Laddar annons
15 May, 2010
Uppdaterad: 
6 Sep, 2023

Allegrini visar vägen med amarone

Jag känner inte någon annan person i vinvärlden som lika mycket är sina viner som lever sin dröm. Rakryggad står Marilisa Allegrini bakom varje detalj det hon och brodern Franco gör.

I en vertikalprovning av Amarone della Valpolicella helt nyligen i Stockholm visade hon journalister på en fantastisk tidsstudie över utvecklingen av familjen Allegrinis amaronevin .

Ingen kan bättre än Marilisa Allegrini på ett så lättbegripligt sätt förklara som initierat berätta om vin. Passion kan som alla vet verkligen uttryckas och levas ut och känslan i det som så brinnandes förmedlas är obetalbar, det är äkta. Dessutom, Marilisa är av den bestämda uppfattningen att botrytis inte hör hemma i familjens Amarone. Vertikalprovningen visade också på den stilförändring som husets Amaroneviner gjort från 1982 fram till idag. Om förändringen är bra eller dålig, ja det är ju upp till provaren. Och konsumenterna tillverkar ju faktiskt inte vinet. Eller går upp klockan 4 varje morgon, så som Marilisa gör, för att hinna med dagens alla sysslor - det är kärlek!

Från årgång 2003 är druvsammansättningen en annan i husets amarone. Molinaradruvan har uteslutits. Nu gäller alltid 80 procent corvina, 15 procent rondinella och 5 procent oseleta. Allegrini skördar tidigare jämfört med andra producenter, bara för att undvika botrytis. Precis som att de eventuellt botrytisangripna bären redan avskiljs vid skördetillfället. Att den fenoliska mognaden skulle påverkas negativt menar Marilisa inte är fallet då just den mognaden, som är så viktig för smaknyanserna, kan fortgå några dagar efter skörd under hela den tid det tar innan stjälkarna torkar upp.

Att stjälkarna ska "dödas" är för att de binder fukt. I den nya (1998 Terre di Fumane) torkanläggningen som drivs i kooperation med andra amaroneproducenter tar processen (att stjälkarna torkar) 4 till 5 dagar. Och anledningen till varför Marilisa Allegrini undviker botrytis är för att mögelsvampen bidrar till en högre alkoholhalt, ökar vinets oxidationsutveckling och att svampen de facto förstör druvskalet vilket ger det kommande vinet sämre färg samt förändrad smak.

Ytterligare förändringar i husets stil faller tillbaka på en förändring av faten. I mitten av 90-talet byttes barriquer ut mot större tonneau. Det för att få en bredd och nyansskillnad till vinet istället för ren fatsmak.

Vertikalprovning Allegrini amarone 1982 - 2006

Amarone 2006
Blåröd. Stor, kärnigt eldig doft. Fyllig, kärnig körsbärsmak. Inslag av kryddor, mörk vbitter choklad. Liten sötma. Lång, kraftfullt komplex eftersmak.
Betyg: 4+, vinet har stor potential. Det är extremt välgjort och komplext.

Amrone 2005
Röd. Grön doftnot stör en aning i min näsa. Drag av kaffe och choklad. Eldig medelfyllig smak av körsbär. Alkoholkänsla.
Betyg: 3. Enl min uppfattning inte i balans då alkoholen är så pass framträdande. Ser inte någon utvecklings eller lagringspotential för årgången.

Amarone 2004
Rödblå. Kärnig. Bitter mörk choklad. Fyllig smak, stram och kärnig, touch av apelsin, smak av mörk choklad, liten kaffeton. Koncentrerad, bra längd.
Betyg: 5. Dricker gärna nu! Vinet klarar utan tvekan många års lagring.

Amarone 2003, magnumbutelj
Röd. Stor doft, lätt parfymerad, mjölkchokladinslag. Medelfyllig. Mjuk, len smak av balanserade tanniner och strävhet, inslag av kaffe, apelsinchoklad. Utvecklad och mogen.
Betyg: 4, perfekt som den är.

Amarone 2001
Röd. Fruktig, apelsintryffelton. Koncentrarad och fyllig. Mörk frukt, kärnig körsbärssnits med tydlig chokladbitterhet. Mandel. Balanserad. Lång, komplex eftersmak.
Betyg: 4+. Härligt! Spara gärna eller om Amaroneextremist, drick nu.

Amarone 1998
Röd, mognadston. Utvecklad doft. Stor! Medel/fyllig, tydlig körsbärssmak, choklad och kaffe, lätt russinton (botrytis?), lång eftersmak.
Betyg: 5. Jag gillar årgången som för mig är helt perfekt. Utvecklad, mogen och generös samtidigt elegant.

Amarone 1997
Blåröd, mörk tät. Utvecklad mogen och medelfyllig smak med isnlaga v läder, körsbär, kaffe och choklad. Lätt kryddig och tydligt eldig körsbärssnits. Eftersmaken är tydligt bitter.
Betyg: 3+. Drick vinet nu (senast till hösten som kommer), gärna till mat av vilt som ren.

Amarone 1995
Röd, tät, dimmig. Kaffe och choklad. Eldig, medelfyllig smka av choklad och kaffe. Eldig bitter eftersmak. Mogen.
Betyg: 4. Traditionell Amaronstil om ni frågar mig, mer av läder och russin-noterna vilket såklart även hör ihop med ålder och mognadsutveckling.

Amarone 1990, magnumbutelj
Röd, utvecklad. Doften är mjuk och elegant. Medelfyllig, mjuk smak som påminner om mjölkchoklad, inslag av läder, russin och fikon. Mandel. Lätt rökig!

Amarone 1982
Röd, utvecklad. Parfymerad. Medelfyllig, tydlig läder och russinsmak. Sammetslik, inslag av aprikoser. God och stor som väl moget, utvecklat vin.
Betyg: 4

Läs mer om Allegrini
Renässans för Allegrini Palazzo della Torre
Marilisa Allegrinis passion är Poggio al Tesoro i Bolgheri