Bäst i test vecka 25 - Systembolagets beställningssortiment
I veckans djupdykning i beställningssortimentet, Bäst i test vecka 25, har vi skrapat fram fyra fyndviner med skilda smakprofiler. De vita kommer från Österrike och Spanien och de röda från Portugal och Österrike, och alla passar utmärkt till vinfacket i sommarskafferiet.
Du hittar över 10 000 viner i Systembolagets beställningssortiment. Vinerna är inte provade av Systembolaget själva utan har tagits in av importörerna. För den som är intresserad har i därför valt att recensera och betygsätta ett antal viner ur beställningssortimentet varje vecka. Artikelserien är döpt till Bäst i test och syftar med andra ord till att lyfta viner i Systembolagets beställningssortiment. I Bäst i test vecka 25 hittar vi den här gången fyra intressanta viner.
Generellt sett tar det 3-8 dagar innan vinerna kommer fram efter att du beställt dem. Vi på Vinbanken kommer i artikelserien Bäst i test främst fokusera på viner som kostar mellan 120 och 350 kronor. Skulle vi hitta något extra speciellt och trevligt utanför det spannet är vi öppna för att ta med det.
Bäst i test vecka 25 - Systembolagets beställningssortiment
Röda viner
Dorli Muhr Carnuntum 2018 (74379), Österrike, Carnuntum, 179 kr 16,5 poäng (++)
Ungt och lite stramt med vildhallon, körsbärskryddiga, lätt örtiga aromer, violer, choklad och kaffe. Bra längd, med fin syra och mineraler som fylls på av en lätt sälta och ett sting av rosépeppar. Årgången 2018 var lysande för Dorli Muhr. Det här vinet släpper fram en helt annan nivå av mognad och generositet än motsvarande vin från 2017. Likt Dorli Muhrs övriga viner har det en bit kvar till charmtrollsstadiet och det kräver lite extra av sin konsument men oj så bra det utvecklas när det får leka med syret i glaset en stund. Servera i en stor bourgognekupa. Gjort på 65% blaufränkish och 35% syrah. Dorli Muhr importeras av The Wine Agency.
1917 fick Dorli Muhrs farmor en liten vingård på 0,17 hektar i bröllopspresent. Dorlis föräldrar fortsatte ta hand om vingården tills rankorna började dö. På tidigt 90-tal ärvde Dorli den då övergivna vingården och 1996 planterade hon om den. Arealen ökade successivt och 2002 började hon göra sitt eget vin. Vinerna blev tidigt uppmärksammade i internationell press. Hon är en stark anhängare av blaufränkish men av och till kryper det motvilligt fram hur imponerad hon är av hur syrah presterar i flera av hennes vingårdar. Utöver den välförtjänta uppmärksamheten Dorli Muhr har fått för sina viner har hon på kort tid blivit en ledargestalt som lägger stor kraft på att lyfta Carnuntums rykte.
Vallado Quinta do Orgal 2019 (56137), Portugal, Dao, 239 kr 17,5 poäng (++)
Stor doft packad med mörk frukt av björnbär, bigarråer, kaffe, choklad, kryddor och fat. Fyllig smak med varmt mogen frukt, violer, varma örter, lakrits, mörka körsbär och tydlig tanninstruktur som rätt mat utan problem hanterar. Är det höst blir det viltgryta med svamp är det sommar blir det grillen och gärna även lite svamp på gallret. Väldigt mycket smak per krona och så imponerande viner man kan tråckla ihop av nationaldruvorna touriga nacional och touriga franca. Vallado importeras av Spring Wine.
Vallado hör till de klassiska portvinshusen och grundades 1716 av familjen Ferrereira och ägs fortfarande av samma familj. Företaget har 70 hektar vinodlingar och gör förutom portvin även stilla viner. Huset är främst känt för sina tawny port som alltid håller hög kvalitet. I Quinta do Orgal får vi ett klockrent exempel på hur fenomenalt bra torra röda viner man kan göra av portugals nationaldruvor som annars mest fått lysa i portvinerna.
Vita viner
El Muelle de Olaso 2021 (55721), Spanien, Jerez, 169 kr 17 poäng (++)
Den spanska vinnäringen har under det senaste årtiondet gått igenom en fantastisk utveckling där mycket har kretsat kring vad som händer i norra Spanien. Här har vi en energiladdad sydspanjor som förutom att den är smakmässigt superimponerande också står för en rejäl dos nyhetsvärde. Den klassiska sherrydruvan palomino fino utgör basen men här kommer den buteljerad i en helt annan skepnad än som en fortifierad sherry.
Stram, nätt och elegant krispigt torr frukt med gråpäron, granit, mineraler, granbarr och en pigg, lång och energiladdad eftersmak med fina syror, mineraler, sälta och en fjäderlätt nyans av flor (en hinna av jästpartiklar som täcker vissa sherryviner under en del av lagringen). Ett superläckert torrt vitt vin som passar till en panerad smörstekt abborre med färskpotatis och ärtor. Även om det säkert håller längre är den pigga friskheten vinets viktigaste drag. Drick det därför inom några år från årtalet som står på flaskan. El Muelle de Olaso importeras av Quaffable Wines.
Familjen Pérez har en lång historia som vinodlare men det var först på tidigt 2000-tal som man började gör eget vin. Man lägger stor vikt vid att lyfta enskilda vingårdslägen och är måna om att arbeta med regionens särart och kvalitetspotential. El Muelle de Molaso är gjort efter den kostsamma och arbetskrävande asaleo-metoden där man låter druvorna torka 6-8 timmar innan de transporteras till vineriet för att pressas.
Birgit Eichinger Ried Wechselberg Grüner Veltliner 2018 (52882) Österrike 199 kr 17 poäng (++)
Ung, frisk och lite stram frukt med päron, vita persikor, citrus, blommor, gula och röda äpplen. Rikt mogen frukt med citronzest, grapefrukt, mineraler, sälta och syra. En koncentrerad och smakrik grüner veltliner med lång, läskande och balanserad eftersmak. Går bra att dricka nu men ännu bättre om 2-3 år. Se till att vinet får lufta rejält så kommer det att kännas mer harmoniskt. Servera till lätthalstrad röding med örtmajonnäs, färskpotatis och sparris. Birgit Eichinger importeras av Vinovativa.
Familjen Eichinger grundade företaget Birgit Eichinger 1992 i regionen Kamptal i Österrike. Idag har man 14 hektar vingårdar och tillverkar runt 80 000 flaskor per år. Nationaldruvan grüner veltliner står för större delen av produktionen men även familjens rieslingviner håller världsklass vilket placerar dem bland Kamptals främsta producenter.