Laddar annons
Portvin - bäst i test 2022
14 Feb, 2022

Portvin - bäst i test 2022

Portvin är ofta en något förbisedd kategori i Sverige. Intresset ökar men förhållandevis långsamt. Vårt sydliga grannland Danmark ligger långt före oss och är en av de större importörerna av portvin.

Det finns flera olika kategorier av inom portvin, men föremålet för denna artikel är ”platinumkategorin” vintage port som står i en klass för sig själv. Därför har vi nu tagit fram en topplista och recensioner över vintage port som finns i Systembolagets sortiment.

Nedan följer en genomgång av de, i vår bedömning, bästa vintage port-vinerna som finns tillgängligt i dag. Längst ner i artikeln hittar ni en förklaring hur det går till och vad det innebär att deklarera en årgång.

Portvin - topplista

Det finns flera stora namn inom den anrika portvinsindustrin. De mest kända är The Symington Family Estates och The Fladgate Partnership. Utöver dessa finns en mängd välkända namn som inte dyker upp här. Den här artikeln tar enbart upp portvin som finns tillgängliga på Systembolaget i dag.

The Symington Family Estates

The Symington Family Estates består av ett flertal väl bekanta varumärken där de mest kända är Graham, Warre, Dow, Cockburn och Quinta do Vesuvio (som är en så kallad ”single quinta”, vin från en enskild vingård). Familjen Symington har varit aktiva inom portvin sedan slutet på 1800 talet. I dag är det den fjärde och femte generationen som leder företaget. Ward Wines importerar Grahams.

Graham Vintage Port 2000 (8183) 1000 kr, 18,5 poäng

Varm och generös, tät frukt med björnbär, vildhallon, violer, fikon och nötter. Stor, härlig och lång smak med söt torkade frukt, blommor, söt lakrits, längd och balans. Välgjord, riktigt bra vintage port som har allt man kan önska sig och lite mer. Den har inte den strikta strukturen som Grahams har i sina bästa stunder men likväl är det en underbar port som är färdig att drickas, men det är ingen brådska för 20 år till i vinkällaren möter inga hinder.

The Fladgate Partnership

The Fladgate Partnership är den andra stora aktören med framför allt Taylor´s, Fonseca och Croft. Taylor´s etablerades 1692 medan Croft, som brukar räknas som ettav de äldsta husen, började sin verksamhet 1638 men ingår sedan 2001 i Taylor-Fladgate-gruppen. Taylor och Fonseca har sedan långt id hört till de absolut bästa producenterna inom portvin. Taylor´s har ofta en lite mörkare, torrare stil medan Fonseca bjuder på mer elegans och upplevelsemässigt lite sötare frukt. Vinunic importerar Taylor´s och Johan Lidby Vinhandel importerar Fonseca.

Taylor's Vintage Port, 2016 (90587), 964 kr 19,5 poäng

Stor och mörkt koncentrerad frukt med björnbär, blåbär, violer och vildhallon. Fyllig smak med värme, mörka körsbär, blommor och en underbart rik och lång eftersmak med paranötter och integrerad sötma. En laddad Taylor från en riktigt bra årgång. Drick år 2028-2048.

Taylor's Vintage Port, 2017 (92777), 899 kr 20 poäng

En ung, stor ung och rikt laddad port med violer, björnbär, vildhallon och julkryddor. Smaken har underbart koncentrerad varm, mörk frukt med choklad, engelsk lakrits, komplexitet, längd och en perfekt balans. Ett fantastiskt bra portvin som i trilogin -16, -17 och -18 är den bästa.

Taylor's Vintage Port, 2018 (95539), 899 kr 18,5 poäng

Packad med mörk, mogen frukt som domineras av viol, björnbär, dadlar, paranötter och espresso. Eftersmaken är kraftig med längd och underbar komplexitet. På många sätt är detta ett historiskt vin: Det är första gången som Taylor deklarerar tre årgångar efter varandra. Att idag lyfta fram det bästa är svårt med så unga portviner men även om -16 och -18 är bra eller till och med lysande sticker 2017 ut med lite mer koncentration och struktur.

