUrsprungPrisPoängPrisvärdDrickPassar tillAntal
MOUSSERANDE VIN
Frankrike
Champagne Calsac Les Rocheforts, NV, 499 kr, +
Champagne Calsac Les RochefortsNV92203Champagne49917.5+21-250.1600
ROSÉVIN
Argentina
El Esteco Old Vines Criolla, 2019, 199 kr, =
El Esteco Old Vines Criolla201993265Valles Calchaquies19916=21-230.1600
VITT VIN
Frankrike
Bernard Moreau Chassagne-Montrachet, 2018, 549 kr, +
Bernard Moreau Chassagne-Montrachet201893319Chassagne-Montrachet54917.5+21-271.2150
Savennières Roche aux Moines Domaine aux Moines, 2018, 299 kr, +
Savennières Roche aux Moines Domaine aux Moines201893324Savennières-Roche aux Moines29918+21-261.21200
Cabidos Gaston Phoebus Petit Manseng Sec , 2017, 169 kr, +
Cabidos Gaston Phoebus Petit Manseng Sec 201793295Comté Tolosan IGP16916+21-230.11200
Spanien
Viña Gravonia Crianza, López de Heredia, 2012, 229 kr, ++
Viña Gravonia Crianza, López de Heredia201291264Rioja22918.5++21-281.2600
Señorio de Otxaran , 2019, 179 kr, +
Señorio de Otxaran 201993286Bizkaiko Txakolina17916+21-241.21500
Österrike
Rabl Ried Käferberg Grüner Veltliner, 2019, 199 kr, +
Rabl Ried Käferberg Grüner Veltliner201990024Kamptal19917+21-261.22040
Tjeckien
Milan Nestarec Juicy Fruit (Orange vin), 2017, 348 kr, =
Milan Nestarec Juicy Fruit (Orange vin)201793170Tjeckien34816.5=21-221.2600
Sydafrika
Beaumont Hope Marguerite, 2019, 279 kr, +
Beaumont Hope Marguerite201992494Bot River27917+21-261.2600
Nya Zeeland
Domaine Rewa Chardonnay, 2018, 299 kr, +
Domaine Rewa Chardonnay201893329Central Otago29917.5+21-251.2600
Cru Albariño Heretaunga Smith & Sheth Vineyards, 2019, 199 kr, +
Cru Albariño Heretaunga Smith & Sheth Vineyards201995319Hawke's Bay19917+21-251.21200
Sydafrika
Keermont Terrasse , 2017, 189 kr, +
Keermont Terrasse 201793279Stellenbosch18917+21-261.21800
RÖTT VIN
Frankrike
Château La Lagune , 2016, 729 kr, -
Château La Lagune 201692699Haut-Médoc72917-24-322.3120
Bourgogne Rouge La Gouzotte, Perrot-Minot, 2018, 499 kr, +
Bourgogne Rouge La Gouzotte, Perrot-Minot201892990Bourgogne49917.5+22-282.3180
Léon Barral Jadis, 2017, 389 kr, +
Léon Barral Jadis201791102Faugères38917.5+22-292.3360
Crozes-Hermitage Domaine des Lises, 2018, 299 kr, +
Crozes-Hermitage Domaine des Lises201893336Crozes-Hermitage29917.5+22-282.3840
Juliénas Château Fuissé, 2018, 199 kr, +
Juliénas Château Fuissé201893335Juliénas19916.5+22-272.31200
Italien
Langhe Nebbiolo Gavarini Elio Grasso, 2019, 259 kr, =
Langhe Nebbiolo Gavarini Elio Grasso201995577Langhe25916=21-242.31200
Casa Emma Harenae, 2018, 349 kr, ++
Casa Emma Harenae201893267Colli della Toscana Centrale34918++22-262.3600
Gaja Barbaresco, 2017, 1799 kr,
Gaja Barbaresco201793467Barbaresco1799 Ej provat480
Eduardo Torres Versante Nord, 2018, 269 kr, =
Eduardo Torres Versante Nord201892942Sicilien26915.5=21-242.3600
Riecine Chianti Classico, 2018, 199 kr, +
Riecine Chianti Classico201892393Chianti Classico19916.5+21-262.36000
Il Pettirosso Valtellina Superiore AR.PE.PE, 2017, 259 kr, +
Il Pettirosso Valtellina Superiore AR.PE.PE201795582Valtellina25916.5+21-262.33600
Montesecondo , 2020, 329 kr, =
Montesecondo 202090152Italien32915.5=21-222.31080
Spanien
Laurel , 2018, 395 kr, ++
Laurel 201893211Priorat39519++21-322.3720
Malleolus Emilio Moro, 2016, 598 kr, ++
Malleolus Emilio Moro201695491Ribera del Duero59818++21-292.3540
Dominio de Anza Selección de Parcelas, 2018, 219 kr, ++
Dominio de Anza Selección de Parcelas201895574Bierzo21918++21-262.3420
Guímaro Camino Real, 2018, 209 kr, +
Guímaro Camino Real201893214Ribeira Sacra20916.5+21-252.31800
Ungern
Bencze Birtok Pinot Noir, 2019, 229 kr, =
Bencze Birtok Pinot Noir201993255Ungern22915.5=22-2422400
USA
Kutch McDougall Ranch Pinot Noir, 2018, 589 kr, +
Kutch McDougall Ranch Pinot Noir201893250Sonoma Coast58918+23-282.3240
Kutch Falstaff Vineyard Pinot Noir, 2018, 589 kr, ++
Kutch Falstaff Vineyard Pinot Noir201893251Sonoma Coast58918.5++23-292.3240
Kutch Bohan Vineyard Pinot Noir, 2018, 539 kr, +
Kutch Bohan Vineyard Pinot Noir201893252Sonoma Coast53917.5+22-272.3240
Occidental Freestone Pinot Noir, 2018, 699 kr, ++
Occidental Freestone Pinot Noir201892701Sonoma Coast69919++22-322.3480
Little K Syrah, 2016, 199 kr, ++
Little K Syrah201693232Washington State19917.5++21-292.33000
Australien
Yalumba The Signature Yalumba Wines, 2016, 429 kr, +
Yalumba The Signature Yalumba Wines201695547Barossa42917.5+22-282.3360
Chile
Las Higueras Late Bottled Cabernet Franc, 2014, 229 kr, +
Las Higueras Late Bottled Cabernet Franc201493298Maule22916+22-262.3600
Argentina
Achaval-Ferrer Malbec, 2019, 189 kr, +
Achaval-Ferrer Malbec201993005Mendoza18917+22-272.35000
Sydafrika
Terre Brûlée Le Rouge, 2018, 169 kr, +
Terre Brûlée Le Rouge201890398Swartland16916+21-242.33000
Nya Zeeland
Domaine Rewa Pinot Noir, 2018, 299 kr,
Domaine Rewa Pinot Noir201893318Central Otago299 Ej provat1200

