Laddar annons
31 Oct, 2012
Uppdaterad:
6 Sep, 2023

Röttorps Bästa med rött och vitt husvin

Nya denna vecka är bl.a. allsidiga bra vita och röda husviner med hög kvalitet, bra pris och mycket brett användningsområde.

Ramos Reserva, 2011 är ett utmärkt välbyggd och trevligt rött husvin med bra längd och genomklang i doft och smak för måttliga 69 kronor. Det kombinerar en ovanligt bra struktur för prisläget med en generös ungdomlig fruktighet. Det passar till nästan allt och lägger till lite när det behövs och blir aldrig onödigt påträngande. Finns också som box för 219 kronor per 3 l.

En utmärkt motsvarighet på den vita torra sidan är det verkliga lyxhusvinet Casal di Serra, 2011 för 79 kronor. Det är en uppgraderad Verdicchio från Marche och Umani Ronchi med betydande karaktär kombinerad med en mild frisk och finstämd lång smak. Vinner även på att lagras några år. Röttorps Bästa tycker Casal di Serra fungerar utmärkt till allt från milda skaldjur till lätt rökta fiskar och även till kombinerade bufféer på kött och fisk.

Kloster Eberbach är en stor mycket gammal Rheingau firma som länge gjort riktigt bra viner. Jag skrev nyligen en lördag om två av deras imponerande gamla viner från deras Schatzkammer, kring 60 år gamla. Deras båda utmärkta halvtorra riesling Kabinett och Spätlese finns i det fasta sortimentet. För årgång 2011 är Kabinetten speciellt innehållsrik med bra balans med syra och sötma och ovanligt hög koncentration för att klassas som Kabinett. För 99 kronor når den precis upp till fyndnivå i mitt provningsprotokoll.

Vi närmar oss snart högsäsongen för bättre portvin. Snart kommer årets Stiltonost till vilket en port är helt lysande. Det blir lite julmottagningar ofta dryckesmässigt inramade med glögg, pepparkakor mm. Röttorps Bästa tycker det blir betydligt godare och trevligare möten med ostbitar fina kex eller hårdbrödbitar och portvin. Till Julen passar det också utmärkt med ett litet glas port till frukt och nötter. Servera i måttligt stora glas så räcker det längre. Ett bra portvin till är Churchill's Late Bottled Vintage, 2007 för 169 kronor. Kan drickas rakt upp och ner nu, men också läggas undan i fem år och utvecklar då betydande mognads komplexitet och lite Vintage stil.

Gardo & Morris Brut Rosé för 109 kronor är ett utmärkt rosébubbel från Nya Zeeland. Fungerar väl till både skål och mat med sin friska fräscha syra och eftersmak. Gjord som champagne på Chardonnay och Pinot Noir med 18 månader på jästfällningen i flaskan innan den degorgeras och får sin dozage på 10 gr/liter. Utmärkt uppfriskande och inget karamellkladd. Röttorps Bästa tycker den blivit ännu lite bättre nu på senare tid.

Veckans nya överkomliga röda lagringsvin på Röttorps Bästa är Cúmaro Riserva, 2008 för 149 kronor. Ett mäktigt tätt rikt rödvin med som ungt tuffa hårda toner av lågavkastande stockar på druvan montepulciano, ett annat toppvin från Umani Ronchi. Här har druvorna växt på kullen Conero vid Adriatiska havet strax söder om Ancona i Marche. Röttorps Bästa tycker att 2008 är den hitintills bästa de gjort och ett vin som redan är stort men växer mycket på de ytterligare 5 till 10 år.