Fonseca Vintage Port 2016 (90463), 879 kr 19 poäng

Ung, rikt koncentrerad doft med blåbär, björnbär, vildhallon och blommor. Stor, fyllig ung smak med mörka körbär, kaffe, sultanrussin, underbar längd, komplexitet och koncentration. En fantastisk ung port som trots sin ungdom är ganska tillgänglig och har Fonsecas stiltypiska elegans. Drick 25-45

Fonseca Vintage Port 2017 (92182), 899 kr 20 poäng

Ung rik frukt med björnbär, violer, vildhallon, russin, dadlar och mörka körsbär. Fylligt med varmt mogen, koncentrerad frukt med cassis, choklad, paranötter, underbar balans och längd. En lysande ung Fonseca. Drick 28-55

Quinta do Noval

Under en lång rad av år hade Quinta do Noval en svacka som de började resa sig ur på 90-talet sedan Franska AXA Millésimes tog över ägarskapet 1993. Sedan dess har vinerna blivit allt bättre och de hör återigen till områdets mest pålitliga producenter. Dessutom har företaget den ikoniska vingården Nacional, som har presterat många av de absolut bästa portvinerna genom tiderna, i sin ägo. Till skillnad från andra kända hus deklarerar Noval de flesta årgångarna. Sigva AB importerar Quinta do Noval.

Quinta do Noval 2018, (90644), 769 kr 18,5 poäng

Ung, rik och varmt mogen frukt med björnbär, blåbär, fikon, russin och chokladmousse. Smaken är koncentrerad och fyllig med nästan syltigt mogen frukt av vildhallon, dadlar, katrinplommon och nougat. Oväntat trevlig och tillgänglig att dricka nu men kommer med all säkerhet att utvecklas. Noval 2018 har mycket av den varma frukten som flera portviner från 2018 har. Den gränsar till att vara övermogen men den koncentrerade frukten håller den än så länge på rätt bana men det är svårt att veta var den tar vägen efter 10 års lagring.

Quinta do Noval 2019, (94134), 729 kr 19 poäng

Ung rikt laddad port med aromatisk doft med violer, björnbär, vildhallon och bigarråer. Stor koncentrerad smak med mogen mörk frukt och härligt, tät struktur, mynta, kryddor, mörk choklad, engelsk lakrits och underbar balans. En extremt ung port som kräver rejält med luft och som bara blir mörkare och mörkare ju längre tid man har det i glaset och dessutom tenderar sötman att försvinna i den täta frukten. 729 kronor gör det här till ett tveklöst dunderfynd!

Niepoort

Niepoort Vinhos startades 1842 och familjen Niepoort sitter fortfarande vid rodret med Dirk Niepoort som femte generationens frontfigur. Niepoorts vintage port har länge hållit hög kvalitet men årgångarna producerade under 2000-talet har djup, koncentration och komplexitet på ett sätt som visar att Niepoorts portviner blir bättre och bättre och hör hemma bland eliten av portvinsproducenter. Wicked Wine importerar Niepoort.

Niepoort Vintage Port 2015 (78165), 799 kr och 479 kr på halvflaska 18 poäng

Djup, ung och koncentrerad doft med lila frukt av violer, björnbär, blåbär och mörka körsbär. Smaken är stor och koncentrerad med fortfarande oförlöst, rökig, komplex frukt som ligger spelar i bakgrunden. En riktigt bra ung port som behöver ytterligare ett tiotal år i vila för att visa lite mer av vad som finns i paketet. Drick 28-40

Niepoort Vintage Port 2019 (95715), 749 kr 19 poäng

Djup, mörk och mogen frukt som signalerar värme, kraft och koncentrerad rik frukt av björnbär, viol, mentol och nyrostat malt kaffe. Ungt är inte ens förnamnet men det här är en riktigt bra ung port med lysande balans och massor med charm. 30 år i källaren kommer inte att möta några hinder men jag skulle köpa några flaskor och faktiskt prova en NU! Wicked Wines importerar Niepoort.

Wine & soul

Wine & Soul är i portvinssammanhang ett ungt företag men en av ”själarna” i Soul, Jorge Serôdio Borges har sina rötter i Dourodalen. När han 1999 träffade den andra själen, Sandra Tavares da Silva, var det bara vinet som saknades. Det kom 2001 och efter tjugo år har man hunnit med att både revolutionera marknaden där de traditionella portvinshusen verkar men också gjort ett rejält avtryck i Dourodalen med både stilla vita och röda viner som utstrålar personlighet och kvalitet. Pintas är företagets vintage port och 2019 Pintas spelar i samma liga som de absolut bästa portvinsnamnen. Frågan är om inte detta är det bästa köpet från årgången 2019. Här finns kvalitet, smakrikedom och personlighet för under 700 kronor. Svårslaget och därför årgångens köprekommendation just nu. Wine & Soul importeras av Handpicked Wines importerar Wine & Soul.

