Laddar annons
Alkoholfri öl som smakar på riktigt - Big Drop Brewing Co
3 Dec, 2017
Uppdaterad: 
6 Sep, 2023

Alkoholfri öl som smakar på riktigt - Big Drop Brewing Co

ALKOHOLFRI ÖL. Att dryck utan alkohol är detsamma som smak utan klös, smaklöshet, är inte längre sant. I ölbranschen har tillverkarna dessutom lyckats mycket bättre än vintillverkarna att få fram alkoholfria alternativ. Nystartade bryggeriet Big Drop Brewing Co är helt tillägnad alkoholfritt.

Hur det kan komma sig att alkoholfri öl smakar som ”öl" i allmänhet och mer som öl med alkohol, medan alkoholfria vin mer påminner om fruktsaft ligger i dryckernas råvara och deras tillverkningssätt. Det är enklare för bryggeriet att sätta samman en mäsk med en lägre potentiell sockerbas än motsvarande, för vinproducenter.

Dessutom har båda, alkoholfri öl och vin en utmaning i att jobba med munkänslan som är upplevelsen av fyllighet och som mer eller mindre kan (bokstavligen) försvinna i det alkoholfria alternativet. Öltillverkare kan tillföra laktos i bryggprocessen för att bättra på munkänsla, utan att tillsatsen sticker ut på ett avvikande sätt. Laktos finns även naturligt i vin, lactic acid, som framförallt bildas under själva vintillverkningen. Läs mer om viners syror, superintressant, på Wikipedia. Laktos som smak i vin sticker såklart ut mer om vinets helhetsintryck inte är i balans. En annan anledning till att öltillverkare får fram "bättre alkoholfritt" är att de kan torrhumla ölet i slutet av bryggprocessen för att förstärka humlekaraktär.

Big Drop Brewing Co är specialister på alkoholfri öl

Ungefär fem mil väster om London ligger bryggeriet i utkanten av staden Slough. Med tåg tar resan 1 tim och 25 minuter till bryggeriet som specialiserat sig på alkoholfria öl. Revolutionerande kan man tycka med tanke på att mycket av det som ölkännare kallar för ölets vagga med traditionsrika bryggerier och dokumenterad pubkultur har sitt ursprung i England.

Den forna bryggaren på Wild Bear Johnny Clayton blev kontaktad av Rob Fink, entreprenör, som sa att han tröttnade på att det inte fanns bra, alkoholfria öl på marknaden. Clayton tände på idén. Från start ab bryggeriet i april 2016 till att bryggmästaren börjar arbeta i september 2016 har de gått snabbt fram. Av bryggeriets fyra öl har två vunnit utmärkelser i World Beer Award 2017.
Precis som andra bryggerier har även Big Drop Brew Co en bryggeripub, som sägs ha full fart och många gäster hela tiden. Kul.

Ölprovning Big Drop Brewing Co

Big Drop Brewing Co Milk Stout (11966), 19:90 för 330 ml

Lanseras på Systembolaget 1 december 2017
Alkoholhalt: 0,4% vol.
Färgen är brun, tät. Doften syrlig med kaffetoner. Smaken är lätt/medelfyllig med lätt sötma och smak av kaffe och karamell. Smakar som en stout!
Betyg: 4
Big Drop Brewing Co Lager

Alkoholhalt: 0,5% vol.
Lejongul. Syrlig, citruslätt doft. Torr, fruktig smak med en ”nästan” markerad beska och maltig, lätt rondör. Smakar som lager på 70-talet a la mellanöl.
Betyg: 4
Finns inte på Systembolaget

Big Drop Brewing Co Pale Ale

Alkoholhalt: 0,5% vol.
Ljusgul färg. Humlearomatisk doft. Torr, till halvtorr med inslag av grapefrukt och citrus. Rund munkänsla med bra eftersmak och medelstor beska.
Betyg: 4
Finns inte på Systembolaget

Big Drop Brewing Co Spiced Ale

Alkoholhalt: 0,5% vol.
Kryddig doft. Smak av umami, ingefära och tvål! Uhuuu....
Betyg: 1
Finns inte på Systembolaget, med all rätt!

Söker du efter ett glutenfritt alternativ? Läs vårt inlägg om glutenfri öl här!