


Bäst i test vecka 47 handlar om bra champagner i beställningssortimentet.
Tiden går fort och de röda dagarna är många runt jul och nyår i år. Därför försöker vi få ut artiklarna som kan vara till stöd i inhandlingen så tidigt som möjligt. Kanske letar någon efter julklappen till den som redan har det mesta eller efter en genomtänkt "gå-bort-present" - en bra champagne från beställningssortimentet är i högsta grad något som signalerar att man har tänkt ut något speciellt. Tanken med "Bäst i test vecka 47" är att den ska ses som en köpguide för den som vill satsa på något nytt och prova sig fram lite snarare än att det är en topplista.
Vi har blandat lite och ni kommer att hitta både bra och prisvärda vardagschampagner och lite exklusivare och roliga saker som kan fungera både som spännande viner att servera när man vill lägga ner det lilla extra eller kanske som presenten vi nämnde tidigare.
Den här gången handlar det om Champagne men glöm inte att det finns mycket bra bubbel som inte har namnet Champagne på etiketten.
Du hittar över 10 000 viner i Systembolagets beställningssortiment. Vinerna är inte provade av Systembolaget utan har tagits in av de svenska importörerna. I artikelserien Bäst i test väljer vi varje vecka ut ett antal viner i just beställningssortimentet som vi recenserar och ger ett omdöme. Generellt sett tar det 3-8 dagar innan vinerna kommer fram efter att du beställt dem.
Vårat fokus i artikelserien ”Bäst-i-test” är främst viner som kostar mellan 120 och 350 kronor, men ibland när vi hittar något speciellt som sticker ut utanför det spannet kan vi ta med och recensera även det. I artikelserien har vi lite mer fokus på producenterna och berättelserna om vinet än vad vi brukar ha i våra ordinarie recensioner. Vi har säkerställt med importörerna att vinerna vi publicerar finns i lager.







Karaktärsfullt, torrt, runt och tillgängligt med citrus, vinteräpplen, blommor, nybakt bröd, spettekaka, bra syra, struktur och härlig balans. En trevlig Champagne som passar till en förrättstallrik med gratinerade musslor, halstrad pilgrimsmussla och en liten svamptoast med svart trumpetsvamp.
Drick 2025-2029.



Frisk och pinglande ren frukt med gröna äpplen, blommor, vita persikor, citronzest, grapefrukt, ostronskal, mineraler, härliga syror, lätt sälta och underbar balans. Diebolt-Vallois ligger alltid högt på min önskelista - jag är svag för den tydliga och friska chardonnayprofilen huset aldrig avviker från. Servera till halstrade pilgrimsmusslor på en bädd av ruccola med parmesan och rostade pinjenötter.
Drick 2025-2031.





Det här vinet har några år på nacken men är fortfarande rent och friskt med äpplen, citronskal, persika, passionsfrukt och färska mandlar. Smaken är energiladdad med intensitet, grapefrukt, nybakt bröd, kalk, mineraler, klockren syra och lite sälta. En bra Champagne som trots att den är från det generösa året 2012 fortfarande upplevs som ung. 699 kronor för en bra champagne från 2012 känns dessutom rätt svårslaget. Gjort på 65% pinot noir, 25% chardonnay och 10% pinot meunier. Servera till stekt gös med vitvinssås och pressad potatis.
Drick 2025-2030.



Friskt och elegant med vinteräpplen, persika, mandlar, brioche, krispiga mineraler, ren syra, bra struktur, lite sälta och klockren balans. Folies de la Marquetterie är en champagne vi inte ser så mycket av vilket inte är konstigt eftersom volymen är så begränsad. Vid vår årliga genomgång av non-vintage champagner, som genomförs helt blint, har det här vinet tre av fem år varit ett av de som har placerat sig bäst och två av dessa år varit vinnare bland ett 40-tal champagner.
Drick 2025-2032.



Stort, rikt och med klingande ren frukt där vinteräpplen samsas med drag av grillad citron, nougat, mocka, nybakt surdegsbröd, spänst, mineraler, underliggande kraft, komplexitet, brilliant syra och lätt sälta. Egly är kostsamt men det är också fullständigt lysande och smakar på samma nivå som flera andra välkända champagneproducenters prestigecuvéer. En bra julklapp eller en "smaksmällare" att ta med på nyårsafton.
Drick 2025-2032.



Återhållen men ändå rikt laddad med vinteräpplen, nougat, mandlar, grillad citron, pomerans, kalk, nybakt bröd, rökiga mineraler, elegant syra och lite sälta. En härligt komplex champagne med både fokus och precision. Den här pjäsen känns som den bara har börjat sin levnadsbana och har förutsättningar att bli ännu bättre. En specialcuvée från en enskild vingård på 100% pinot noir, av vilken det gjordes drygt 6 000 flaskor.
Drick 2026-2034.



Stramt, komplext och laddat med strömlinjeformad ren och frisk frukt med gula och röda äpplen, nougat, vit choklad, rostat bröd, mineraler, krispig och elegant syra, fin mousse och massor av energi. Smakar och är högklassig och laddad. Amazone de Palmer är Champagnehuset Palmer & Companys prestigecuvée och är gjort på 50% chardonnay och 50% pinot noir.
Drick 2025-2032.
Prestige extra plus