Laddar annons
Balkongvin – tips på fem viner som passar i solen
19 Mar, 2022
Uppdaterad: 
6 Sep, 2023

Balkongvin – tips på fem viner som passar i solen

Nu när våren är här så börjar vi leta efter solglasögonen som vi la ifrån oss i höstas. Vi börjar även leta efter de perfekta vinerna som passar när vi sitter på balkongen eller terrassen och njuter av den svenska vårvärmen.

Det finns få saker som gör oss i Sverige lyckligare än när våren närmar sig. Restaurangerna och fiken plockar fram sina uteserveringar, människorna trängs i solen och solglasögonen börjar täcka stora delar av våra ansikten. Vi beställer in en espresso, sitter tysta och njuter av den fantastiska glassande vårvärmen. Vi blir helt enkelt på bättre humör när solen kikar fram och temperaturen höjs. Och vi börjar även snegla mot vilket balkongvin vi ska dricka när helgen närmar sig och vi blir sugna på vin i solen. Det finns få saker som är lika roliga och mysiga som att samla sina vänner, öppna en flaska vin på balkongen, ha lite småplock framför sig och bara njuta av den svenska våren. Därför har vi på Vinbanken nu tagit fram tips på fem balkongviner som passar utmärkt i solen.

Vem säger att det enbart behöver vara bubbel och rosé? Det finns gott om andra laternativ som överraskar även den mest inbitna bubbeldrickaren.

Balkongvin – tips på vin i solen

Cleto Chiarli, Lambrusco Organic, (51744) 129:-

Det finns inte många viner som är lika tilltalande att titta på som lambrusco-viner. Den där härliga lila färgen med ett kompakt skum på toppen gör att man njuter av att titta på när det hälls upp. Servera det här vinet rejält svalt, gärna ihop med lite ost och charkuterier, och njut. Du kommer känna av den där bäriga smaken som finns i många röda viner, men du kommer även känna av det där härliga pärlande kontrasten. Detta är alltså ett rött mousserande vin som passar utmärkt som balkongvin i solen. Dessutom ett väldigt sociala medier-kompatibelt vin som man gärna vill föreviga på bild och visa för vännerna.

AntoNinoVino, Bianco, 2020, (53835) 129:-

Gjort på den i Sverige okända gröna druvan catarratto, som för övrigt är den mest odlade druvan på Sicilien. Här får man ett otroligt fräscht vin där man direkt känner igen de tydliga citrustonerna. I smaken möts man dessutom av en gnutta nötighet i form av mandel. När man sitter där och dricker det här catarratto-vinet väl kylt på balkongen i Sverige, så är det nästan som att man för en stund drömmer sig bort till Sicilien och den syditalienska värmen. Ett vin som med sin friska syrlighet har en naturlig plats på balkongen när solen kikar fram.

Loxarel, A Pèl rosé, 2019, (7959) 119:-

Ingen sommar utan rosé. Snarare ingen sommar utan mousserande rosé från Spanien. Här får vi ett friskt vin med tydliga inslag av bland annat jordgubbar. Här finns även lite apelsintoner som ger vinet en härlig fräschör. Dessutom har vinet en härlig, intensiv rosa färg som passar utmärkt på balkongen. Ett vin som lanserades i det fasta sortimentet i mars månad och som vi säkerligen kommer se på många balkonger och terrasser.

Crémant d'Alsace, Chardonnay, (7520) 159:-

Såklart vi måste ha med ett bubbel här. Ett crémant dessutom. Tänk dig den där härligt friska smaken som man bara kan få av ett mousserande vin, ihop med tydliga inslag av päron. Ett otroligt fräscht vin som imponerar med sin friska smak och sina många smaker. Här får vi ett prisvärt crémant där vi bjuds på många inslag som vi associerar med sommaren och solen.

Cuvée Madame, Sélection de Mademoiselle, 2020, (2203) 139:-

Vi har haft med ett mousserande rosé och ett vanligt mousserande vin. Nu har det blivit dags för ett vanligt rosévin. Vi bjuds på ett vin med härligt fräscha bär. Du kommer känna av små toner av smultron i vinet, dessutom kommer du mötas av lite persika. Ett rosévin som imponerar och bjuder på en härligt ljusrosa färg. Vinet är gjort på de för södra Frankrike vanliga druvorna cinsault, carignan och syrah.

Sugen på fler vintips? Här hittar du dem

Tips på fem vårviner

Italienskt bubbel - tips på fem viner som sticker ut

Vin till nutella - så här ska du tänka