Laddar annons
Bäst i test vecka 24 - Systembolagets beställningssortiment
14 Jun, 2022
Uppdaterad: 
27 Sep, 2023

Bäst i test vecka 24 - Systembolagets beställningssortiment

I Bäst i test vecka 24 dyker det upp namn som Frescobaldi och Ratti men också två österrikiska prestationer som imponerar –ett rött och ett vitt.

Du hittar över 10 000 viner i Systembolagets beställningssortiment. Vinerna är inte provade av Systembolaget själva utan har tagits in av importörerna. Varje vecka väljer vi på Vinbanken ut ett antal viner som vi sedan recenserar och betygsätter. Den här artikelserien heter Bäst i test och går helt enkelt ut på att lyfta viner och producenter som finns i Systembolagets beställningssortiment, och vecka 24 är det fem intressanta viner vi hittar där.

Om du till exempel är ute efter ett nytt husvin eller om du helt enkelt tröttnat på utbudet i den fysiska butiken, så är Bäst i test – Systembolagets beställningssortiment ett bra alternativ om du vill upptäcka nya viner.

Bäst i test vecka 23

3-8 dagar innan vinerna kommer fram

Generellt sett tar det 3-8 dagar innan vinerna kommer fram efter att du beställt dem. Vi på Vinbanken kommer i artikelserien Bäst i test främst fokusera på viner som kostar mellan 120 och 350 kronor, men om vi skulle hitta något som sticker ut utanför det spannet så kan vi komma att recensera och betygsätta även det. I artikelserien kommer vi även ha lite mer fokus på producenterna och berättelserna om vinet, än vad vi brukar ha i våra ordinarie recensioner. Vinerna som vi recenserar kommer troligtvis vara tillgängliga ett tag åtminstone, då vi säkerställt att de finns inne hos importörerna.

Bäst i test vecka 24 - Systembolagets beställningssortiment

Röda viner

Dorli Muhr Samt & Seide Prellenkirchen (92291), Carnuntum, Österrike, 199 kr 17 poäng (++)

Ungt och stramt med mörka körsbär, örter, choklad, svart te, svarta oliver och kaffe. Stram, lite återhållen smak med blåbär, lakrits, silkigt lena tanniner, intensitet, fina lingonsyror, lite sälta och bra längd. I jämförelse med årgången 2017 är detta ett veritabelt charmtroll men Dorli Muhrs viner har inte gått charmkursen och det här är trots allt ett ganska stramt och återhållet paket som inte kommer att falla alla i smaken, men årgången 2018 är BRA! Ge det här vinet två år i vila. När ni sedan öppnar flaskan, lufta rejält och tappa upp i stora bourgognekupor och servera till långkokt bolognese.  Weingut Dorli Muhr importeras av The Wine Agency.

Dorli Muhr ärvde 0,17 hektar vingårdar av sin farmor. I mitten på 1990-talet började hon plantera om vingården, arealen ökade och sedan 2002 gör hon sitt eget vin som är rosat av internationella kritiker. Hon är dessutom en ledargestalt som lägger stor kraft på att lyfta området Carnuntums rykte.

Nipozzano Riserva 2018 (2969), Chianti Rufina, Frescobaldi, 189 kr 17,5 poäng (++)

Ung frisk och spänstig frukt med körsbär, tranbär, granskog, örter och ceder. Smaken är packad med solmogna mörkröda bär och silkigt ren, frisk frukt med koncentration, begynnande mognad, intensitet, kryddor, fina syror och ypperlig balans och längd. En mycket prisvärd Chianti Rùfina från ett, för Nipozzano, bra år. Passar till grillade portabelloburgare eller hemmagjorda hamburgare, men ställer någon fram en pizza blir inte heller det fel. Frescobaldi importeras av Spring Wine.

Familjen Frescobaldi har varit vinodlare i Toscana sedan 1300-talet. Detta gör att de hör hemma bland skaran av familjer som har varit aktiva inom vinnäringen längst tid, men släkthistorien går faktiskt ännu längre tillbaka i tiden än så. Det finns dokument som visar att Frescobaldis ägde grundegendomen Tenuta Castiglione redan på 1000-talet. Idag har man åtta egendomar i Toscana där Castello Nipozzano är den mest kända. Nipozzano ligger i nordöstra Toscana i Chianti Rùfina som är ett helt eget DOCG vid sidan om Chianti och Chianti Classico.

