rött vin tillfälliga 5 nov

April 2021: Systembolagets vinnyheter 20/4 – recension och tabell

Favoritmarkera

Christian Stojkovic provar alla viner i tillfälligt sortiment Systembolaget. Varje vecka publiceras en tabell över alla nyhetsviner samt recensioner, tips och råd om vinnyheterna.

VINNYHETER SYSTEMBOLAGET 20 APRIL. Den 20 april lanserar Systembolaget vinnyheter i det tillfälliga sortimentet. Är man inte i desperat behov att fylla vinkylen är det en plånboksvänlig vecka med få stjärnskott. Det saknas dock inte fynd och det finns flera intressanta viner.

Bland de vita vinerna går topplaceringen till Dog Point Chardonnay från Nya Zeeland. Veckans bästa vin är familjen Palacios Villa de Corullón från högpresterande regionen Bierzo. Gillar man bordeaux är Château Puygueraud ett måste. Det är sällan vi får möjlighet att köpa bra Bordeaux för under 200 kronor per flaska. Som alltid det finns fler tips som är rejält prisvärda. Gå därför igenom texten och tabellen.

Recension vinnyheter Systembolaget 20 april | Champagne och Mousserande

• André Jacquart Mesnil Experience Brut Nature Grand Cru (90058), 469 kr

Stor och elegant doft med nybakta bröd, pomerans, gula äpplen och citrusfrukter. Bra fokuserad eftersmak med lime, vita blommor, bra syra, bra sälta och fina mineraltoner. Servera till Grillade pilgrimsmusslor med tapenade och crostini.

• Aphros Phaunus PET NAT Rosé Adega Aphros Wine 2019 (95540), EKO, 229 Kr

En elegant och välbalanserat Pet Nat från Vinho Verde med smultron, hallon, citrus och kalk. Bra balanserad eftersmak med blodgrape, lime, grapefrukt, bra syra och bra sälta och fina mineraltoner. BRA!

Vinnyheter 20 april tillfälligt sortiment Frankrike vitt vin

• Domaine des Carlines La Vouivre 2018 (93278), Côtes du Jura, 269 kr

Stor och varm chardonnay (kompletterat med 30 % av den lokala druvan savagnin) med päron, gula äpplen, apelsinskal och nya fat, . Extremt välbalanserad med massor med extrakt, vita päron, skaltoner, mango, energi, mineral, sälta och syra BRA!

• François 1er Vieilles Vignes Domaine Des Huards 2017 (95126), EKO, 279 kr

Stor, varm doft med gula äpplen, päron vita persikor, kalk, skaltoner och ananas. Varmt mogen eftersmak med en rustikt, fyllig känsla med bra längd, syra, sälta och mineral. Ett smakrikt och häftigt vin gjort i en rustikt tilltalande stil på druvan romorantin. Romorantin ses som en avlägsen släkting till chardonnay och som numera enbart växer i Cour-Cheverny i Loiredalen, vilket är detta vins ursprung. Prova till kalvfärsburgare med citron och schezuanpepparpotatis.

Recension vinnyheter Systembolaget 20 april | vitt vin Spanien och Nya Zeeland

• Guímaro Blanco 2019 (93218), Ribeira Sacra, 174 kr

Välkomponerade, snygga och lite rustika toner med vita päron, vita blommor och kalk. Välbalanserad eftersmak med persika, citrusskal, mineral och lite sälta. Jag saknar möjligen en gnutta syra men ett välgjort intressant vin.

• Dog Point Chardonnay 2018 (92322), Marlborough, EKO 269 kr

Stor och elegant chardonnay med gula äpplen, kex, päron, persika och välrostade ekfatstoner. Fin smak med grillade citroner, vita persikor, vitpeppar, mineral, bra syra och bra sälta. En lysande ung chardonnay som kombinerar lite reserverad kraft med elegans och krispiga, fina syror.

Orange vin

• Vignoble du Rêveur Artisan 2019 (93485), Alsace, EKO, 239 kr

Ett aromatiskt och blommigt vin med apelsin, blodgrape, mandarin, aprikos och ananas. Smaken är extraktrik med skaltoner, lite malt och grapefrukt. Vinet är gjort på druvorna pinot gris och gewurztraminer.

