Laddar annons
1 Aug, 2010
Uppdaterad: 
6 Sep, 2023

Åländskt vrak lastat med champagne funnet

Ett stort antal helt intakta champagneflaskor har hittats på havets botten. I ett nyupptäckt vrak i åländska farvattnen har de unika buteljerna, beräknas vara från 1780 – eller äldre, legat orörda sedan ja man vet inte exakt när. Troligen var lasten ämnad för den ryska tsarfamiljen.

Kanske är det märket Veuve Clicquot från 1780-talet som finns i de åländska bubbelfynden.
Det största vrakfyndet på Åland i modern tid har nyligen gjorts i farvatten som ingått i handelsfarleden mellan Stockholm och St Petersburg. Enligt de svensk-åländska dykarteam som hittat vraket är det nästan helt intakt. Hela inredningen finns kvar. Förutom flaskorna och en större mängd lösa föremål är även lastutrymmet oskadat. Vad som döljer sig i detta kommer att avslöjas vid senare dyk.

Enligt Carl Jan Granqvist är innehållet i flaskorna troligen i mycket gott skick.

– De har legat så djupt och i så låg temperatur att atomsfären inuti är helt oförändrad. Samtidigt har trycket inifrån gjort att saltvatten inte har kunnat tränga in.

– Det är bara champagne som klarar sig på det sättet, förklarar Carl-Jan Granqvist för Ålandstidningen.

Vår svenske champagneexpert Richard Juhlin är mycket excalterad över fyndet. Han tror att det kan handla om världens äldsta drickbara Veuve Clicquot.

– Ankaret på korken säger mig att det är en Veuve Clicquot. Det skulle också kunna vara en Blanquette de Limoux, men med 98 procents säkerhet kan jag säga att det är en Veuve Clicquot. Det var heller inte så många andra märken som exporterades då, menar Richard Juhlin.

Allt kring innehållet är dock ännu bara spekulationer – just nu håller ett franskt laboratorium på att klargöra flaskornas ursprung. Med lite tur kan man fastställa exakt årtal och kanske till och med vilken specifik leverans flaskorna var en del av.

Det franska intresset för fyndet är stort. Är innehållet äkta champagne handlar det om ett mycket svårslaget världsrekord.

Vem som äger champagneflaskorna är inte helt klart, men det är inte dyklaget. Troligen blir den åländska landskapsregeringen ägare – i annat fall blir det någon finländsk myndighet, beroende på hur vraket klassas.

Fotnot. Det hittillsvarande världsrekordet för drickbar champagne är 184 år. Två flaskor av dessa, som tappades upp 1825, återstår. Om de nyupptäckta flaskorna håller champagne-klass så är de minst 45 år äldre.

Artikeln publicerade i det digitala nyhetsbrevet för vin och drycker, WOW News.