Laddar annons
Vin till schnitzel – tips på tre viner
21 Mar, 2022
Uppdaterad:
6 Sep, 2023

Vin till schnitzel – tips på tre viner

En äkta österrikisk wienerschnitzel gjord på fantastiskt mört kalvkött, serverat med antingen traditionella österrikiska tillbehör eller nymoderna svenska tillbehör. Om man inte är sugen på öl till maten, vad ska man då dricka?

Att schnitzel är populärt i Sverige är absolut ingen överdrift. Den österrikiska rätten är i dag vanligt förekommande på både lunch- och middagsmenyer. I Sverige serveras schnitzel allt som oftast gjord på fläskkött, och till det får man antingen råstekt potatis eller pommes frites, och bearnaisesås och ärtor. I Österrike däremot är det kalv som gäller, och till det är det kall potatissallad och lingonsylt. Om man blir sugen på ett vin till schnitzel, vad ska man då välja?

Det beror ju givetvis på vilken typ av schnitzel du väljer och vilka tillbehör du har till schnitzeln. Om det är schnitzel med fläsk, som är brukligt i Sverige, så blir det en typ av vin, medan schnitzel med kalv passar bättre med en annan typ av vin. Sen är givetvis tillbehören och såserna oerhört viktiga. Varianterna av schnitzel är nästan oändliga och det finns flera länder som har hävdat att rätten tillhör dem, men för den stora massan är den främst förknippad med Österrike.

Därför har vi tagit fram en lista på vin som passar till olika typer av schnitzel, beroende på vilken variant du väljer.

Vin till schnitzel – lista på olika viner

Domäne Wachau, Grüner Veltliner Terrassen Federspiel, 2020, (74910) 149:-

Enligt mig det optimala vinet till wienerschnitzel. Den friska syrligheten i vinet passar utmärkt ihop med den lagom syrliga potatissalladen, och den citronsmakande kalvschnitzeln. Vinet bjuder på väldigt mycket smak i form av citrustoner, men man får även lite örter som passar riktigt bra till den möra schnitzeln. Om ni vill få en äkta österrikiskt upplevelse när du äter schnitzel, välj då ett österrikist gruner veltliner-vin.

Meinklang, Pinot Noir, 2020, (75093) 129:-

Ett österrikiskt pinot noir med en härlig bärighet i form av hallon. Passar främst ihop med en klassisk svensk fläskschnitzel där paneringen, köttet och potatisen ihop med de bäriga tonerna i vinet skapar en bra matupplevelse. När man dessutom har citron på schnitzeln så höjs upplevelsen ytterligare ett snäpp. Även om många föredrar vita, syrliga viner till schnitzel, så passar ett bärigt pinot noir riktigt bra också.

The Butcher, White Cuvée, 2019, (71739) 119:-

På söndagar äter man schnitzel i Österrike, det är sen gammalt. Och då ska det givetvis vara ett vitt österrikiskt vin i glaset, även om vi ovan tipsar om ett pinot noir. I det här vinet, med den intressanta etiketten, får vi ett väldigt fräscht vin som främst är gjort på gruner veltliner. Till skillnad från det andra vita vinet på listan får vi här bra mycket mer fruktiga inslag i form av bland annat päron. Även det här vinet passar oerhört bra med både en traditionell wienerschnitzel, men även med en ost- och skinkfylld schnitzel.

Vintips – läs fler tips på viner till olika rätter

Vin till Toast Skagen – vad ska man välja

Cevapcici – vilket vin ska man dricka till?

Tips på balkongviner