Recension vinnyheter Systembolaget 20 april | Frankrike rött vin

• Château Fonplégade 2016 (93508), Saint-Emilion, 499 kr

Stram, lite återhållen doft med björnbär, plommon, svarta vinbär, piptobak och ceder. Bra koncentrerad, fyllig frukt med tjära, mörk choklad, nyrostat kaffe, skog och tydliga tanniner. En imponerande bra St-Emilion från kanonåret 2016 för anständigt få pengar.

• Château Puygueraud 2017 (91256), Bordeaux, 199 kr

Djup, mörkt mogen frukt med svarta vinbär, plommon svartpeppar, björnbär, rökta charkuterier och ceder. Bra koncentrerad frukt med björnbär, choklad, kaffe och granbarr. Extremt prisvärd Bordeaux från miniapellationen Côte de Francs som erbjuder allt som hör till och med lite extra.

• Cornas Domaine Gérard Courbis 2017 (93338), Rhône, 399 kr

Stor, tät och solmogen doft med viol, tjära varm jord, vingummin, slånbär, blommor, lagerblad och rosépeppar. Djupt mogen, fyllig eftersmak med koncentration, kaffe, mörk choklad, mineral, svartpeppar och oliver.

• Causse du Bousquet Mas Champart 2017 (93488), Languedoc-Roussillion, 199 kr

Mörk, solmogen frukt med svarta vinbär, viol, svartpeppar, lagerblad och charkuterier. Fylligt med bra längd, choklad, lång smak med välbalanserad ek.

• Domaine du Pas de l’Escalette Les Clapas Rouge 2019 (93422), Languedoc-Roussillion, EKO, 199 kr

Varmt mogen och örtig frukt med svarta vinbär, viol, vingummin, björnbär och fat. Fylligt med koncentrerad, varmt mogen frukt med kaffe, engelsk lakrits, svartpeppar, viol kaffe, mineral och lång eftersmak.

Recension vinnyheter | Languedoc-Roussilion Spanien rött vin

• López de Heredia Viña Cubillo Crianza 2011 (91810), Rioja, 179 kr

Medelstor, mogen Rioja med ganska ung bärig frukt med körsbär, kryddor, mandlar och fat. Eftersmaken är medelstor i traditionell stil med nypon, lagerblad, blodgrape och dill. För efterföljare av den här skolan är detta en riktigt bra Cubillo med mer koncentrerad frukt än vad vi normalt finner i detta vin.

• Thalarn Castell d’Encus 2016 (93274) Costers del Segre, 379 kr

Djup, mörkt mogen frukt med viol, björnbär, salami och nya fat . Eftersmaken är fyllig med chark, varm jord, kaffe choklad och bra längd.

• Telmo Rodriguez Matallana 2015 (93191),Ribera del Duero, 495 kr

Mörk och moget och komplext i en traditionell stil med bigarråer, kaffe, eukalyptus, varm jord och rökig, rostad ek. Bra, fyllig smak med balans, stort djup, kaffe, choklad och kryddor. Fram med grillen och så blir det en grillad biffstek med balsamicoglaze med broccoli och salviakryddade potatisklyftor.

• Villa de Corullón Descendientes de J Palacios 2018 (92635), Bierzo, 399 kr

Bra mogen frukt med mycket extrakt, härligt solmogna mörka bär, björnbär, nypon, blodgrape, körsbär och vildhallon. Fyllig, tät och komplex smak med imponerande längd, ett lite kärvt avslut med körsbärssyror som lugnar ner sig med luftning. En riktigt bra Corullón!

Recension vinnyheter Systembolaget 20 april | Italien rött vin

• Barbaresco Rabajà Luisin 2015 (93493), 399 kr

Solmogen, lite stram Barbaresco med en ljuvlig kryddpåse av aromer som mynta, anis, lagerblad, eukalyptus slånbär, te och balsamvinäger. Bra, fokuserad smak med blodgrape, kaffe och mörk choklad.

• Barolo Bussia Cascina Dardi Alessandro e Gian Natale Fantino 2015 (93495), 489 kr

Medelstor doft med mörka körsbär, slånbär, tobak, läder, rostade mandlar och balsamvinäger. Medelfylligt, klassiskt i en personligt elegant stil med kryddor, granit, lagerblad, te och riktigt bra balans. En Barolo Bussia i en lite blygare framtoning än vad vi är vana vid men låt vinet snurra i en stor bourgognekupa så kommer den pratglada italienaren fram.

