Laddar annons
Zoom till Langhorn Creek och Heartland Wines
4 May, 2021
Uppdaterad:
6 Sep, 2023

Zoom till Langhorn Creek och Heartland Wines

Langhorn Creek är en ort i South Australia, cirka 6 mil sydost om Adelaide. Det är möjligen Australiens äldsta vinområde och landets, idag, mest okända vindistrikt.

Langhorn Creek och Heartland Wines. Lägg båda namnen på minnet för det är en del spännande och dynamiskt ursprung i kombination med ambitiösa vinproducenter, som Heartland Wines. I området tillverkas främst röda viner av bordeauxliknande snitt eller rhônekopior om man så vill, av syrahdruvan (här shiraz). Att det odlats vin i Langhorn Creek sedan mitten av 1800-talet är det få som känner till.

Kanske är denna anonymitet en direkt konsekvens av att regionen är glest befolkad. Här bor bara 6 personer per kvadratkilometer. I jämförelse till Norrbottens 2,6 invånare per km2 får man en föraning av den rätt 'ensamma' känslan.

Klimat och geologi i Langhorn Creek

Landskapet i Langhorn Creek är flackt. Utgångspunkt är ett floddelta med närheten till den stora sjön Lake Alexandrina, själva hjärtat i deltat. En öppningen mot Indiska Oceanen avskiljs bara av en smal landremsa. Varefter havet tar vid fram till Kangaroo Island i väster, och öppet hav rakt söderut ner till Antarktis. Inte konstigt att temperaturerna är kylslagna med de närvarande sydliga vindarna. Förklaringen är därmed självklar till vinernas nerviga fruktsyra. Vissa provare menar också att saltstänkta smaker är påtagliga.

Temperaturer varierar mellan dag (varmt) och natt (svalt). Med de i princip alltid närvarande vindarna kommer en hyfsat enkel tillvaro för vinmakarna i Langhorn Creek. I jämförelse med Bordeaux behöver de inte tackla svampangrepp och sjukdomar på vinrankorna som en följd av ett fuktigt klimat.

Jordmånen utgörs av uppslammat sediment från de två floderna Angas och Bremer. Basen är sand och lera, i olika tappningar och grader.

Heartland Wines

Heartland Wines grundades 1999 och drivs av Ben Glaetzer som kanske är Australiens skickligaste vinmakare (just nu) och Nick Keukenmeester. De har valt att fokusera på röda viner av shiraz, cabernet sauvignon, dolcetto och lagrein. Alla sorter som klarar svala temperaturer väl. Ambitionen är, som hos andra tillverkare, att göra de bästa vinerna av alla!
Heartland-Wines-Langhorn-Creek-Vinbanken

Zoomprovning - Langhorn Creek och Heartland Wines vertikal 2018-2012

• Heartland One 2018 (2511)

Heartland Wines, Langhorne Creek Australien, 399 kr
Druvor: 60% cabernet sauvignon, 40% shiraz
Alkohol: 15%
Fyllig. Fruktig, stram av röda och blå vinbär och björnbär, markerade samtidigt söta tanniner, bra koncentration, inslag av mynta, kakao, ceder, tobak. Tät, ungdomlig, stram och komplex på ett soligare sätt.
Omdöme: Lagringsvin, spännande och välgjord på ett svalt, distinkt sätt.
Betyg: 4+

• Heartland One 2016

Fyllig. Mörkröd frukt, söta bär, björnbär, tydlig av mynta, Kakao, kaffe och fat. Knuten.
Omdöme: Lite kantigare personlighet, ändå ett sött bärigt drag.
Betyg: 4

• Heartland One 2015

Fyllig. Mörka bär, viol och mynta, söta bär, markerade fat som smakar av kakao och kaffe.
Omdöme: Sluten. Komplex men i ett stängt skal.
Betyg: 3+

• Heartland One 2014

Mörka bär, tydlig sötma smak av lakrits, choklad och en hint av vanilj. Björnbär. Kompakt och komplex. Ung.
Omdöme: Ungdomligt sluten, i dagsläget smakar alkoholen något.
Betyg: 3+

• Heartland One 2013

Fyllig. Söt, koncentrerad, björnbär, läder, mynta, viol, fat, kakao och kaffe.
Omdöme: Utvecklad, med viss sötma, björnbärstonen är framträdande. Blir något, lite lätt, besviken över skillnaden mellan den fantastiska doften och smaken som är lite av 'platt fall'.
Betyg: 3

• Heartland One 2012

Fyllig. Mörka bär, vinbär, fat, choklad, kakao, tobak, inlsag av läder och en hint mynta. Komplex, utvecklad men inte färdig. Lång smak.
Omdöme: Utvecklad, fantastisk och mogen. God nu men klarar något år till.
Betyg: 5-

heartland-one-vertikal-2018-2012-vinbanken

Mer om tillverkning av Heartland One 2018

Nattlig skörd, för hand men också med maskin. Efter krossningen i små, öppna jäskkar fick skal och juice macerera (laka ur färg) i 24 timmar. Jäst från Rhônedalen tillsattes. Kalljäsningen tog 8 dagar tillsammans med skalrester. Efter jäsningen blandadas de olika druvorna till en blend varpå de flyttades till fat, hogshead (vanligtvis 250 liter, här 300 liter) för lagring 16 månader. 80% av faten var av fransk ek och 20% av faten var av amerikansk ek. Bara 15 fat av 2018 av Heartland One tillverkades.

Upptäck Langhorn Creek, vindistriktets officiella hemsida.
Mer från Australien på Vinbanken.

Huvudbilden visar: team Heartland med Ben Glaetzer ochNick Keukenmeester i mitten, samt företraädare för importören Mondo Wine.