Laddar annons
Cava, Corpinnat och Conca del riu Anoia – här är skillnaden
15 Dec, 2021
Uppdaterad:
6 Sep, 2023

Cava, Corpinnat och Conca del riu Anoia – här är skillnaden

På senare år har allt fler olika beteckningar på spanskt mousserande vin dykt upp. I dag finns corpinnat, cava och conca del riu Anoia. Vinbanken har tagit tag i saken och gått igenom skillnaderna mellan de olika beteckningarna.

Är inte allt mousserande vin från Spanien cava? Nej, det är det inte. Den absolut största delen av allt mousserande vin från Spanien är i och för sig cava, men på senare år har flera välkända producenter valt att bryta sig loss från det som heter DO Cava och som är en ursprungsbeteckning. Bland annat hittar vi i dag både corpinnat och conca del riu Anoia.

Orsaken till skilsmässan var för att producenterna ansåg att cava helt enkelt hade ett dåligt rykte och att regelverket inte var tillräckligt hårt. Man vill fokusera mer på terroir, det vill säga ursprunget och regionen som druvorna odlas i. Hur ser då skillnaderna ut mellan de olika beteckningarna i dag?

Cava

Om ett vin ska få ha namnet cava i sig så måste ett antal regler följas. Bland annat måste vinerna komma från ett så kallat DO-område. I dag finns det runt 160 kommuner i Spanien där cava får tillverkas, även om den allra största tillverkningen sker i Katalonien.

Vinet måste vara lagrat i minst nio månader och bestå av någon eller några av druvorna macabeu, xarel-lo, parellada, chardonnay, subirat parent, trepat, grenache, monastrell och pinot noir. Det ska dock nämnas att cava har flera klassificieringar inom sig, varav vissa kräver att vinet lagras i nio månader.

I dag kan en tillverkare köpa druvor från andra vingårdar, och kostnaden måste minst vara 0,20 euro per kilo. Man kan med andra ord blanda druvor från flera olika gårdar och skapa cava, så länge gårdarna lägger inom ett cavaområde.

Corpinnat

För att få kallas corpinnat så är det betydligt högra krav än vad som gäller för cava. Vinet måste komma från corpinnat-området, som enbart finns i Katalonien. 90 procent av druvorna måste vara lokala. Följande druvor får användas: xarel·lo, macabeu, parellada och malvasia för vitt vin och grenache, monastrell, sumoll och  xarel·lo vermell för rött vin. De övriga tio procenten får bestå av andra druvor, som till exempel chardonnay och pinot noir.

Minst 75 procent av druvorna i ett vin måste komma från en och samma vingård. Om man skulle köpa druvor från en annan vingård inom området så ska priset vara minst 0,70 euro per kilo.

Vinet måste även lagras i minst 18 månader, till skillnad från cavans 9 månader. Dessutom måste samtliga vingårdar vara ekologiskt certifierade.

Conca del riu Anoia

Den här klassificieringen påminner en hel del om corpinnat när det kommer till hur hårt regelverket är. Faktum är att conca del riu Anoia har ännu hårdare styrning än viner som går under beteckningen champagne.

För att få kallas conca del riu Anoia, som Raventós i Blanc är ensamma om att göra i dag, så måste man komma från ett väldigt litet geografiskt område vid floden Anoia. 80 procent av druvorna ska komma från en och samma vingård, och vinet ska enbart bestå av lokala druvor.

Även i det här fallet så måste vinet lagras i 18 månader, till skillnad från cavans 9 månader. Druvorna måste komma från ekologiskt certifierade vingårdar, och om man skulle köpa in druvor från andra vingårdar inom det geografiska området så ska de kosta minst 1 euro per kilo.

Läs mer om mousserande spanskt vin och dess utveckling

Prisvärt bubbel till nyår