• Langhe Nebbiolo Piero Benevelli 2019 (93281), 189 kr

Ungt och lite stramt med vildhallon, jordgubbar, örter, kryddor, piptobak, och fat. Medelfylligt med bra djup, körsbär, choklad, björnbär och lätt rökiga charktoner.

• Piastraia Michele Satta 2017 (92141), Toskana, 299 kr

Snygg, mörk koncentrerad frukt med viol, svarta vinbär, björnbär, mentol, lavendel och fat. Bra, fyllig frukt med mognad, värme, mörk choklad, kaffe, snyggt balanserad ny ek och riktigt bra längd med en utmärkt balans.

• Grifalco Damaschito Alglianico del Vulture 2015 (93507), Toskana, 248 kr

Bra, mogen parfymerad, frukt med viol, bigarråer, plommon, nypon och fat. Ett välgjort vin med bra balans, nypon, viol, te och körsbärssyror.

Recension vinnyheter Systembolaget 20 april | röda övriga världen

• Simonsig Tiara 2003 (93192), Sydafrika, 239 kr

Stor och mörk frukt med örtiga och peppriga inslag av svarta vinbär, plommon, mörka körsbär, paprika, choklad och fat. Ett vin med mycket karaktär som faller många i smaken. För mig bjuder det på lite för mycket svart vinbärsfrukt och örtiga inslag.

• Hirsch Raschen Ridge Pinot Noir 2017 (95402), Sonoma Coast, 739 kr

Lite oförlöst med vildhallon, jordgubbar, extrakt, mörka körsbär, kalk och diskreta, integrerade fat. Lätt till medelfyllig struktur med lång eftersmak med mineral, krita och en vibrerande körsbärssyra. Hirsch Raschen är den högst belägna av Hirsch vingårdar. Alla pinoter från Hirsch behöver tid i glaset för att utvecklas och kanske gäller detta Raschen ännu mer än de övriga. Jag skulle inte vara förvånad om jag om något år konstaterar att jag varit snål mot detta vin.

• Dog Point Pinot Noir EKO 2018 (93325), Marlborough, 359 kr

Varmt mogen frukt med mörka körsbär, charkuterier, vildhallon och fint balanserad rökt ek. Eftersmaken bjuder på en medelfyllig rödbärig struktur med mörka körsbär, smultron och lång eftersmak med vibrerande syror. En imponerande pinot noir från Nya Zeeland. Prova till Hickorygrillad majskyckling med kryddig parmesanpolenta.

• Amy’s Moss Wood 2018 (92965), Margaret River, 199 kr

Välbalanserad mogen varm frukt med blåbärspuré, björnbärssylt, svarta vinbär, vildhallon och rostad ek. Medelfylligt med bra längd och silkigt mogna tanniner och vaniljinspirerad ek i eftersmaken. Notera att detta vin finns som magnumflaska med artikelnummer 92970 för 429 kr.

Margret River är att av de mest kända vinproducerande områdena i Western Australia. Det vinproducerande området ligger ca25 mil söder om regionshuvudstaden Perth och börjar bli känt för sitt milda klimat som ger en lång och ganska mild växtperiod.

• Moss Wood Cabernet Sauvignon 2018 (93104), Margaret River, 679 kr

Stor mogen varm frukt med björnbär, violer, svarta vinbär, kaffe, nougat och fat. Eftersmaken är komplext balanserad och smakrikt fyllig med mörk choklad och lång smak.

• Agrelo Cabernet Sauvignon Catena Zapata 2018 (93491), Mendoza, 159 kr

Mörk, solmogen varm frukt med svarta vinbär, kaffe, viol och rostade fat. Eftersmaken är fyllig med körsbär, choklad, lagerblad, mynta och lakrits. Som så ofta i dessa viner: de är inga eleganta ballerinor men man får ’mycket smak per krona’.

