Laddar annons
Stort test - öl för glutenintoleranta
17 Feb, 2018

Stort test - öl för glutenintoleranta

GLUTENFRI ÖL. Vinbanken har provat glutenfri öl på Systembolaget. Ordet celiaki fanns med i förra årets högskoleprov och 67 procent visste eller chansade rätt på att det betyder glutenintolerans.

Jag tror det är symptomatiskt för vår tid. Symptomatiskt var förresten också med i samma ordförståelsetest, men det kan vi bortse från här.
Mer intressant är: hur många kände till ordet celiaki för 20 år sedan?

Antalet celiakidiagnoser har ökat väsentligt under senare år och jag tycker uppriktigt synd om alla celiakiker som älskar öl, eftersom det är rätt hopplöst att få tag i glutenfritt öl som är godare än genomsnittet.

Öl utan gluten är som en lindansare utan paraply. Det smakar som regel obalanserat, syntetiskt, lite plastigt, lite sött sådär … det sprider en lätt obehaglig känsla av att nånting fattas – vilket det de facto gör.

Jag har frågat några bryggare varför de inte satsar på glutenfri öl och får ungefär samma svar från alla; det är krångligt och dyrt att tillverka, det smakar inte gott, men framför allt: det är inte kommersiellt gångbart.

- Den dagen det blir lönsamt, sätter vi igång, säger till exempel Mikael Dugge Engström på Dugges i Landvetter.

Trist om alla celiakiker ska behöva vänta på ännu fler olycksbröder och -systrar, för att kunna få dricka en glutenfri öl av samma kvalitet som sina glutentoleranta kamrater.

Frågan är om vi överhuvudtaget kommer dit. Öl kräver nog dessvärre gluten som smakbärare. Det konstaterar jag efter att ha provat mig igenom Systembolagets glutenfria öl i beställningssortimentet.

Jag provade alla glutenfria ölsorter i Systembolagets ordinarie sortiment för ett par år sedan, utan att bli entusiastisk över något enda. Efter det har flera av de sorterna tappat försäljning och förpassats till beställningssortimentet, där de har fått sällskap av några nya.

En annan nackdel är att ölen endast säljs i kolli om minst tolv flaskor, ibland 24. Så om man inte gillar den första … Det våras inte precis för celiakikerna.

Vinbankens test av glutenfri öl på Systembolaget

BETYG TRE

1. Ocho Reales Ale (88882)

Brown Ale, 5%, Comidasy Bebidas Fermentadas, Mexiko, 38,40 kr för 330 ml
Bästa glutenfria ölet i beställningssortimentet listas inte som glutenfritt av Systembolaget, vilket är märkligt. Men vi får lita på etiketten. En riktigt hyfsat brown ale med lite rostade brödtoner, fast till hutlöst pris. Säljs endast i kolli om 24.


BETYG TVÅ

2. Grain D'Orge Glutenfri (1500)

Ljus ale, Brasserie Grain d’Orge, Frankrike, 5,5% , 20,90 kr för 330 ml (burk)
EKOLOGISKT
Något medicinal, metallisk ton. Lite för blaskig, ger inget tuggmotstånd för vare sig näsa, gomsegel eller svalg. Har trots allt en lite personlig stil, men personifierar tesen att öl utan gluten är som fotbollsmål utan nät. Ofullständigt.
Kvalade i mars in i det ordinarie sortimentet och kan nu köpas utan ”kollitvång”. Dessutom tappat i 33-centilitersburk i stället för i en fjuttig 25-centilitersflaska. Alltid något.

3. S:t Peter’s G-free (1577)

Ale, 4,2%, S:t Peter’s Brewery, England, 36,70 kr för 500 ml
Kraftigt gyllengul färg som gör att ölet ser riktigt aptitligt ut. Tyvärr avsevärt aptitligare än det är i munnen, visar det sig. Har viss beska, men saknar kroppen som krävs för att bygga upp smakprofilen. S:t Peters mörka julöl är annars en av mina favoriter, så förhoppningarna här kom på skam. Med tvekan godkänt.
Säljs endast i kolli om 12 flaskor.

