Laddar annons
7 Feb, 2012
Uppdaterad: 
6 Sep, 2023

Alkoholvården flyttar in på krogen

Idag dricker ungefär en miljon svenskar mer alkohol än vad som är bra för deras hälsa. De flesta lever en välordnad tillvaro och vill inte etiketteras som ”missbrukare”. Därför söker de sig inte heller till de beroendemottagningar som finns. Riddargatan 1 är ett nystartat pilotprojekt inom alkoholvården som vänder sig till just denna grupp.

Riddargatans mottagningen representerar ett nytänkande inom vården och är inte främmande för att arbeta med okonventionella metoder. Inför julhelgen 2011 genomfördes en unik satsning i krogmiljö och i samarbete med Sturecompagniet i Stockholm. Då personal från Riddargatan 1 fanns på plats i krogens lokaler för att ge råd och stöd till gäster som hade frågor om sin egen eller anhörigas alkoholvanor.

– Storhelger är en besvärlig period för många med alkoholproblem, och för den som behöver hjälp är första steget alltid det svåraste. Genom att finnas tillgängliga i en informell miljö som är förknippad med avkoppling kan vi nå människor som vi vanligtvis inte kommer i kontakt med, säger Sven Andréasson, professor på Karolinska Institutet och överläkare på Riddargatan 1.

Vimal Kovac är vd för Stureplansgruppen, en av Sveriges största privatägda restaurangkoncerner. Förutom Sturecompagniet ingår bland annat Berns, Laroy och Spy Bar i koncernen.

– Att servera gästerna goda drycker är en del av restaurangnäringen. Därför är det extra viktigt att vi engagerar oss i de här frågorna. Det är både en ansvarsfråga och en anledning till att vi samarbetar med Riddargatan 1 i det här projektet, säger Vimal Kovac. Han är sedan tidigare även aktiv i projektet Krogar mot knark.

Vinbanken har frågat Sven Andréasson hur det gått med projektet, han berättar,
- Vi var ute tre kvällar före jul på Sturecompagniet och fick positiv respons från såväl personal som gäster. Inga negativa reaktioner. Många testade sin promillenivå, fyllde i test och pratade med våra medarbetare. Uppmärksamhet i media var också mycket positiv. Vi kunde inte se några omedelbara effekter i form av besök på mottagningen.  Men vi kommer nu gå vidare med diskussion med Stureplansgruppen, liksom andra i branschen för hur vi ska bygga vidare på denna erfarenhet.

Riddargatan 1 är en enhet inom Beroendecentrum Stockholm och knuten till Centrum för Psykiatriforskning. Mottagningen representerar ett nytänkande inom alkoholvården.

För mer information kontakta Sven Andréasson, verksamhetsansvarig för
Riddargatan 1.

Riddargatan 1, 114 35 Stockholm, www.riddargatan1.se