Laxtartar med avokadokräm
13 minuter
Medel
18 ingredienser
Recept på laxtartar med avokadokräm som passar utmärkt som tilltugg till schlagerfesten. Video och vintips finner du här!
Ingredienser
Ingredienser för 4 personer
Lax
300 g
Färsk lax
1 st
Lime
(juice & zest)
1 msk
Oivolja
0.5 msk
Socker
1 tsk
Sambal oelek
Salt & svartpeppar
Inlagd chili
3 st
Chili
(milda)
1.5 dl
Vatten
1 dl
Socker
0.5 dl
Ättika
Avokadokräm
2 st
Avokado
1 msk
Citron
(juice)
1 msk
Créme fraiche
Salt & svartpeppar
Servering
0.5 st
Gurka
8 st
Rädisor
(tunt hyvlade)
1 st
Silverlök
(tunt hyvlad)
1 förp
Sjögräschips
(en påse)
Ingredienser för 4 personer
Lax
300 g
Färsk lax
1 st
Lime
(juice & zest)
1 msk
Oivolja
0.5 msk
Socker
1 tsk
Sambal oelek
Salt & svartpeppar
Inlagd chili
3 st
Chili
(milda)
1.5 dl
Vatten
1 dl
Socker
0.5 dl
Ättika
Avokadokräm
2 st
Avokado
1 msk
Citron
(juice)
1 msk
Créme fraiche
Salt & svartpeppar
Servering
0.5 st
Gurka
8 st
Rädisor
(tunt hyvlade)
1 st
Silverlök
(tunt hyvlad)
1 förp
Sjögräschips
(en påse)
Gör så här
1
Börja med att hyvla silverlöken och rädisorna tunt och lägg i en skål med kallt vatten och isbitar. Detta gör att grönsakerna får en härlig krispig textur.
2
Koka upp lagen, alltså ättika, socker och vatten. Hyvla chilin tunt, gärna på en mandolin, och lägg i en skål. Slå på den varma lagen och ställ åt sidan.
3
Dela ner laxen i små kuber som är 1 x 1 cm stora, lägg i en skål. Smaksätt laxen med lime, olivolja, socker, sambal oelek, salt och svartpeppar. Låt stå och dra.
4
Mixa avokadon med citron, crèmefraiche och smaka upp med salt och svartpeppar. Mixa tills det bli en slät och homogen kräm.
5
Dela ner gurka och lägg i botten på tallriken. Servera laxen ovanpå med dem andra tillbehören, smaklig måltid!
Se hur man lagar receptet
Vintips till receptet
Cava PH Style Brut by Lena Philipsson
Vin till laxtartar med avokadokräm
Cava och laxtartar är en fantastisk kombination rakt igenom. I det här fallet när vi valde en laxtartar utan hetta så passade en fräsch, frisk och härligt fruktig cava alldeles utmärkt med sin höga syra. Och nu föll valet på den här nya cavan från artisten Lena PH där vinet kommer från vinhuset Perelada. I vinet kommer du få en frisk doft med tydliga inslag av gröna äpplen, citrus och en liten örtighet. I smaken är det frukten som är i fokus. Det är en okomplicerad cava som cava ska smaka. Det går inte i champagnes fotspår utan följer en egen linje där man fokuserar på fräschören, syran och frukten. En prisvärd cava som passar fantastiskt bra till fräscha rätter, som laxtartar med avokadokräm.
101 kr