Laddar annons
Mousserande spanskt vin - mer än bara cava
14 Dec, 2021
Uppdaterad: 
6 Sep, 2023

Mousserande spanskt vin - mer än bara cava

Mousserande vin från Spanien blir allt populärare i Sverige. Försäljningen på Systembolaget ökade med nästan en miljon liter från 2019 till 2020.

På senare tid har du som ofta besöker oss på Vinbanken kunnat läsa fina recensioner om mousserande spanskt vin. Det är dock långt ifrån alla som känner till att spanskt mousserande är mer än bara cava. Även om den allra största delen av försäljningen här i Sverige fortsatt består av cava, så börjar fler och fler andra producenter dyka upp på Systembolagets hyllor.

Vår expert Christian Stojkovic har på senare tid recenserat följande spanska mousserande viner:

Gramona 2010 (90485), Celler Batlle, 649 kr

Stram doft med lätta mognadstoner av vita persikor, blommor, mandlar, citrus och gula äpplen. Imponerande smak med nötter, komplexitet, kalk, mineral och bra syror. Det här flaggskeppet är från 2010 och bär sin ålder med glans. Bakom spelande syror ligger lite mognadstoner som påminner om dulce de leche. Ett häftigt mousserande vin som är fullt tillräckligt för sig själv och ska slippa jämförelsen med andra regioners bubblande kändisar.

Raventós i Blanc 2013 (90291), 599 kr

Stor och ren doft med vita persikor, päron, äpplen, gula plommon, mandlar, lite rustikt men snyggt hanterat med syror, mineraler kalk, balans längd och vit choklad. Imponerande mousserande vin som kvalitetsmässigt kan konkurrera med det bästa inom kategorin.

Mousserande spanskt vin

Det som är noterbart är att inget av ovanstående viner har ursprungsbeteckningen cava.

Allt grundar sig i att flera kända spanska vinproducenter helt enkelt bröt sig loss från organisationen bakom ursprungsbeteckningen. Bland annat kan man i dag se andra beteckningar, som Corpinnat, på spanska viner. Där finns även tillverkaren Raventós i Blanc som skapat en egen appellation, Conca Del Riu Anoia.

– Vi vill lyfta spanskt mousserande vin och gå vår egen väg. Vi har mycket fokus på det vi gör och vi är stolta över det vi gör här. Sedan vi bröt oss loss har vi fått mycket uppmärksamhet och många har fått upp ögonen för det vi gör, berättar Pepe Raventós som driver Raventós i Blanc.

Även om många här i Sverige än i dag förknippar spanskt mousserande uteslutande med cava, så pekar det allra mesta på att mousserande spanskt vin bara kommer bli populärare och populärare här i Sverige.

Prisvärt bubbel 2021

Läs om cava