luigidigrasso_banner_vinbanken_1410x165_rev0927luigidigrasso_banner_vinbanken_370x130_rev0927
vin-till-lagtempererad-kalv-med-timjansky-vinbanken

Vin till lågtemperarad kalv med timjansky

Favoritmarkera

En klassisk rätt som håller året om och som passar suveränt bra till vin. Rotfrukterna tillsammans med svamp är vinvänner av rang.

Vin till lågtempererard kalv med timjansky. Receptet är frö en person, vintipset är således i halvflaska, ett pinot noirvin från Nya Zeeland.

Kockarna hos Rent a Chef lagade tidigare mat ’hemma hos’, nu gör de succé i så kallade cookalong program. Många företag bjuder anställda på ett trevligt ’event’, som en digital matlagningskurs tillsammans med kollegor. Alla ingredienser för kursen kan deltagarna ombesörja i förväg, på egen hand. Sedna är det bara att Zooma in sig på rätt tid – och länk. Cookalongs har blivit omåttligt populära – vem hade trott det för 1,5 år sedan. Receptet har Vinbanken fått från Rent a Chef.

RECEPT | lågtempererad kalv med timjansky

Tillbehör: bakad jordärtskocka, rotselleripuré, ostronskivling och svartkål

1 portion

150 g kalvytterfilé (går bra med högrev och entrecote)
Smör
Timjan
Vitlök

Stek ytterfilén gyllenbrun i lite smör, vitlök och timjan. Salta kalven och lägg i ugnen på 55 grader (för medium) i
minst 40 minuter.

Timjansky

1 dl rött vin
0,5 msk koncentrerad kalvfond
0,5 msk koncenterad kycklingfond
1 st vitlöksklyfta
Timjan och smör

Koka vinet med fonderna, en klyfta vitlök och lite timjan. Reducera till hälften och smaka av.
Sila och lägg till 1 msk smör strax innan servering.

Jordärtskocka

1 jordärtskocka
Rapsolja
Salt
Smör
Skär jordärtskockan på längden, stek i lite olja i en stekpanna tills de är gyllenbruna. Lägg i ugnen tillsammans med
köttet.

Rotsellerikräm

0,5 rotselleri
1 dl vispgrädde
salt

Skala och skär rotsellerin i minder bitar. Koka rotsellerin i grädden. När rotsellerin är mjuk och grädden är
reducerad och tjock, mixa med blender eller stavmixer. Lägg i en matsked smör och blanda. Salta och lägg till lite
vinäger efter smak. Håll varmt i ugnen tillsammans med köttet.

Ostronskivling

100 g ostronskivling
Olja och smör
Riv ostronskivlingen på längden. Stek i smör och olja tills gyllenbrun och krispig. Håll varmt i ugnen.

Svartkål

100 g svartkål
Rapsolja

Skär svartkålen i “julienne”, dvs smala strimlor. Stek i lite olja, smaksätt med lite salt. Håll varmt i ugnen med köttet fram till
servering

Vin till lågtempererad kalv med timjansky

1. Saint Clair Pioneer Block 23 Pinot Noir 2018 (2936)

Saint Clair Family Estate, Marlborough Nya Zeeland, 89 kr för 375 ml
Druvor: Pinot noir.
Medel/fyllig. Bärig och generös med en mustig och härlig skogston, smak som av soliga löv på en skogsstig, kryddor och en knivsudd örter. Bra längd.
Omdöme: Lätt att tycka om.
Betyg: 4

Fler recept finns i Vinbankens receptdatabas.

Vinbanken väljer i första hand, men inte alltid, vinförslag till inläggen: topplistor, vinköplistan (fredag) och vin- och mat i kombination (måndag), ur annonsörers portföljer. Kolla oss gärna.

Lämna ett svar