Laddar annons
4 Sep, 2011
Uppdaterad: 
6 Sep, 2023

Australienvin - yes, I like

Intresserade kunde under gårdagen prova vin från Australien, Kalifornien och Sydafrika på hotell Sheraton i Stockholm. Tillfället var minst sagt unikt då det torde vara första gången de tre vinländerna gjorde en gemensam satsning och presentation. Konsumenter hade ett gyllene tillfälle att jämföra stilar, upptäcka smaknyanser och finna nyckeln till vinernas ursprungsidentitet. Två seminarier hölls med sex viner per tillfälle, två från varje vinland. Som sammanfattning för de Australiensiska vinerna följer här basfakta och länkar till utlovade kartor.

Elegant whites
Jacobs Creek Riesling Steingarten 2010 (71295), Barossa South Australia, 229 kronor
Producent: Orlando
Druva: Riesling.
Alkoholhalt: 12,5%

Riesling: speglar jordmån och klimat tydligt. Äpple, grapefrukt och citrus.

Producenten hemsida, här.

Johann Gramp emigrerade från Tyskland och grundade Orlando Wyndham 1837. Han planterade sina första vinstockar vid det lilla vattendraget Jacobs Creek. Vingårdsläget Steingarten planterades 1962. Vingården ligger i stenigt och brant östläge och har s k ”cool climate”. Första vinet kom 1968 då som nu produceras vinet alltid i små kvantiteter. Det räknas idag som en bench-mark riesling från Australien.

Peter Lehmann Margaret 2005 (94692), Barossa South Australia, 189 kronor
Producent: Peter Lehman
Druva: Semillon
Alkoholhalt: 11,5%

Semillon: lanolin och bivax

Producenten hemsida, här.

1979 grundade Peter Lehman företaget som ett konsortsium tillsammans med ett antal investerare. Första vinet kom 1980 och från 1982 formellt under namnet, Peter Lehman Wines. Man jobbar med 185 producenter från vilka druvor köps in. Egna vingårdslägen står för bara 2 procent av den totala volymen, från vilka detta vin produceras av. Margaret är ett vin som släpps efter fem år, årgång 2005 räknas som den bästa.

Nyfiken på semillon från Australien. Prova gärna en av nyheterna på Systembolaget 1a sept 2011. Cockfighters Ghost Semillon 2010(90404), Hunter Valley, 99 kronor

Barossa Valley: ligger cirka 70 km nordöst om Adelaide och dalgången sträcker sig i en nord-sydlig rikning på en medelhöjd mellan 100 till 270 meter över havet. Anses vara en av Australiens klassiska vinregioner med landets äldsta vinstockar, flera är oympade. Phylloxera existerar inte men övervakas ständigt som ett potentiellt hot. Stor hänsyn tas till detta faktum och att åka mellan vinregioner eller att strosa runt i en vingård är inte lika självklart som på andra platser.
Fler viktiga druvsorter i Barossa är riesling och shiraz. I regionen South-Australia står Barossa Valley för 40 procent av druvvolymen.

En ny kvalitetsklassificering lyfter fram shirazstockarnas ålder vilka anses höra till världens äldsta produktiva vinstockar idag. 

Barossa Old Vine, 35 år eller äldre
Barossa Survivor Vine, 70 år eller äldre
Barossa Centurion Vine, 100 år eller äldre
Barossa Ancestor Vine, 125 år eller äldre

Stilen (generellt) på de röda vinerna är fylliga och rika och de vita vinerna är eleganta.

Klimat: Medelhavsklimat. Varma till heta somrar, milda till kyliga och regniga vintrar. Vindarna från söder stannar upp, kommer inte längre in i dalen.
Jordmån: stor variation. Grå- och brun lera, rödbrun jord och gul sand.

Läs mer om Barossa:  Barossa ,  South Australia, Barossa Valley Wine tours


Great cabs
Cabernet sauvignon är en druvsort som i sin smak visar på betydelsen av arv och miljö. Svartavinbär är en framträdande smak.

Cape Mentelle Cabernet Merlot 2007 (83735), Margaret River Western Australia, 199 kronor
Producent: Cape Mentelle
Druva: Cabernet sauvignon
Alkoholhalt: 14,5%

Producenten hemsida, här.
Importör: Moët Hennessy Sverige AB

Läs mer om Margaret River

Wynns John Riddoch Cabernet Sauvignon 2006 (99908), Coonawarra South Australia, 474 kronor
Producent: Wynns Coonawarra Estate
Druva: Cabernet sauvignon
Alkoholhalt: 14 %

Första årgången John Riddoch producerades 1982. Vinet görs i mycket begränsad mängd, av den bästa frukten från tre vingårdslägen planterade med cabernet sauvignon. Det är mindre än 1 procent av druvorna som används till denna prestigeblend. Vinet ligger 22 månader på franska ekfat.

Producenten hemsida, här.

1860 slog sig John Riddoch ner i Coonawarra som fårfarmare. 1890 namngav han en del, ca 800 ha, av sin egendom som han ansåg speciell med namnet ”Coonawarra”. 1968 börjar andra producenter få upp ögonen för Coonawarra, mkt p g a Wynns framgångar. 1981 utökar Wynns sina ägor till 440 ha och är därmed Coonawarras största egendom med några av områdets bästa lägen, därtill äldsta vingårdar. Sedan 1998 är Sue Hodder ansvarig vinmakare och företaget har sedan dess rönt alltmer framgång med cabernetvinerna.

Coonawarra: Maritimt klimat och ett av de svalaste vinodlingsdistrikten i Australien. Sydvindar från Arktis ”städar” i vingården.

De sydliga vindarna från Arktis gör sig påminda. Räknat i dagsgrader, som mäter värme och solsken, är stora delar av Coonawarra mer tempererade än Beaune eller t o m Epernay. Cabernet sauvignon, inte pinot noir, dominerar då den visat sig stämma väl överens med Coonawarras röda jord ”terra rossa” som är en lerjord med bl a svart, humushaltig (nedbrutna växt- och djurdelar) jord på kalksten med hög grundvattennivå. Färgen är röd.
Terra rossa är en cigarrformad kulle, cirka 15 km lång och 5 km bred med en ”topsoil” som varierar mellan 5 till 100 meter över kalksten.

De bästa australiensiska cabernet sauvignonvinerna uppvisar en markerad, naturlig syrlighet med en väl markerad svartvinbärssmak.

läs om vinregionen Conawarra här.

Kartor:
Jämförelse, "Australia on Europe New Map PDF"
A+ Australia Region Map w text 
South Australia map
South Australia map

30671 Barossa Topographic Map

Rapport skörd 2011, AustralienWFA_Vintage%20Report_2011