Laddar annons
Akvavit drink | Haymarkets Cross the Border med Linie Aquavit
3 Aug, 2016

Akvavit drink | Haymarkets Cross the Border med Linie Aquavit

LINIE AKVAVIT. Den här goda drinken gör du av Linie Akvavit och Chartreuse och den passar utmärkt att avnjuta efter middagen då den bidrar till matsmältningen. Receptet kommer från Haymarkets prisbelönte barchef, Christian Grevius.

Linie i namnet på det norska brännvinet Lysholms står för ekvatorn, linjen. Historien är att upphovsmannen och handelsmannen, Jørgen B. Lysholm skickade med ett par sherrytunnor fyllda med sprit på en resa som gick till Australien i början av 1800-talet.

Uppenbarligen blev spriten ingen succé för skeppet fick med sig faten på tillbakaresan. Faten passerade således ekvatorn två gånger. Till allas förvåning smakade akvaviten utsökt bra när den var tillbaka i Norge efter den långa resan.

Christian Grevius är barchef på signaturhotellet Haymarket i Stockholm

- Namnet Cross the Border var givet då Linie Aquavit passerar Ekvatorn två gånger, säger Grevius under tiden som han arbetar med drinken som vi snart ska få prova.

Resan som tar flera månader innebär att faten utsätts för skiftande väder och rullningar som inverkar positivt på spriten. Du alltid läsa när innehållet i din egen flaska passerade ekvatorn och vad namnet på skeppet var, på baksidan av etiketten.

Grevius berättar att han och barteamet på Haymarket strävar efter att arbeta med ekologiska och närproducerade råvaror, vilket är en anledning till att de håller de skandinaviska akvaviterna som så intressant. Förhoppningsvis kan vi se fram emot att de även blir ekologiskt certifierade framöver, säger Grevius som fortsätter berätta att de flesta andra ingredienserna i baren som gurkor, citrusfrukter, fläder och mycket mer är eko-certifierade.

- Vi vill också arbeta med säsongens råvaror vilket i sig är en del av ett hållbart arbetssätt, avslutar Grevius samtidigt som drinken, Cross the Border, är klar.

Ingredienser: Chartreuse, Linie Aquavit, Limejuice, flädertonic, fläderskum. Dekorera med gurkshrub.

Akvavit drink | Haymarket Cross the Border med Linie Aquavit

Chartreuse
50 ml Lysholms Linie Akvavit
30 ml Limejuice
20 ml Gurkshrub
Flädertonic
Fläderskum

Vinbankens recension

Omdöme: otroligt god, komplex och nyanserad drink med ett lätt örtigt bett!
Passar: efter maten
Svårighetsgrad: 4, gäller främst fläderskummet, vilket man i princip kan hoppa över!
Betyg: 5

Nästa drink som Grevius blandar för Vinbanken heter Haymarket Mature Heritage, recept publiceras 17 augusti 2016.

Tidigare drink

https://vinbanken.se/2016/07/20/akvavit-drink-haymarkets-world-n-beyond-med-linje-aquavit/