4. Neumarkter Lammsbräu (89029)

Ljus lager, 4,7%, Neumarkter Lammsbräu, Tyskland, 25,70 kr för 330 ml
EKOLOGISK
Lite gräsiga och örtiga toner. Tunn i kropp och beska, påminner lite om de spanska och mexikanska blasken San Miguel, Corona och Sol. Otysk stil för att vara pilsner. Säljs endast i kolli om 20 flaskor.

5. Ocho Reales Porter (89693)

Porter, 4,5%, Comidasy Bebidas Fermentadas, Mexiko, 40,70 kr för 330 ml
Det känns inte bara konstigt att ta hit porter från de blaskiga ölens hemland Mexiko, det känns även lite märkligt att de överhuvudtaget tillverkar så här kraftig öl där. Men det finns, alltså. Som porter är ölet inte imponerande, men det slår den engelska Marmalade med halv längd. Tonen av syntetiskt sötningsmedel gör ölet lite tråkigt. Och priset ska vi inte tala om! Säljs endast i kolli om 24, vilket gör en investering på 976 spänn för ett smakprov. Huvva!


BETYG EN

6. Cuvée des Lacs (89577)

Ale, 5,2%, Brasserie de Silenrieux, Belgien, 25 kr för 250 ml
EKOLOGISKT
Tävlar om guldmedaljen i meningslöshet med flera andra i den här provningen. Saftigt, som en tysk Alsterwasser, fast med sämre spritz. Långt från det vi menar med smakrik ale. Märklig etikett också, ett vykort där man klämt in halva Valloniet. 100 kronor litern är en tia lägre sedan i fjol. Men att behöva investera i ett kolli om 24 flaskor känns inte kundvänligt.

7. Tennent’s (88640)

Ljus lager, 5%, Caledonian Brewery, Skottland, 17,80 kr för 330 ml
Bleksiktig, konstig, syntetisk smak som liknar … ingenting. Menlöst, saknar helt humlebett och maltkropp. Tennent’s vanliga, ljusa lager är en megasäljare i budgetklass i hela Storbritannien. Finns i varenda kyldisk på Spar och Tesco, trots den skrikiga burkens anonyma innehåll. Det här är ännu mer intetsägande.
Säljs endast i kolli om 24 flaskor.

8. Against the Grain (89136)

Ale, 4,5%, Wold Top Brewery, England, 37,50 kr för 500 ml
Ett slags ölliknande saft, typ engelsk shandy, eller kanske majsjuice kryddad med en nypa humle och blomdoft. ”Wheat free”, informerar etiketten lite redundant. ”Gluten free” hade varit mer relevant.
Wold Top Brewery ligger i Yorkshire, men inte ens till den puddingen väljer jag det här ölet.
Säljs endast i kolli om 12 flaskor.

BETYG NOLL

9. Marmalade Porter (89733)

Porter, Wold Top Brewery, England, 5%, 41,90 kr för 500 ml
Mörk, nästan svart i färgen, vilket ser lockande ut, åtminstone på håll. Men det blir en ruggig besvikelse för den som förväntar sig korrelation mellan utseende, doft och smak. Parfymen av intensiv viol slår ihjäl alla andra blommor som redan slagits ut ur glaset: gullviva, mandelblom, kattfot. Å blå viol i en mängd som den här kan möjligen vara gångbart i Flen.
Säljs endast i kolli om 12 flaskor.

Ej provad:

Brewdog Vagabond (88432), 22,90 kr för 330 ml

Här kan du läsa en äldre artikel om glutenfri öl. Kan vara intressant med tanke på att det ändå skett en utveckling av sortimentet. Fler öl vilka finns inom ett bredare smakspann. Glutenfri öl.

Författare: Thomaz Grehn
Artikeln publicerades första gången, april 2017