
En äkta österrikisk wienerschnitzel gjord på fantastiskt mört kalvkött, serverat med antingen traditionella österrikiska tillbehör eller nymoderna svenska tillbehör. Om man inte är sugen på öl till maten, vad ska man då dricka?
Att schnitzel är populärt i Sverige är absolut ingen överdrift. Den österrikiska rätten är i dag vanligt förekommande på både lunch- och middagsmenyer. I Sverige serveras schnitzel allt som oftast gjord på fläskkött, och till det får man antingen råstekt potatis eller pommes frites, och bearnaisesås och ärtor. I Österrike däremot är det kalv som gäller, och till det är det kall potatissallad och lingonsylt. Om man blir sugen på ett vin till schnitzel, vad ska man då välja?Det beror ju givetvis på vilken typ av schnitzel du väljer och vilka tillbehör du har till schnitzeln. Om det är schnitzel med fläsk, som är brukligt i Sverige, så blir det en typ av vin, medan schnitzel med kalv passar bättre med en annan typ av vin. Sen är givetvis tillbehören och såserna oerhört viktiga. Varianterna av schnitzel är nästan oändliga och det finns flera länder som har hävdat att rätten tillhör dem, men för den stora massan är den främst förknippad med Österrike.
Därför har vi tagit fram en lista på vin som passar till olika typer av schnitzel, beroende på vilken variant du väljer.