Laddar annons
Mousserande viner i tillfälligt sortiment på Systembolaget
5 Jul, 2022
Uppdaterad: 
6 Sep, 2023

Mousserande viner i tillfälligt sortiment på Systembolaget

Lanseringen av mousserande viner i tillfälligt sortiment den 8 juli bjuder på bjuder på flera värdefulla tillskott på ”bubbelhyllan”.

Högst på kvalitetsstegen har vi två lysande Champagner tätt följda av Janzs Vintage Cuvvée från Tasmanien. Det och mycket mer kan du hitta i samband med lanseringen av mousserande viner i tillfälligt sortiment på Systembolaget 8 juli.

[drinklist id="101181"]

Champagne och Bourgogne

Vincent Joudart Special Club 2018 (93345), 496 kr

Ung och vibrerande frisk doft med äpplen, vita blommor, päron, persika, nougat och citruszest. Underbart elegant brödig smak med torr, kalkig elegans, balans, fin syra med mineraler och lätt sälta. En välgjord Champagne och ett tidigt smakprov på vad årgången 2018 har att bjuda på i Champagne. Servera till carpaccio på limemarinerad abborre med ruccola, parmesan och finskuren friterad palsternacka.

Larmandier-Bernier Terre de Vertus 1er Cru Blanc de Blanc 2015 (94488), EKO, 699 kr

Ung och frisk doft med äpplen, citrus, bakverk, kalk och rostade mandlar. Spännande smak som kombinerar mognad och kraft i form av lätt rostade toner med en kalkig torr stramhet som följs av vinteräpplen, grapefrukt, citrus, mineraler och sälta. Högkvalitativt, spännande och bra och ett lysande exempel på årgången 2015 där chardonnaydruvorna nådde en mognad som ger ovanligt rik frukt men de karakteristiskt strama dragen av blanc de blancs på chardonnay ändå är tydliga.

La Croix Montjoie Crémant de Bourgogne (92257), 199 kr

Elegant och snyggt strukturerat med äpplen, persika, päron, grapefrukt, nötter, bra syra och mineraler. Välbalanserat och trevligt bubbel från Bourgogne med hög ”lätt-att-gilla-faktor”.

Italien

Integro 2021 (93863), Colline Pescaresi, Franco d'Eusanio, EKO, 149 kr

Ungt och friskt med persika, päron, med fina citrustoner, blommor, grapefrukt och pomerans. Bra och trevlig eftersmak med en gnutta restsötma och lätt rustik mousse. Ett välgjort, krusidullfritt, mousserande vin baserat på druvan chardonnay från Abruzzo.

Australien

Jansz Vintage Cuvée 2017 (94473), Tasmanien, 329 kr

Ungt fruktigt och elegant mousserande vin med persika, vita blommor, nutella, mandlar, rökiga mineraler, bra syra och lite sälta. Ett snyggt och välgjort mousserande vin från Tasmanien som med stormsteg närmar sig toppskiktet av områden för mousserande viner.

Mousserande rosévin från England

Gusbourne Rosé Brut 2018 (93735), Kent-West Sussex, 399 kr

Stor tillgängligt varmt mogen doft med smultron, citrus, bra balans, störthäftiga citrussyror, sälta, mineraler och lite jordgubbar. Ett välgjort och supersnyggt rosébubbel från en av topproducenterna i södra England. Just årgången 2018 verkar ta mousserande vin från England till en ny nivå. Det här är ett vin som lanserades i maj men det förtjänar lite extra uppmärksamhet och får därför ”följa med” ytterligare en gång.

Mousserande rosévin från Italien

La Cattiva No Virus On The Dance Floor 2021 (90241), Turi, 73 kr

En bärig och fruktig skapelse med smultron, granatäpplen, melon, röda vinbär, blodgrape, nötter och mandlar. Mer pärlande än mousserande, friskt och piggt och slinker lätt ner även utan dansgolv men så klunkvänligt att storleken nätt och jämnt räcker till två personer. Notera att detta är buteljerat på en 250 ml burk.

Röda och vita nyheter i tillfälligt sortiment 8 juli

[drinklist id="101181"]