Mer om tabellen och betygen
Johan Edström och Christian Stojkovics betyg samstämmer väl varför tabellen utan vidare kan läsas utifrån likvärdiga kriterier, oavsett vem skribenten är.

Drick
Rekommenderad bästa drick-tid, vanligtvis vinner viner på att lagras.

Mat
Övergripande angivelse, från 0 – 5, till vilken mat som vinet passar till.

Utan mat: 0
Lättare mat: 1
Mellanrik smak: 2
Mäktig och smakrik mat: 3
Ost: 4
Dessert: 5

Antal
Flaskor som lanseras.

Prisvärdhet
Denna skala är subjektiv och är inte bara en ratio pris/poäng, den tar också hänsyn till andra faktorer som t ex hur sällsynt vinet är eller om det har ett speciellt lågt pris jämfört med andra marknader. Prisvärt, dvs = är det betyg de flesta viner förväntas få. Kort och gott ett vin som levererar det man förväntar till det givna priset.

Vinets själ är inte numerisk utan en egen kvalitativ upplevelse.

*vi gör ingen prisvärdhetsbedömning på viner över 3 000 kronor.

Betygskala och poäng i tabellen, Christian Stojkovic

20 – Exceptionellt
19 – Enastående
18 – Utmärkt
17 – Mycket bra
16 – Bra
15 – Över snittet
14 – Anständigt
13 – Tråkigt men korrekt
12 – Obalanserat på gränsen till felaktigt

<11 – Defekt/Felaktigt

Prisvärdhetsskala

++ fynd

+ mer än prisvärt

= prisvärt

– ej prisvärt

Betygskala och poäng i tabellen, Johan Edström

Poäng
Kvalitetspoäng är enligt en 20 poängskala. 10 poäng motsvarar ett som går att dricka men inte mycket mer. 12,5 poäng är OK för ett 100-kronorsvin, 15 poäng OK för 200 kr. Över 18 är ett exceptionellt bra vin och 20 poäng är ett helt fulländat vin.

Recension tillfälligt sortiment, tidigare lanseringar

Lämna ett svar