Laddar annons
26 Sep, 2016
Uppdaterad:
6 Sep, 2023

Appassimento - vad är det

APPASSIMENTO VS PASSIONE. I dagens snabbfotade plug-and-play värld av nya intryck har även vin flyttat sina (tidigare) gränser. Förr ansågs vin (torra) uteslutande för att vara måltidsdryck. Om det inte var av sötare och starkare sort som exempelvis sherry som värd eller värdinna bjöd sitt främmande på i utsökta små kristallglas.

Användningsområdet för vin har absolut breddats trots att det är få som gör föranmälda eftermiddagsvisiter eller dricker söt sherry i kristallglas längre. I stället ser man fram emot fredagsmys, after work eller att ses lite snabbt för ett glas vin.

Tillfällen för mingelvinerna har blivit fler och vinernas syfte är egentligen inte att passa till en lagad måltid utan de ska i stället matcha situationer, på sin höjd vill man äta plockmat. Då är ett appassimentovin helt rätt - för många (men inte för alla). Vinerna är smakrika, de har en liten, ändå förnimbar sötma i kombination med en eller en halv procent högre alkoholhalt. Kah-booohm!

Appassimento och passimento - vad är skillnaden

Tekniskt sett: ett appassimentovin är ett italienskt vin gjort av delvis torkade druvor. Torkade druvor blandas med ännu inte färdigjäst druvmust.

Ett italienskt vin som enbart tillverkas av torkade druvor heter passito eller recioto (sött vin), båda är vinernas ursprungliga namn. De är ofta vita men finns även som rött (recioto de valpolicella) vin. Lika ofta är dessa viners alkoholhalt låg.

Sedan ett par år tillbaka tillverkas så kallade appassimento-liknande-viner, över nästan hela Italien men också i många andra länder. Produktion kan ske med innovativa tekniker. Exempelvis som att blanda torrt vin med ett sött och starkt, eller med must alternativt vin av torkade druvor. Anledningen är att producenten snabbt vill tillverka ett smakrikt vin med riklig sötma och hög alkoholhalt. Viktig markering över skillnad i framställningsteknik är att namnet på vinet är ett mer eller mindre, fantastiskt namn, exempelvis som passione....

Namn som passo, passi, passione, passimento, double och många fler är vanliga när det gäller dessa "modern-snitsiga-mingelviner" och när producenten vill berätta att de gör vin av en sötare genre och eldigare stil. Den här söta och starka utveckling gör att många vinnördar tar sig för pannan, får mardrömmar och undrar vart vin-världen är på väg medan å andra sidan andra omfamnar stilen, smaken på vinerna och sättet man kan dricka vin på som "mustigt, okomplicerat och gott".

Det är med andra ord inget fel i ovan och vad gäller smak föredrar vi alla olika men bra att veta är också att "fantasi-namn" är en första indikation av ett enkelt kommersiellt vin.

"Passione"viner, exempel

Rött vin

Primo Parziale Appassimento 2014 (74435), Righetti, 79 kr. 7 g/l restocker.
Ovanligt bra i sin genre och ett köp väl värd sitt pris. Passar utmärkt till salt plockmat.

Vitt vin

Adorato Appassionato 2015 (2147), Tommasi, 89 kr. 9 g/L restsocker.

 

Vill du veta mer om ripasso, appassimento och amarone och fler - läs Anders Röttorps informativa artikel

https://vinbanken.se/2015/05/23/appassimento-en-farlig-kniv/