Bao Buns

Bao buns med ankbröst, hoisin och kimchimajonnäs

Favoritmarkera

Har du aldrig provat dessa ångade, härligt fluffiga bröd med fyllning så kan jag starkt rekommendera det. I detta recept använder jag mig av färdiga bröd som jag köpt frysta i en asiatisk livsmedelsbutik. Vill man prova att göra egna så går det självklart också.

På senare tid har vi gjort en hel del trenidga rätter som man både kan äta ute men som man lika gärna kan laga hemma. Men frågan är om inte den här veckans rätt hör till en av de allra mest trendiga just nu. Det är nämligen bao buns med ankbröst, hosin och kimchimajonnäs. Direkt nedan kan du se en video på hur man gör rätten, och längst ner hittar du ett roligt vintips som passar utmärkt till rätten.

@adriancederlund Bao buns med ankbröst, hoisin och kimchimajonnäs 🦆 Ingredienser – 2 personer Anka 350 g ankbröst 2 tsk svartpepparkorn 2 tsk anis 2 tsk fänkålsfrön 2 tsk kryddnejlika 2 tsk malen kanel Salt Hoisinsås 1 dl hoisin 1 dl soja 1 vitlöksklyfta 1 tak risvinäger Salt & svartpeppar Sallad 1/2 gurka 1 stor morot 1/2 salladslök 1 msk sesamolja 1 tsk risvinäger 1 msk soja 1 msk honung Salt & svartpeppar Sås 1 dl kimchi 1 dl majonnäs Salt & svartpeppar Servering 6-8 st bao buns 1 dl inlagd ingefära (gari) 1 kruka koriander #foryou #foryoupage #fypシ #xyzbca #foodie #viral #fyp #baobuns #bao #duckbreast ♬ Hard Knock Life – JAY-Z

Bao buns med ankbröst, hoisin och kimchimajonnäs

För 2 personer

Ingredienser

Anka

350 g ankbröst
2 tsk svartpepparkorn
2 tsk anis
2 tsk fänkålsfrön
2 tsk kryddnejlika
2 tsk malen kanel
Salt

Hoisinsås

1 dl hoisin
1 dl soja
1 vitlöksklyfta
1 tak risvinäger
Salt & svartpeppar

Sallad

1/2 gurka
1 stor morot
1/2 salladslök
1 msk sesamolja
1 tsk risvinäger
1 msk soja
1 msk honung
Salt & svartpeppar

Sås

1 dl kimchi
1 dl majonnäs
Salt & svartpeppar

Servering

6-8 st bao buns
1 dl inlagd ingefära (gari)
1 kruka koriander

Så här gör du:

1. Börja med att skåra skinnet på ankan. Mortla sedan kryddorna i ingredienslistan och strö på båda sidorna av ankan. Stek i en kall panna på meden hög värme. Vänd ankan när den fått fin yta på skinnet.
2. Strimla ner gurka, morot och salladslök och lägg i en skål. Ringla över sesamolja, risvinäger, soja, honung, salt och svartpeppar.
3. Mixa 1 dl kimchi tills det blir en slät pure. Blanda sedan med majonnäs och smaka av med salt och svartpeppar.
4. I en skål blandar du hoisin, soja, vitlök, risvinäger, salt och svartpeppar. När ankan nått en innertemperatur på 54 grader slår du i såsen. Ös ankan i någon minut och lägg sedan åt sidan för att vila. Låt gärna ankan komma upp i 55–56 grader.
5. Ånga dina bröd i en ångkorg i 3 – 4 minuter och skär sedan upp ankan i lagom tjocka skivor. Servera en bit anka med sallad, inlagd ingefära, kimchimajonnäs i ett bröd. Toppa med koriander och ät, smaklig måltid!

Vin till bao buns med ankbröst

Heinrich

Heinrich, Biodynamic Red, 2019 (57841) 151:-

Du har ljust kött i form av anka som dessutom är rejält kryddad men utan några hetare inslag. Du har en hel del soja och risvinäger som höjer syran. Här finns även lite småfeta inslag i såsen som innehåller majonnäs. Därför väljer vi ett lite ”lugnare” rött vin med låg strävhet men med hög syra. Här vill vi matcha den höga syran i rätten med den höga syran i vinet. Och då är Heinrich Biodynamic Red ett bra val. Du kommer dessutom få upp ögonen för de två druvorna zweigelt och blaufränkisch som inte är världens vanligaste. Ett vin där du direkt i doften möts av lite fatkaraktär, mörk frukt i form av björnbär och även lite örtiga inslag av mynta. I smaken är det skogshallon, körsbär och björnbär som samsas ihop med de fräscha örterna. Ett tillgängligt vin med fin syra som kompletterar bao bunsen och ankan på ett riktigt bra sätt.

Instagram

TikTok

Youtube

Fler recept från Adrian Cederlund

Lämna ett svar