Laddar annons
Bäst i test vecka 26 - Systembolagets beställningssortiment
29 Jun, 2022
Uppdaterad: 
27 Sep, 2023

Bäst i test vecka 26 - Systembolagets beställningssortiment

Nu har vi nått ”halvårsskiftet” med våra rekommendationer av prisvärda viner i beställningssortimentet. I bäst i test vecka 26 har vi några riktigt lysande viner som ni verkligen bör ge lite uppmärksamhet och skapa lite utrymme för i ”källaren”.

Fyra viner från fyra ursprung. Alla vinerna klarar fyndnivån med marginal vilket blir allt svårare för priserna går skoningslöst upp. Flera viner jag har haft på min lista har fallit bort på grund av att prisökningar har gjort att de inte längre når prisvärdhetsnivån som krävs för att vara med i de här genomgångarna. I ”bäst i test” nästa vecka gör vi en genomgång och en tio i topplista av de mest prisvärda vinerna vi har recenserat första halvåret.

Du hittar över 10 000 viner i Systembolagets beställningssortiment. Vinerna är inte provade av Systembolaget själva utan har tagits in av importörerna.

Varje vecka recenserar vi på Vinbanken ett antal viner i beställningssortimentet. Om du till exempel är ute efter ett nytt husvin eller om du helt enkelt tröttnat på utbudet i den fysiska butiken, så är "Bäst i test – Systembolagets beställningssortiment" ett bra alternativ om du vill upptäcka nya viner.

Bäst i test vecka 25

3-8 dagar innan vinerna kommer fram

Generellt sett tar det 3-8 dagar innan vinerna kommer fram efter att du beställt dem. Vi på Vinbanken kommer i artikelserien Bäst i test främst fokusera på viner som kostar mellan 120 och 350 kronor. Skulle vi hitta något extra speciellt och trevligt utanför det spannet är vi öppna för att ta med det.

Vita viner i Systembolagets beställningssortiment

Domaine des Aubusieres Cuvée Silex Vouvray 2020 (76953), Loire, 159 kr 16,5 poäng (++)

Aromatisk doft med gula äpplen, päron, citrus, vita persikor och våta stenar. Smakrik lång eftersmak med krossad sten, kalk, svag restsötma som klockrent hanteras av den underbart mineralrika syran och sältan. Servera till Halstrad abborrfilé med blomkålspuré och sockerärtor. Domaine des Aubusieres importeras av Handpicked Wines.

Domaine Des Aubuisieres drivs av Bernard Fouquet som har några av de bästa vingårdslägena i Vouvray. Alla odlingar är planterade med chenin blanc som är områdets enda tillåtna druva. Namnet Silex är benämningen på jordmånen som består av kalksten lera och flinta. Från årgång 2020 är odlingarna certifierade enligt HVE, Haute Valeur Environnementale. En fransk hållbarhetsmärkning som bland annat ser till biologisk mångfald i vingården och hållbar vattenförsörjning. Cuvée Silex har en restsötma på drygt 10 gr men det upplevs ändå mer som ett torrt vin snarare än ett halvtorrt.

Max Ferd. Richter Riesling Mülheimer Sonnenlay 2021 (57034), Mosel, 149 kr 16,5 poäng (++)

Härligt spelande frisk, aromatisk och spänstigt citrusfruktig moselriesling med päron, blommor, vita persikor och physalis i doften. Underbart välbalanserad och elegant smak med mineraler, citronzest, mandariner och friska pigga syror som balanserar restsötman och ger en klingande ren eftersmak. Det här vinet har inget som hindrar att det förvaras i en kall källare i 7-10 år men det blir svårt att hålla fingrarna borta. Servera till ängamat eller färska räkor och ost. Max Ferd. Richter importeras av Vintedge.

Max Ferd Richter började göra vin i Moseldalen 1643. Företaget drivs idag av samma familj med Dirk Max Ferd Richter vid rodret med stöd av sonen Constantin. Familjen Richter har 19 hektar vingårdsmark på de bästa lägena i branta sluttningar. Medelåldern på vinstockarna är 40 år. Man undviker kemiska bekämpningsmedel och låter, så långt det är möjligt, vinerna jäsa på den naturliga jästen. Etiketten på ”dagens vin” bär även ”extranamnet” Zeppelin label. Den är hämtad från sent 20-tal då en känd konstnär gjorde en etikett till ett vin från Richter som serverades på restaurangen på luftskeppet Graf Zeppelin.

Röda viner i Systembolagets beställningssortiment

Pride Of The Fleurieu Cabernet Sauvignon 2019 (52945), Barossa Valley, Dandelion Vineyards, 149 kr 16,5 poäng (++)

Stor doft med varmt mogen frukt av svarta vinbär, björnbär, kryddor och fat. Fyllig smak med plommon, svarta vinbär, bigarråer, choklad och eukalyptus.  Drick år 2022-2027. Servera till hemmagjorda grillade högrevsburgare med rotsaker. Dandelion importeras av Tryffelsvinet.

Dandelion vineyards drivs av paret Elena och Zar Brooks. Elena är uppväxt i Bulgarien. Hennes mamma arbetade på en vingård och som ung hjälpte hon till med att översätta vinterminologi från engelska till bulgariska vilket satte fart på vinintresset och la grunden till hennes val av karriär. Nu är hon en uppmärksammad australisk vinmakare med säte i McLaren Vale. Namnet Dandelion (maskros) kommer från en önskan att inte se djävulen i varje ogräs utan istället uppmuntra maskrosor bland vinrankorna. Maskrosen hjälper till att hålla borta oönskat vinterogräs under årets kalla månader samtidigt som det bidrar till god marktäckning på sommaren – dessutom menar man skämtsamt att maskrosens bollformade fröställningar (på engelska kallade ”wishing clocks”) kan hjälpa till att uppfylla önskningen om en god årgång varje vår.

Xavier Vignon Arcane L´Etoile (51261), Rhône, 249 kr 18 poäng (++)

Underbart tät mogen frukt med solvarma bär som björnbär, vildhallon, nypon, körsbär, varma kryddor och fat. Härligt öppen och tillgänglig varmt mogen fyllig frukt medmörka körsbär, mineraler, salvia, rosmarin, lakrits och sagolikt bra balans och längd. Ett klockrent FYND och ett superspännande vin. Servera till grillade portobelloburgare med parmesankräm och ugnsbakad sötpotatis. Vinet är en blandning av årgångarna 2015, -16 och -17.  Xavier Vignon importeras av Philipsson & Söderberg.

Xavier Vignon är en nytänkare med rötter i norra Frankrike. Han har ett brinnande intresse för vin och har hämtat kunskaper som har format honom från en stor del av den vinproducerande världen. I Sverige känner vi mest igen hans Châteauneuf-du-Pape som alltid hör till de mest prisvärda vinerna från detta område. I serien ”Arcane” lyfter Xavier Vignon flera områden och druvsorter från södra Rhônedalen. Men han signalerar också andra funderingar kring hur vi gör vin. Arcane L´Etoile är ett ”multi-vintagevin” och ett lysande sådant, gjort på druvorna: grenache 70%, syrah 20% och mourvedre 10% som kommer från Beaumes-de- Venise i närheten av Gigondas. B deV är mest bekant för oss som ursprung för söta viner. Sannolikt är detta bästa röda vin som görs i appellationen och det säger en del om potentialen i detta område men också om andra mindre kända ursprung i södra Rhône.

Xavier Vignon om klimatet: Vinvärlden som vi kände den är bort