Smörstekt lax med potatissallad

Smörstekt lax med potatissallad och romsås

Favoritmarkera

Solen börjar komma fram och jag blev sugen på en somrig maträtt. Potatis är en råvara som har oändliga möjligheter, stekas, rostas eller mest traditionellt, och kanske godaste sättet, kokas. I receptet använder jag mig av små delikatesspotatisar som jag kokar med skal på. Viktigt är att försöka få en liten kärna i potatisen, du vill inte koka på för hög värme utan medelhög i saltat vatten, då får du den som bäst.

Här nedan kan du se en video på hur man lagar smörstekt lax med potatissallad och romsås. Längst ner i artikeln hittar du ett vintips.

@adriancederlund Blev sugen på sommar, så gjorde en smörstekt lax med potatissallad & romsås 🧈 Ingredienser – för 4 personer Lax 600 g lax 20 g smör (stekning) 1 msk olivolja 1 citron (zest) Salt & svartpeppar Potatissallad 900 g delikatesspotatis 1 paket sockerärtor 1 knippe rädisor 2 msk pepparrot (finriven) 1 msk smör (smält) 1 msk citron (juice) Salt & svartpeppar Romsås 3 dl créme fraîche 1 liten burk tångkaviar 1 rödlök (finhackad) 1 kruka dill (finhackad) 1 msk citron (juice) Salt & svartpeppar #foryou #foryoupage #fypシ #xyzbca #foodie #viral #fyp #salmon ♬ Valborg – Håkan Hellström

Recept på smörstekt lax med potatissallad och romsås

För 4 personer

Ingredienser

Lax

600 g lax
20 g smör (stekning)
1 msk olivolja
1 citron (zest)
Salt & svartpeppar

Potatissallad

900 g delikatesspotatis
1 paket sockerärtor
1 knippe rädisor
2 msk pepparrot (finriven)
1 msk smör (smält)
1 msk citron (juice)
Salt & svartpeppar

Romsås

3 dl créme fraîche
1 liten burk tångkaviar
1 rödlök (finhackad)
1 kruka dill (finhackad)
1 msk citron (juice)
Salt & svartpeppar

Så här gör du:

1. Börja med att koka potatisen i saltat vatten. Koka på medelhög värme så skalet inte går sönder.
2. Salta och peppra laxen på båda sidorna. I en stekpanna på medelhög värme smälter du smöret tillsammans med olivolja. Riv över citronzest och stek laxen med skinnsidan nedåt. Vänd och ös laxen, lägg åt sidan och låt vila.
3. När potatisen är klara, häll av vattnet och tillsätt en klick smör. Hacka ner sockerärtor och rädisor. Blanda ihop tillsammans med potatisen, smaksätt med citronjuice, riven pepparrot, salt och svartpeppar.
4. Finhacka rödlök och dill, blanda tillsammans med créme fraîche, tångkaviar, citron, salt och svartpeppar.
5. Avsluta laxen i ugnen på 150 grader tills den får en innertemperatur på 56 grader. Servera allt tillsammans med en citronklyfta, smaklig måltid!

Vin till lax – våra bästa vita viner

Vin till smörstekt lax med potatissallad och romsås

Vin till lax

Jurtschitsch Rosé, vom Zweigelt, 2021 (5600) 125:-

Vill du ha ett rosévin som sticker ut när det kommer till ursprung, men där man inte ruckar på kvalitén? Då är det här ett riktigt bra val, för här får du ett österrikiskt rosé gjort på den inhemska druvan zweigelt. I doften kan man dock tro att man befinner sig på den franska rivieran då du kommer mötas av de där bäriga och syrliga tonerna. I smaken är det dock en liten skillnad då man i det här rosévinet går mot en lite tydligare örtighet och även små inslag av rabarber. Superfräscht, trevligt, roligt och spännande. Och till den här laxrätten som främst har fräscha och syrliga smaker i sig så kommer det här rosévinet passa alldeles utmärkt.

Instagram

TikTok

Youtube

Fler recept från Adrian Cederlund

Lämna ett svar