Laddar annons
Krogrecension: 38 grader i Jönköping
14 Mar, 2022

Krogrecension: 38 grader i Jönköping

Att Stockholm har ett enormt utbud av vinbarer är ingen hemlighet, men hur ser det ut i betydligt mindre städer? Vinbanken var på besök på 38 grader i Jönköping och det var en upplevelse som definitivt kan mäta sig med många av Stockholms vinbarer.

På en av Jönköpings estetiskt vackraste gator, nämligen den kullerstensbeklädda Smedjegatan, ligger vinbaren 38 grader. Innan 38 grader öppnade för ett antal år sedan saknades det helt renodlade alternativ för vinälskarna i Smålands största stad. Man fick istället vända sig till restaurangerna och fråga om deras vinlistor. Men i 38 grader har Jönköping nu en vinbar som faktiskt slår många vinbarer i Stockholm på fingrarna.

Direkt när man kommer innanför dörren till den mörka och mysiga vinbaren möts man av en stor bar och ett kök med insyn. Man kan med fördel välja en plats i baren för att avnjuta nocellara-oliver och på nära hand se när rätterna tillagas.

Mellanrätter i fokus

De trendiga mellanrätterna har kommit till Jönköping också. Här väljer man med fördel ett antal mellanrätter som man delar i sällskapet. Menyn är måttlig och består av ett tiotal innovativa rätter som går ifrån den konservativa och traditionella. Istället för en vanlig råbiff med de klassiska tillbehören får man en perfekt kryddad grovhackad råbiff med parmesankräm, kataifi och färskriven parmesan på toppen. Det blir en otrolig smakupplevelse i munnen där kataifin bidrar med en fantastisk textur som kombineras perfekt ihop med den intensiva smaken av parmesan. Om man gillar råbiff så ska man definitivt våga ge sig ut från trygghetszonen med kapris, senap och rödlök, och istället våga testa de mer innovativa varianterna av rätten. Du kommer inte ångra dig.

Utöver råbiffen föll valet på en burrata med zucchiniblommor. Rätten kan beskrivas som den minst sprakande under hela kvällen. En ganska simpel rätt som absolut inte sticker ut på något sätt, även om kombinationen av pumpakärnor och zucchiniblommor kan tyckas festlig på pappret.

När man ska välja mellanrätter så är ostron ett givet val. Och om man gillar ostron så lär man älska ostronen på 38 grader. Här får man nämligen ostron med rökt grädde och limeblad. Rökigheten märks av tydligt och kompletterar konsistensen av ostronen på ett föredömligt sätt. En rolig och nytänkande variant av en rätt som likt råbiff ofta kan vara fyrkantig och aningen för konservativ.

Vinlista på 38 grader

En av de allra största fördelarna med att sitta i baren är att man hela tiden kan prata med personalen för att få den bästa möjliga vinupplevelsen. Och alla vet att det är en enorm utmaning att matcha vin till flera olika rätter som kommer in med jämna mellanrum. Valet den här kvällen föll på ett vin gjort på hundra procent syrah från södra Rhone, vilket inte hör till vanligheterna med tanke på att det ofta är norra som står för de renodlade syrah-vinerna. Ett vin som faktiskt passade otroligt bra med råbiffen. Annars är just matchningen till råbiff en rejäl utmaning, men i det här fallet möttes vi av ett förvånansvärt fruktigt vin som var ovanligt ljust i färgen för att vara syrah. Just fruktigheten och de små tonerna av bär kompletterade de många smakerna i råbiffen på ett imponerande sätt. En förvånansvärt bra matchning.

I övrigt har vinlistan ett tungt fokus på gamla världen, men trots det är den spännande. Här möts man av producenter som man tidigare inte hört talas om, även om de hör hemma i vad som är klassiska vinregioner. Det enda man eventuellt hade önskat sig mer är kanske att man tar ut svängarna lite mer när det kommer till nya trendiga vinregioner. Varför inte några alternativ till champagne; kanske Franciacorta eller Corpinnat? Eller några av de populära vita italienska vinerna, som friulano?

Atmosfär

En otroligt mysig restaurang som känns lite som ett vardagsrum med få bord, nära till personalen och väldigt bra överblick över hela restaurangen. Man möts av bra service direkt i dörren och det är ett så kallat härligt ”surr” i lokalen. Man vill ju inte sitta i en knäpptyst lokal och behöva viska. Det är med andra ord en bra atmosfär, och ju mer folk som tar sig dit, desto roligare är det att själv vara där.

Information 38 grader

Adress: Smedjegatan 12
Stil: Modern restaurang med innovativa rätter
Klientel: Allt från dejtande par till kompisgäng
Hemsida

Betyg 38 grader i Jönköping

Miljö: 4
Service: 5
Matchning mat och vin: 4

Hitta fler restaurangrecensioner här

Corvina Enoteca i Gamla stan