Pollo en Pepitoria, kyckling, med ett glas vitt eller rött
Spanska Pollo en Pepitoria, Àr stekt kyckling med mandel och ÀggsÄs. Pepita betyder frö pÄ spanska och pinjenötter tror man kan ha varit vanligt i det ursprungliga receptet som sÀgs vara av moriskt ursprung. Den mosade Àggulan kom till för att reda sÄsen. Mandlar anvÀnds mer ofta idag, vill du kan du blanda bÄda nötsorterna och i stÀllet för muskot, anvÀnd mald kanel. Receptet Àr gammalt och nÀmns redan i spansk-arabiska dokument frÄn 1200-talet.
Vintips till tar fasta pÄ örterna i receptet. Kyckling fungerar bra med vitt fatlagrat vin som ett rött, medelfylligt vin. Oavsett, bör drycken ha smak av örter och kryddor som att fatinslag och fruktsyra mÄste vara i balans med helheten.
Vintips
Vitt: Jean Leon Magnolia 2009 (2691), Jean Leon, Penedes, 69 kronor
Torr, medelfyllig. Grön frukt, Àpplen och pÀron, viss rondör och en smörlen eftersmak.
Betyg: 3+
Provad: 2010-03-25
Rött: Navajas Crianza 2008 (22652), Bodegas Navajas, Rioja, 76 kronor
Medelfyllig, kryddig smak med inslag av fat. Smak av mörka körsbÀr, dill, tobak och vanilj.
Betyg: 4-
Provad: 2010-06-10
Recept
Till 4 personer
1 dl olivolja
75 g skÄllad mandel
3 hackade vitlöksklyftor
1 skiva grovt bondbröd, kanten bortskuren
1 kyckling, 1,5-2 kg, styckad i portionsbitar
salt, nymald svartpeppar
2 dl kycklingbuljong
1 krm krossade saffranstrÄdar
1 dl fino sherry
1 lagerblad
1 tsk hackad fÀrsk timjan
2 mosade hÄrdkokta Àggulor
nymalen muskot efter smak
3 msk finhackad slÀtbladig persilja
*vÀrm ett par matskedar av olivoljan i en stekpanna pÄ medelvÀrme. LÀgg i mandlarna, stek tills de Àr blekt gyllengula i cirka 3-5 minuter. Ta upp mandlarna med en hÄlslev, lÀgg dem i en mixer eller matberedare. LÀgg i vitlöken, stek pÄ medelvÀrme i samma olja som mandlarna, till dess vitlöken fÄtt fÀrg (ett par minuter). Ta upp vitlöken med en hÄlslev, lÀgg den i mixern med mandlarna. AnvÀnd samma olja igen för att steka brödet till det Àr gyllenbrunt, cirka 5 minuter. Ta upp brödet ur pannan, bryt det i mindre bitar och lÀgg det i mixern tillsammans med vitlök och mandlar.
*skölj kycklingbitarna, torka dem torra med hushÄllspapper och strö pÄ salt och peppar.
*vÀrm nu resten av oljan i en stor tjockbottnad stekpanna pÄ hög vÀrme. LÀgg i kycklingbitarna och stek dem tills de fÄtt fin fÀrg runtom, cirka 8-10 minuter. VÀnd dem ofta. Ta upp kycklingbitarna med tÄng eller hÄlslev, lÀgg dem pÄ ett fat.
*hÀll 2 matskedar av buljongen i en liten kastrull. LÀgg i saffran, vÀrm försiktigt och stÀll Ät sidan. HÀll resten av buljongen och sherryn i stekpannan som anvÀndes för att steka kycklingen. Déglasera pannan genom att koka upp och vispa runt sÄ att alla stekrester löser sig. LÀgg tillbaka kycklingbitarna i stekpannan, tillsÀtt lagerblad och timjan, sÀnk vÀrmen. LÀgg pÄ lock. Stek till dess att kycklingen Àr mör, cirka 10 minuter. Pröva med att sticka i ett kycklinglÄr, om köttsaften som rinner ut Àr klar Àr kycklingen fÀrdig.
*tillsÀtt under tiden saffran med spad och Àggula till mandelblandningen. Mal samman till en, picada. NÀr kycklingen Àr klar tillsÀtter man picadan, rör om noga och sjud ett par minuter för att reda sÄsen.
*smaka av med salt, pappar och muskot. LÀgg upp pÄ varmt serveringsfat. Strö över persilja och servera genast.
Servera med kokt potatis eller ris.
Tips:
Du behöver: ugnsÀkert serveringsfat. HÄlslev. Mixer. Visp.