Laddar annons
9 Feb, 2012
Uppdaterad: 
6 Sep, 2023

Pollo en Pepitoria, kyckling, med ett glas vitt eller rött

Spanska Pollo en Pepitoria, Ă€r stekt kyckling med mandel och Ă€ggsĂ„s. Pepita betyder frö pĂ„ spanska och pinjenötter tror man kan ha varit vanligt i det ursprungliga receptet som sĂ€gs vara av moriskt ursprung. Den mosade Ă€ggulan kom till för att reda sĂ„sen. Mandlar anvĂ€nds mer ofta idag, vill du kan du blanda bĂ„da nötsorterna och  i stĂ€llet för muskot, anvĂ€nd mald kanel. Receptet Ă€r gammalt och nĂ€mns redan i spansk-arabiska dokument frĂ„n 1200-talet.

Vintips till tar fasta pĂ„ örterna i receptet. Kyckling fungerar bra med vitt fatlagrat vin som ett rött, medelfylligt vin. Oavsett, bör drycken ha smak av örter och kryddor som att fatinslag och fruktsyra mĂ„ste vara i balans med helheten.

Vintips

Vitt: Jean Leon Magnolia 2009 (2691), Jean Leon, Penedes, 69 kronor
Torr, medelfyllig. Grön frukt, Àpplen och pÀron, viss rondör och en smörlen eftersmak.
Betyg: 3+
Provad: 2010-03-25

Rött:  Navajas Crianza 2008 (22652), Bodegas Navajas, Rioja, 76 kronor
Medelfyllig, kryddig smak med inslag av fat. Smak av mörka körsbÀr, dill, tobak och vanilj.
Betyg: 4-
Provad: 2010-06-10

Recept

Till 4 personer
1 dl olivolja
75 g skÄllad mandel
3 hackade vitlöksklyftor
1 skiva grovt bondbröd, kanten bortskuren
1 kyckling, 1,5-2 kg, styckad i portionsbitar
salt, nymald svartpeppar
2 dl kycklingbuljong
1 krm krossade saffranstrÄdar
1 dl fino sherry
1 lagerblad
1 tsk hackad fÀrsk timjan
2 mosade hÄrdkokta Àggulor
nymalen muskot efter smak
3 msk finhackad slÀtbladig persilja

*vĂ€rm ett par matskedar av olivoljan i en stekpanna pĂ„ medelvĂ€rme. LĂ€gg i mandlarna, stek tills de Ă€r blekt gyllengula i cirka 3-5 minuter. Ta upp mandlarna med en hĂ„lslev, lĂ€gg dem i en mixer eller matberedare. LĂ€gg i vitlöken, stek pĂ„ medelvĂ€rme i samma olja som mandlarna,  till dess vitlöken fĂ„tt fĂ€rg (ett par minuter). Ta upp vitlöken med en hĂ„lslev, lĂ€gg den i mixern med mandlarna. AnvĂ€nd samma olja igen för att steka brödet till det Ă€r gyllenbrunt, cirka 5 minuter. Ta upp brödet ur pannan, bryt det i mindre bitar och lĂ€gg det i mixern tillsammans med vitlök och mandlar.

*skölj kycklingbitarna, torka dem torra med hushÄllspapper och strö pÄ salt och peppar.

*vÀrm nu resten av oljan i en stor tjockbottnad stekpanna pÄ hög vÀrme. LÀgg i kycklingbitarna och stek dem tills de fÄtt fin fÀrg runtom, cirka 8-10 minuter. VÀnd dem ofta. Ta upp kycklingbitarna med tÄng eller hÄlslev, lÀgg dem pÄ ett fat.

*hÀll 2 matskedar av buljongen i en liten kastrull. LÀgg i saffran, vÀrm försiktigt och stÀll Ät sidan. HÀll resten av buljongen och sherryn i stekpannan som anvÀndes för att steka kycklingen. Déglasera pannan genom att koka upp och vispa runt sÄ att alla stekrester löser sig. LÀgg tillbaka kycklingbitarna i stekpannan, tillsÀtt lagerblad och timjan, sÀnk vÀrmen. LÀgg pÄ lock. Stek till dess att kycklingen Àr mör, cirka 10 minuter. Pröva med att sticka i ett kycklinglÄr, om köttsaften som rinner ut Àr klar Àr kycklingen fÀrdig.

*tillsÀtt under tiden saffran med spad och Àggula till mandelblandningen. Mal samman till en, picada. NÀr kycklingen Àr klar tillsÀtter man picadan, rör om noga och sjud ett par minuter för att reda sÄsen.

*smaka av med salt, pappar och muskot. LÀgg upp pÄ varmt serveringsfat. Strö över persilja och servera genast.

Servera med kokt potatis eller ris.

Tips:
Du behöver: ugnsĂ€kert serveringsfat. HĂ„lslev. Mixer. Visp.