Pasta penne con nduja

Favoritmarkera

En enkel och bra vardagsgrätt som är för dig som gillar lite styrka i din mat. Nduja är en kryddig, bredbar fläskkorv som är väldigt populär i södra Italien. Tillsammans med de söta tomaterna får du en härlig balans mellan starkt och sött, perfekt i mina smaklökar. Skulle rekommendera att göra denna rätt om du gillar att ha matlådor över till dagen efter.

Nduja har blivit en riktig trendråvara på senare år. Ihop med en god pasta, som till exempel penne, passar nduja alldeles utmärkt och skapar en supertrendig och god pastarätt. Här nedan kan du se hur man lagar italiensk nduja ihop med pasta, och du kan även läsa recept på hela rätten. Längst ner hittar du ett vintips till pasta penne con la ´nduja.

https://www.tiktok.com/@adriancederlund/video/7195113060221193478?is_from_webapp=1&sender_device=pc&web_id=7185180349932160517

Recept på pasta penne con la nduja

För 4 personer

Ingredienser

Pasta

400g pasta penne
200g nduja
1/2 gul lök
3 st vitlöksklyftor
1 kruka basilika
1 dl vitt vin
1 burk san marzano tomater
25 g parmesan
2 st buffelmozzarella
2 msk olivolja
Salt & svartpeppar

Så här gör du:

1. Fyll en kastrull med vatten, salta ordentligt. Finhacka lök, vitlök och svetta tillsammans med olivolja. När löken mjuknat tillsätter du nduja, basilika. Låt svettas i pannan i någon minut.
2. Koka pastan till al dente. Oftast 2 minuter mindre än anvisningarna på paketet.
3. Tillsätt vitt vin, san marzano tomater, salt och svartpeppar. Koka ihop och riv över parmesanost.
4. När pastan är klar har du i den tillsammans med såsen. Slunga in så mycket luft som möjligt för att få den så krämig du kan. Servera på en tallrik tillsammans med buffelmozzarella, lite olivolja och svartpeppar. Smaklig måltid!

Vin till pasta penne con la nduja

Mezzacorona Pinot nero

Mezzacorona Pinot Nero, 2021 (5411) 101:-

Nduja är hett, det är inget man ska sticka under stol med. Det finns en fin, mjuk styrka i den populära korven som gör att valet ändå faller på ett rött vin. Det enkla valet hade kanske varit att gå på ett halvtorrt vitt vin som gifter sig väl med styrkan i korven, men i det här fallet så kör vi ändå på ett enkelt, bärigt, syrligt rött vin. Ndujan är inte överdrivet stark vilket gör att vi anser att en pinot nero från de italienska Alperna skulle passa fint till pastarätten. Sen har vi såklart en hel del tomatinslag, lite fräscha inslag i form av basilika och en krämighet på slutet med buffelmozzarella. Och alla dessa komponenter gör att den här pinot neron, med tydliga bäriga toner av hallon, lingon och jordgubbar, där vi även får en del torkade örter i smaken, passar fint med pasta penne con la ´nduja. Om du har jättesvårt för ett enklare rödvin ihop med lite stark mat så ska du gå på ett halvtorrt vitt vin. Men ge det här vinet en chans, för det är oerhört prisvärt och bjuder på mycket vin för pengarna.

Instagram

TikTok

Youtube

Fler recept från Adrian Cederlund

Lämna ett svar