Feudi di san Gregorio Sirica Campania Rosso 2018 (73359), Kampanien, 169 kr 16,5 poäng (++)

Ung och frisk doft med mörka körsbär, björnbär, violer, svartpeppar, oliver och kryddor. Medelfyllig smak med intensitet, körsbärssyror, piptobak, salvia, läder och tranbär. Ett smakrikt och spännande vin som kräver extremt mycket luftning för att öppna sig. Servera till lasagne al Forno.

Feudi san Gregorio startades 1986 av tre bröder i familjen Capaldo. De har cirka 50 hektar egna vingårdar belägna i Kampanien och kompletterar med att köpa druvor från långtidskontrakterade odlare i deras närområde. Totalt producerar de årligen över fem miljoner buteljer. Siraca har en speciell och fantastisk historia. I början på 2000-talet hittade man tre trädliknande vinrankor som uppenbart inte var besläktade med de närliggande rankorna. Efter omfattande analyser kom man fram till att här var en druvsort man kände väl till och var vanlig under romartiden men som man trodde var utrotad. Druvan är bland annat besläktad med syrah. Med sticklingar från de tre plantorna har man nu tillräckligt stor mängd druvor för att unna göra det här vinet. Feudi San Gregorio importeras av Spring Wine.

Vita viner

Ratti Brigata Langhe Chardonnay 2020 (74477), Langhe, 199 kr 17 poäng (++)

En ung frisk och ren chardonnay från norra Italien med äpplen, färska mandlar, vita blommor, och försiktigt rostad ek. Smaken är druvtypisk och elegant med mogna päron, vinteräpplen, grapefrukt, citrus, längd, fina syror, rökiga mineraler och lite sälta. En bra välgjord chardonnay från Langhe som är ett utmärkt tillskott till sommarvinskafferiet och passar både till grillad fisk och till saffranskryddad pasta med skaldjur. Ratti importeras av Vinovativa.

Ratti är på många sätt en av de mest intressantaste producenterna i Piemonte. Renato Ratti föddes 1934 i Piemonte men flyttade i unga år till Brasilien där han blev ansvarig för Cinzanos produktion. Han återvänder till Italien 1965 och köpte sin första vingård i zonen Marcenasco som blir ursprunget för hans första vin. Han blir med detta den första som lanserar en vingårdsbarolo. I början av 70-talet kommer ytterligare två viner, Conca och Rocche, från vingårdarna med samma namn, och firman räknas nu till Piemontes främsta. Renato är även drivande i att lyfta Barolo från ett DOC till ett DOCG. Innan Renato Ratti lämnar oss, 1988, hinner han vara president för konsortiet i Barolo, skriva flera vinböcker och är även initiativtagare till att inleda en klassificering av vingårdarna i Barolo. Rattis son Pietro var den som fick ta över efter Renato och fortsätta att utveckla arvet efter sin far.

Topp 10 chardonnay just nu

Terrafactum Langenlois Grüner Veltliner 2020 (70525), Kamptal, WG Weszeli, 189 kr 17 poäng (++)

Ung frisk och fortfarande knuten doft med citrusskal, melon, gråpäron och physalis. Strömlinjeformad fokuserad smak med granit, äpplen, pomerans, mineraler, sälta och bra syra. En välgjord, elegant och balanserad grüner veltliner från Kamptal. Servera till stekt panerad abborre med färskpotatis, skirat smör och gröna ärtor. WG Weszeli importeras av Quaffable Wine.

Davis Weszeli äger och driver Weingut Weszeli som ligger i närheten av staden Langenlois i Kamptal i Österrike.  Företaget har ca 30 hektar vingårdar fördelade på 80% grüner veltliner och 20% riesling. Davis är en anhängare av tanken att mångfald i både djur och växtliv underlättar den viktiga balansen i vingårdarna därför finns både frukt och grönsaker planterade på gården och olika typer av marktäckare odlas mellan vinrankorna. Weszeli producerar två linjer som han kallar Terrass och terroir, där terrass är friskare och lättare och terroir har mer tyngd och kommer från högre klassade vingårdar.

Tov pplista vitt från Österrike 2021