Laddar annons
3 Nov, 2012

Vinlagring handlar om Ditt perspektiv på vinupplevelser

I dagarna har det kommit en ny bok om vinkällare. Den heter ”Konsten att bygga en vinkällare” av Johan Magnusson. Titeln är mycket mer begränsad än innehållet. Boken ger ett mycket bra grundläggande perspektiv på attityd till vin och hur man praktiskt hanterar vin i alla viktiga avseenden. Den ger också orsaken och hemligheten till hur man uppfostrar intressanta viner till större dimensioner än de har som unga.

En mer precis boktitel skulle vara ”Hur får Du ut det mest möjliga av Dina viner”. Ett av elementen för att uppnå detta är att kunna lagra viner under längre tid. Boken ger alla tänkbara råd om hur man hanterar det. Det finns också 15 tydliga praktiska exempel på olika sätt att hantera ”vinkällaren”, från mycket enkla åtgärder i en lägenhet till magnifika fysiska konstruktioner av storslagna vinkällare med betydande statusvärden. Johan Magnusson går på ett personligt och osnobbigt sätt igenom hur man kan göra, beroende på fysiska förutsättningar och egen inriktning.

Det allra mest centrala budskapet i boken är definitionen av en vinkällare. ”En vinkällare har Du den dag du inte öppnar flaskorna samma dag du köpt dem….Definitionen av en vinkällare är snarare dess innehåll än själva det fysiska utrymmet. Vinkällaren är flaskorna den innehåller. Det fysiska utrymmet kan vara var som helst beroende på vilken tidshorisont du har för din konsumtion.”. " En vinkällare bör naturligtvis innehålla de viner du själv tycker om och som du själv valt." Det lyftet av innebörden av en vinkällare känns riktigt seriöst och angeläget. I ”Konsten att bygga en vinkällare” ger författaren också en enkel och bra beskrivning av varför det är så intressant att spara viner och se dem utvecklas till stora personligheter. Vad man kan vinna på att låta tiden ge sitt stora bidrag till viners utveckling.

För den som är intresserad av det ger boken grundläggande kunskap och insikt i vinernas tillkomst och egenskaper. Det är en ovanligt bra bok för grundläggande vinkunskap utan att mer än översiktligt gå in på distrikt, druvor och produktionsförhållanden, mm. Desto mer tydlig är boken på de faktorer man själv som konsument kan påverka för att få ut de mesta av sina viner.

Med Johan Magnussons egen expertis inom vinauktionsområdet och värderingar av gamla viner finns det också några intressanta kapitel om marknaden med gamla viner och fällor och möjligheter där. Det är i särklass det mest initierade som finns i den branschen på svenska. Intressant men möjligen inte helt nödvändigt för den som för egen del på lite mindre exklusiv nivå vill optimera sina upplevelser av egna viner.

Boken har några uthärdliga svagheter. Författarens kunskaper och insikter om t ex baginbox är begränsad. Han har ännu inte upptäckt alla de intressanta nya vinerna från Nya Zeeland för källaren. I övrigt är ”Konsten att bygga en vinkällare” en generell praktisk och personligt skriven bok om hur Du maxar Dina vinupplevelser, långt utöver vad titeln antyder. Det är en riktigt bra bok för alla som börjar bli lite intresserade av vinupplevelser och vill utveckla sin kunskap om hur de själva långsiktigt kan få ut mer av viner. Från handfasta råd om vinprovningar till en utmärkt vinordlista. Det allra mesta av råden levereras i en trevligt subjektivt och ohierarkisk anda, som gör att Du själv fortfarande sitter i förarsätet även om Du får lite information som kan påverka hur du kör.

Även den som tror sig veta det mesta får ett antal intressanta informationer. De viktigaste är det sunda perspektivet på vinupplevelser och vinets utveckling med lagringstid. Andra intressant frågor som kort och kärnfullt behandlas är t ex storlekens, på flaskan, betydelse och vad en 18 liters bordeauxflaska heter. I slutet finns också den optimala årgångstabellen för klassiska lagringsviner från 1840!! till 2010 med rating av de bästa åren relativt varandra. Visste Du t ex att 1870 var det nästa bästa året under hela tidsperioden. Endast 2005 var bättre enligt årgångstabellen i slutet av boken.

Konsten att bygga en vinkällare av Johan Magnusson på Tulkan Förlag, kostar från 219 kronor. Det är en utmärkt bok för den som behöver lära sig lite om vinhantering utan att hen vet att det behövs. Den är direkt nödvändig för alla som funderar på att lagra vin kortare eller längre tid och utveckla sitt tidsperspektiv på vinupplevelser. Bra julklapp för utveckling av relevant konsumentkunskap i vinhantering.