Vintips fem prisvärda viner

Vintips: 5 prisvärda vårviner 2022

Favoritmarkera

Även om det kanske inte tycks så när man tittar på termometern så närmar sig våren. Med den kan vi vänta oss tvåsiffriga temperaturer, grönska och en möjlighet att testa nya viner.

Rött på hösten och vintern, vitt, mousserande och rosé på våren och sommaren. För många ser den årliga vincykeln ut så. De lätta fräscha, syrliga vita vinerna ersätter de kraftiga, tunga, robusta röda vinerna när mars blir till april. Samtidigt väljer många att dricka alla typer av vin året om, beroende på hur utbudet ser ut just då och vad man är sugen på. Vi har därför tagit fram vintips inför våren 2022.

Att definiera ett så kallat vårvin är helt omöjligt. För vissa handlar det om lätta viner av olika slag, medan det för andra uteslutande är vita viner. Vi har dock gett oss på utmaningen att välja fem vårviner enligt vår definition. Det är viner med härlig fräschör, kanske lite blommiga, fruktiga och med en karaktär som osar balkonghäng. Det bästa av allt är att samtliga fem viner är prisvärda där man får mycket vin för pengarna.

Vintips: Fem prisvärda vårviner 2022

Loxarel, A Pèl rosé, 2019, (7959) 119:-

Balkonghäng, solglasögonen är framme och rosé i glaset. Våren är här. Att vi dricker mer rosé på våren och sommaren är ingen överdrift. Just det här mousserande rosévinet är en nyhet på Systembolaget. Med sin väldigt friska smak och tydliga inslag av bland annat jordgubbar så passar det utmärkt för stunder i vårsolen. Ett prisvärt vin som passar till många olika sammanhang, även till årets första skaldjursfrossa. Katalonien har tidigare gett oss otroligt många bra spanska mousserande viner, nu ger de oss ett mousserande rosévin som håller väldigt hög nivå. Rekommenderas varmt som ett vintips till våren 2022.

Meinklang Naken, Grüner Veltliner, 2019, (70361) 119:-

Det är svårt att sätta ord på men det är något med viner gjorda på gruner veltliner som gör en glad. För det första är det långt ifrån den mest vanliga druvan i Sverige, för det andra är det en uppstickare som allt fler får upp ögonen för. Just det här vita vinet ger oss en fruktighet, en fräschhet, lite fyllighet och fina toner av citrus. Gruner veltliner börjar segla upp som en personlig favorit. Man får väldigt mycket vin för pengarna, och man får framförallt väldigt mycket bra vin för pengarna.

Revenge of The Little Pig, Pinot Noir, 2020, (53929) 89:-

Vårviner är mer än bara vita, mousserande och rosé. Det är även pinot noir. Om man vill dricka rött vin på våren så är en bärig pinot noir ett riktigt bra alternativ. I det här vinet, som har den intressanta etiketten med en gris på, så får man ett vin med typiska inslag av en tysk pinot noir. Man får mycket bär, framförallt lingon, men även vanilj. Ett vin där man får överraskande mycket för pengarna.

Barton & Guestier, Crémant de Bourgogne, (7537) 109:-

Givetvis måste ett mousserande vin från Frankrike finnas med på listan. I det här fallet ett crémant från Bourgogne som är väldigt friskt, har en härlig fruktighet i sig och bjuder på en överraskande bra nivå. Man får tydliga toner av apelsin i vinet och man får en fräschhet som man vill ha på våren. Ett väldigt prisvärt alternativ till många andra mousserande viner som kostar bra mycket mer.

Chill Out, Riesling Pfalz Organic, 2020, (53600) 79:-

Ännu ett vin som hör till de nyare på Systembolaget. En ny årgång av det Chill Outs riesling som enbart finns i beställningssortimentet. Men det är värt att uppmärksamma vinet för att det är så oerhört prisvärt och att det ger oss mycket vin för pengarna. Det här vinet har en härlig syra, är fräscht och har fina toner av citrus i sig. Ett bra vårvin som kommer överraska många konsumenter när solen börjar kika fram allt oftare.

Här hittar du mer vintips till olika maträtter

Italienskt bubbel – 5 viner som sticker ut

Lämna ett svar