Zucchinisoppa med olivpizza passar skördesäsong
Ett halvtorrt vin passar utmärkt till det asiatiska köket. Det kan också fungera till kräftor och som till detta recept, en gräddig zucchinisoppa. Ta vara på säsongens grönsaker och välj recept efter de grönsaker som finns i butik.
Zucchinisoppa
Ingredienser:
2 stora zucchini
1 hackad gul lök
2 msk olivolja
1 pressad vitlöksklyfta
1 lit hönsbuljong el grönsaksbuljong
3 dl grädde
1 kruka basilika
salt och peppar
Olivpizza
15 gr jäst
1,5 dl ljummet vatten
225 gr vetemjöl
1 nypa salt
2 dl urkärnade svarta oliver
2 hackade sardellfiléer
1 msk kapris
1 pressad vitlöksklyfta
3-4 msk olivolja
Nymalen svartpeppar
4 soltorkade tomater
Så här gör du
Rör ut jästen i det ljumma vattnet, sikta i mjölet och saltet och blanda ihop till en deg.
Knåda degen mjuk och elastisk på mjölat bakbord, forma degen till en boll och lägg den i en lätt mjölad skål. Täck degen med fuktig bakduk och låt jäsa till dubbel storlek.
Lägg oliverna i en mixer tillsammans med sardellerna, kaprisen, vitlöken och olivoljan, mixa till en grov röra och smaksätt med nymalen svartpeppar.
Skär zucchinin i grova bitar och fräs den tillsammans med löken i olivoljan. Häll i buljongen och grädden och pressa i en vitlöksklyfta. Koka soppan i ca 20 minuter eller tills zucchinin är mjuk. Mixa soppan slät i en mixer med basilikan, smaka av med salt och peppar.
Värm ugnen till 225°C. Dela pizzadegen i mindre bitar och kavla ut tunna rundlar ca 10 cm i diametern. Lägg rundlarna på en plåt med smort bakplåtspapper och bred ut olivröran i ett jämnt lager över degen. Strimla dem soltorkade tomaterna och strö över olivröran. Grädda i mitten av ugnen ca 10 minuter.
Servera de nygräddade olivpizzorna till zucchinisoppan