Wine & Soul Pintas Vintage Port 2019 (78138), 695 kr 19,5 poäng

Stor, tät, mycket ung port med mörk frukt med violer, björnbär, kakao, mocka, russin, lavendel mörka körsbär, mynta och lakrits. En fantastisk vintage port som påminner om den lysande 2018 från samma egendom men här finns det mer ryggrad och mer struktur vilket gör det här vinet snäppet vassare och för 695 kronor är det nästan köptvång.

Churchill´s Port

Det låter gammalt och traditionellt men är ett av de yngsta portvinshusen. Johnny Graham etablerade företaget 1981. Namnet på företaget kommer från Johnnys fru, Caroline Churchill. 1999 tog man över den prestigeladdade vingården Quinta da Gricha. På kort tid har man etablerat ett bra rykte och kvaliteten pekar spikrakt uppåt. Provinum Vinhandel importerar vinet.

Quinta da Gricha Vintage Port 2018 (90290), 1399 kr 18,5 poäng

Stor, generöst mogen varm frukt med björnbär, plommon, fikon, mynta, choklad och en hel kryddbukett på detta. Bra, lång och tillgänglig eftersmak med påfallande varmt mogen frukt. Tillgängligt idag, men kräver ett dygn för att öppna sig. Notera att detta är en magnumflaska. Drick 24-40.

Att ”deklarera” en årgång

I månadsskiftet maj-april, runt 18 månader efter skörden, informerar portvinshuse, n om man ska buteljera och sälja sina prestigeviner som Vintage Port. Förutsättningen är att kvaliteten når upp till att vara tillräckligt exceptionell. Är det kriteriet uppfyllt ”deklarerar” man årgången. Det här är ett beslut som ligger hos de enskilda husen. Det är inte alls ovanligt att producenterna går olika vägar – en del deklarerar och andra gör det inte. De större husen brukar säga att man historiskt deklarerar tre av tio årgångar.

Sedan 2015 har portvinshusen haft en rad riktigt bra årgångar där det unika skedde att både Fonseca och Taylor´s deklarerade 2016 och 2017, vilket är första gången de stora husen deklarerar två på varandra följande årgångar. Taylor följde sedan upp med att deklarera även 2018. Många valde att inte deklarera -18 men efter att ha provat ett ganska stort antal viner från årgången håller vi den högt men kanske inte historiskt bra, vilket gäller även för 2019. Att prova och jämföra så unga portviner är svårt, men ska man hålla någon årgång sedan 2015 högre än andra är nog 2017 följt av 2016 de vassaste, där både Taylor och Fonseca presterade nära perfekta viner. Att det finns så många bra vintage port tillgängliga på den svenska marknaden samtidigt är ovanligt. Att kunna köpa både Taylor´s och Fonseca från två så bra årgångar för att kunna jämföra dessa i framtiden är en unik möjlighet. Inför den här artikeln provade vi även Niepoort 2019, Quinta do Noval 2019 och Pintas 2019. Dessa tre är exceptionellt bra och väldigt köpvärda.

Topplista vintage port på Systembolaget

1. Taylor 2017
2. Fonseca 2017
3. Niepoort 2019/Wine & Woul Pintas Vintage Port 2019
4. Taylor 2018/Fonseca 2016
5. Quinta do Noval 2019

Bra årgångar för portvin

1963,1966, 1970, 1977, 1994, 1997, 2000, 2009, 2011, 2016, 2017, 2018, 2019

Portvinsproducenterna har haft en serie mycket bra årgångar mellan 2016 och 2019. Det var en unik händelse redan att Fonseca deklarerade 2016 och 2017 - två årgångar efter varandra. Taylor gick steget längre och deklarerade även 2018. Ser vi tillbaka på de här fyra årgångarna är 2017 den mest klassiska. Det är ännu lite knepigt att helt gaffla in årgången 2019 – vinerna är fortfarande unga men min tro är att 2016 och 2019 kommer att ses som stora årgångar (även om vare sig Taylor eller Fonseca deklarerade) dessa men snäppet efter 2017. Både Taylor och Fonseca 2017 finns kvar på Systembolaget och det är bara att köpa. Men Pintas, Niepooort och Quinta do Noval 2019 är störthäftiga viner som ingen kommer att bli besviken över. 2018 är definitivt högklassig men frukten i vinerna är lite varmare, lite rundare, lite tillgängligare än de andra årgångarna och har inte riktigt samma struktur. 2018 är också den årgång som kommer att vara tillgänglig vid ett tidigare stadium.

Stor guide till portvin - allt om de olika stilarna