FLÄSKFILÉ. Denna rätt är en variant av vitello tonnato här lagad med fläskfilé i stället för som i originalreceptet, kalv.
Denna rätt smakar strålande gott och passar utmärkt när gästerna är många och maten ska stå framme ett tag. Servera gärna surdegsbröd med parmesan eller en färskost som tillbehör. Varför inte bjuda in till champagnefest i stället för till glöggmingel.
Angående tonfisk. Leta efter namnet Bonito, det är en linfångad tonfisk som enligt stjärnkocken även smakar godare. Finns på delibutiker och välsorterad ICA. Ett annat förslag är att välja MSC-märkt fisk.
Vin till örtmarinerad fläskfile
Palmer & Co Brut Reserve (7372)
Palmer & Co, Champagne Frankrike, 269 kr
Druvor: 59% pinot noir och 41 % chardonnay
Smak: Torr, medelfyllig. Fruktig, nyanserad med inslag av bröd och nötter. Mogen citrus, smak av kex och äpple.
Omdöme: Mycket bra köp!
Sockerhalt: 7 g/l
Extra: Palmer & Co har många större buteljer att välja bland. Själv sparade jag detta vin i magnumflaskan under 2 år, på köpet fick jag en vinupplevelse många gånger bättre. Spännande!
[dryck id="57775"]
Tips två: För dig som vill dricka ett snyggare rött vin
Brunello di Montalcino Val di Suga 2012 (42302)
Tenimenti Angelini, Toscana , Italien, 259 kr
Druvor: Brunello (sangiovese)
Smak: Fylligt rött, nyanserat vin med balanserad strävhet (tanniner) och fruktsyra med inslag av kryddor, örter, nypon och fat. Smak av mogna körsbär och en nypa tobak ger fler nyanser.
Omdöme: Moget vin som passar utmärkt bra till en bit ost, smakrik vego eller köttgryta, eller som här. Vi har tidigare kombinerat vinet till albondigas, spanska köttbullar.
Sockerhalt: 3 g/l
[dryck id="57535"]
Recept | Örtmarinerad fläskfilé med italiensk tonfisk- och kaprissås | 4 portioner
600 g fläskfilé
2 dl hårt packad färsk basilika
3 msk färsk timjan
1 msk färsk rosmarin
1 msk olivolja
0,5 tsk salt
2 msk strösocker
1 msk smör
0,5-1 msk olivolja
cirka 65 g ruccola till servering
cocktailkapris till garneringTonfisksås
2 burkar tonfisk à cirka 185 g
2 äggulor
2 msk pressad citronsaft
2 msk kapris
2 sardeller i olja
0,5 dl olivolja
salt och svartpeppar
Gör så här
1. Värm ugnen till 200 grader.
2. Putsa bort senor och hinnor från fläskfilén. Mixa örter, olja, salt och socker i en matberedare eller med stavmixer till en jämn örtblandning. Täck hela filén runtom med örtblandningen. Låt den marinera minst 1 timme.
3. Häll av vattnet eller oljan från tonfisken. Mixa alla ingredienser utom olivoljan i matberedare, i cirka 20 sekunder. Fortsätt mixa och häll i oljan i en tunn stråle tills såsen blir slät och krämig. Smaka av med salt och svartpeppar.
4. Hetta upp smör och olja i en stekpanna på medlehög värme. Bryn köttet runtom tills hela filén fått färg.
5. Lägg filén i en smord ugnsäker form och stek köttet i mitten av ugne i cirka 15 minuter eller tills innertemperaturen är cirka 69 grader. Ta ut köttet och låt vila i 10 minuter.
6. Skär köttet i tunna skivor. Lägg upp ruccolan på ett stort fat eller på tallrikar. Lätt ut köttet, häll lite tonfisksås över och garnera med stora kaprisar. Servera med resten av såsen.
Surdegsbröd och färskost är gott till.
Recept och bild ur boken: Till bords med systrarna Eisenman.
Foto: Ulrika Ekblom
[artikel id="57534"]