Förrätt till nyår – biff tataki med inlagda senapsfrön
35 minuter
Medel
18 ingredienser
Vi på Vinbanken har inför nyår tagit fram ett antal olika recept som passar perfekt till firandet. Som förrätt till nyår har jag valt att göra en biff tataki som är en slags asiatisk carpaccio.
Ingredienser
Ingredienser för 4 personer
Kött
400 g
Oxfile
1 st
Knippe rädisor
2 st
Salladslökar
1 kruka
Krasse
3 st
Stora potatisar
Dressing
1 dl
Japansk soja
2 tsk
Sesamolja
30 g
Ingefära
(finriven)
1 tsk
Farinsocker
1 tsk
Risvinäger
Wasabimajonäs
2 dl
Majonnäs
1 tsk
Wasabi pasta
1 tsk
Vitvinsvinäger
Salt & svartpeppar
Inlagda senapsfrön
1 förp
Gula senapsfrön
0.5 dl
Ättika
1 dl
Socker
1.5 dl
Vatten
Ingredienser för 4 personer
Kött
400 g
Oxfile
1 st
Knippe rädisor
2 st
Salladslökar
1 kruka
Krasse
3 st
Stora potatisar
Dressing
1 dl
Japansk soja
2 tsk
Sesamolja
30 g
Ingefära
(finriven)
1 tsk
Farinsocker
1 tsk
Risvinäger
Wasabimajonäs
2 dl
Majonnäs
1 tsk
Wasabi pasta
1 tsk
Vitvinsvinäger
Salt & svartpeppar
Inlagda senapsfrön
1 förp
Gula senapsfrön
0.5 dl
Ättika
1 dl
Socker
1.5 dl
Vatten
Gör så här
1
Börja med att binda upp oxfilén så att den håller sin form. Salta och peppra runt om hela köttbiten innan du steker den i endast rapsolja på hög värme. Lägg åt sidan när du fått fin karameliserad yta runt om hela biffen. Rulla in köttbiten i plast, hårt. Förvara i frysen i 1-2 timmar.
2
Koka upp en 1-2-3 lag och häll över senapsfröna, ställ sedan kallt och låt svalna.
3
Strimla ner potatisen och lägg i en bunke med kallt vatten så lite av stärkelsen försvinner. Fritera på 175 grader tills dem fått en fin färg, salta då dem och lägg åt sidan.
4
Riv ner ingefära tillsammans med soja, sesamolja, farinsocker och risvinäger. Blanda och ha tillgänglig för att ringla över köttet.
5
Strimla ner salladslök och dela ner rädisorna. Blanda ihop majonnäs, wasabi pasta, vinäger och smaka av med salt och svartpeppar.
6
Skiva köttet så tunt som möjligt, har du en skärmaskin så använd gärna den. Blir bitarna lite för tjocka så kan du alltid banka ut dem med en köttklubba eller en kastrull. Servera köttet med dressingen ringlad ovanpå, samt alla tillbehör uppdelat runt om tallriken. Servera tillsammans med Riesling vinet ¨Hans Baer¨. Smaklig måltid!
Se hur man lagar receptet
Vintips till receptet
Hans Baer Riesling Trocken
2022Vin till biff tataki med inlagda senapsfrön
När det blir dags för rätter med asiatiska inslag så finns det få viner som passar lika väl som rieslingviner, om man nu ska generalisera väldigt mycket. I det här specifika fallet när vi har en biff tataki med massvis av smakfulla ingredienser och råvaror som komplement så blir det naturliga valet en torr, frisk och fräsch riesling. Ihop med de syrliga inslagen i rätten kommer både vinet och maten gifta sig alldeles utmärkt. En riktigt bra mat- och vinkombination för en bra peng dessutom.
92 kr