Tabell

VISA TABELL
vinnyheter tillfälligt sortiment 20 april
NamnÅrSB nrUrsprungPrisPoängPrisvärdDrickPassar tillAntal
MOUSSERANDE VIN
Frankrike
Mesnil Experience Brut Nature Grand Cru, , 469 kr, +
Mesnil Experience Brut Nature Grand Cru90058Champagne46917.5+21-240.11200
MOUSSERANDE VIN, rosé
Portugal
Aphros Phaunus PET NAT Rosé Adega Aphros Wine, 2019, 229 kr, +
Aphros Phaunus PET NAT Rosé Adega Aphros Wine201995540Vinho Verde22916.5+21-220.13000
VITT VIN
Tyskland
Vulkangestein Riesling Trocken Schäfer-Fröhlich, 2019, 239 kr,
Vulkangestein Riesling Trocken Schäfer-Fröhlich201993576Nahe239 Ej provat1800
Felseneck Riesling Grosses Gewächs Schäfer-Fröhlich, 2019, 579 kr,
Felseneck Riesling Grosses Gewächs Schäfer-Fröhlich201992961Nahe579 Ej provat360
Frankrike
Vignoble du Rêveur Artisan, Vignoble du Rêveur, 2019, 239 kr, =
Vignoble du Rêveur Artisan, Vignoble du Rêveur201993485Alsace23915.5=21-220.4480
Chablis Domaine Pattes Loup, 2018, 340 kr,
Chablis Domaine Pattes Loup201893340Chablis340 Ej provat1200
La Vouivre, Domaine des Carlines, 2018, 269 kr, +
La Vouivre, Domaine des Carlines201893278Côtes du Jura26917.5+21-261.2600
François 1er Vieilles Vignes Domaine Des Huards, 2017, 279 kr, =
François 1er Vieilles Vignes Domaine Des Huards201795126Cour-Cheverny27917=21-251.21200
Spanien
Guímaro Blanco, Adegas Guímaro, 2019, 174 kr, +
Guímaro Blanco, Adegas Guímaro201993218Ribeira Sacra17417+21-261.2600
USA
Ambyth Estate Sauvignon Blanc, 2019, 389 kr,
Ambyth Estate Sauvignon Blanc201993345Santa Barbara County389 Ej provat200
Hirsch Chardonnay Hirsch Vineyards, 2018, 629 kr,
Hirsch Chardonnay Hirsch Vineyards201895134Sonoma Coast629 Ej provat120
Nya Zeeland
Dog Point Chardonnay, 2018, 269 kr, ++
Dog Point Chardonnay201892322Marlborough26918.5++21-261.2600
Sverige
Pegasus Prestige , 2018, 395 kr,
Pegasus Prestige 201891108Sverige395 Ej provat1400
RÖTT VIN
Österrike
Atanasius Gut Oggau, 2019, 289 kr,
Atanasius Gut Oggau201993490Österrike289 Ej provat1200
Frankrike
Causse du Bousquet Mas Champart, 2017, 199 kr, +
Causse du Bousquet Mas Champart201793488Chinon19917+22-282.31800
Morgon Marcel Lapierre, 2019, 255 kr,
Morgon Marcel Lapierre201993486Morgon255 Ej provat1200
Domaine du Pas de l'Escalette Les Clapas Rouge, 2019, 199 kr, +
Domaine du Pas de l'Escalette Les Clapas Rouge201993422Terrasses du Larzac19916.5+22-282.3840
Cornas Domaine Gérard Courbis, 2017, 399 kr, +
Cornas Domaine Gérard Courbis201793338Cornas39918+23-322.3600
Château Puygueraud , 2017, 199 kr, +
Château Puygueraud 201791256Bordeaux Côtes de Francs19917.5+21-292.31200
Château Fonplégade , 2016, 499 kr, +
Château Fonplégade 201693508Saint-Emilion Grand Cru49918+24-332.3360
Italien
Langhe Nebbiolo Piero Benevelli, 2019, 189 kr, +
Langhe Nebbiolo Piero Benevelli201993281Langhe18916.5+21-272.33000
Grifalco Damaschito Alglianico del Vulture, 2015, 248 kr, =
Grifalco Damaschito Alglianico del Vulture201593507Aglianico del Vulture24815.5=21-252.3600
Piastraia, Michele Satta, 2017, 299 kr, +
Piastraia, Michele Satta201792141Bolgheri Superiore29918+22-322.3600
Barbaresco Rabajà Luisin, 2015, 399 kr, +
Barbaresco Rabajà Luisin201593493Barbaresco39917.5+21-292.3900
Barolo Bussia Cascina Dardi Alessandro e Gian Natale Fantino, 2015, 489 kr, +
Barolo Bussia Cascina Dardi Alessandro e Gian Natale Fantino201593495Barolo48917.5+21-282.31800
Spanien
Viña Cubillo Crianza, R López de Heredia Viña Tondonia, 2011, 179 kr, ++
Viña Cubillo Crianza, R López de Heredia Viña Tondonia201191810Rioja17917++21--322.36000
Thalarn Castell d'Encus, 2016, 379 kr, +
Thalarn Castell d'Encus201693274Costers del Segre37918+22-272.3600
Villa de Corullón, Descendientes de J Palacios, 2018, 399 kr, ++
Villa de Corullón, Descendientes de J Palacios201892635Bierzo39918.5++21-302.3300
Matallana, Telmo Rodriguez, 2015, 495 kr, +
Matallana, Telmo Rodriguez201593191Ribera del Duero49518+21-262.3240
RÖTT VIN
USA
Brewer-Clifton Santa Rita Hills Pinot Noir, 2016, 439 kr,
Brewer-Clifton Santa Rita Hills Pinot Noir201695389Santa Rita Hills439 Ej provat480
Hirsch Raschen Ridge Pinot Noir Hirsch Vineyards, 2017, 739 kr, =
Hirsch Raschen Ridge Pinot Noir Hirsch Vineyards201795402Sonoma Coast73917.5=23-302.3180
Chile
Tococo, Vinedos de Alcohuaz, 2018, 299 kr,
Tococo, Vinedos de Alcohuaz201893215Valle del Elqui299 Ej provat600
Sydafrika
Simonsig Tiara, 2003, 239 kr, =
Simonsig Tiara200393192Stellenbosch23916=21-242.3720
Australien
Amy's Moss Wood, 2018, 199 kr, +
Amy's Moss Wood201892965Margaret River19917+21-262.31200
Amy's Moss Wood, 2018, 429 kr, +
Amy's Moss Wood201892970Margaret River42917+21-262.3125
Moss Wood Cabernet Sauvignon, 2017, 679 kr, +
Moss Wood Cabernet Sauvignon201793104Margaret River67918+21-302.3120
Nya Zeeland
Dog Point Pinot Noir, 2018, 359 kr, +
Dog Point Pinot Noir201893325Marlborough35918+22-282.3480
STARKVIN
Portugal
Vallado 20 Years Old Tawny, , 399 kr,
Vallado 20 Years Old Tawny93283Porto399 Ej provat600

Mer om tabellen och betygen
Johan Edström och Christian Stojkovics betyg samstämmer väl varför tabellen utan vidare kan läsas utifrån likvärdiga kriterier, oavsett vem skribenten är.

Drick
Rekommenderad bästa drick-tid, vanligtvis vinner viner på att lagras.

Mat
Övergripande angivelse, från 0 – 5, till vilken mat som vinet passar till.

Utan mat: 0
Lättare mat: 1
Mellanrik smak: 2
Mäktig och smakrik mat: 3
Ost: 4
Dessert: 5

Antal
Flaskor som lanseras.

Prisvärdhet
Denna skala är subjektiv och är inte bara en ratio pris/poäng, den tar också hänsyn till andra faktorer som t ex hur sällsynt vinet är eller om det har ett speciellt lågt pris jämfört med andra marknader. Prisvärt, dvs = är det betyg de flesta viner förväntas få. Kort och gott ett vin som levererar det man förväntar till det givna priset.

Vinets själ är inte numerisk utan en egen kvalitativ upplevelse.

*vi gör ingen prisvärdhetsbedömning på viner över 3 000 kronor.

Betygskala och poäng i tabellen, Christian Stojkovic

20 – Exceptionellt
19 – Enastående
18 – Utmärkt
17 – Mycket bra
16 – Bra
15 – Över snittet
14 – Anständigt
13 – Tråkigt men korrekt
12 – Obalanserat på gränsen till felaktigt

<11 – Defekt/Felaktigt

Prisvärdhetsskala

++ fynd

+ mer än prisvärt

= prisvärt

– ej prisvärt

Betygskala och poäng i tabellen, Johan Edström

Poäng
Kvalitetspoäng är enligt en 20 poängskala. 10 poäng motsvarar ett som går att dricka men inte mycket mer. 12,5 poäng är OK för ett 100-kronorsvin, 15 poäng OK för 200 kr. Över 18 är ett exceptionellt bra vin och 20 poäng är ett helt fulländat vin.

Recension tillfälligt sortiment, tidigare lanseringar

Lämna ett svar