Laddar annons
Alvarinho – Portugals trendiga vita vin
22 Mar, 2022
Uppdaterad: 
6 Sep, 2023

Alvarinho – Portugals trendiga vita vin

När priserna på kända och populära viner höjs så börjar konsumenterna snegla mot nya vinregioner och druvor. Ett vin som blivit rejält populärt på senare tid är det portugisiska vinet alvarinho.

Dåliga skördar, försämrat klimat, höga transportkostnader och dyra produktionsavgifter. Det har resulterat i att priserna på vin gått upp rejält. En region som drabbats väldigt hårt är Chablis i Bourgogne. Där kan vi vänta oss prishöjningar den närmaste tiden. Detta gör att allt fler konsumenter vänder sig till liknande viner men från andra länder och regioner, som till exempel norra Portugal och druvan alvarinho.

– Ett riktigt bra chablis är alltid ett riktigt bra chablis, men när priserna börjar gå upp så pass mycket som de gjort så börjar man leta efter alternativ som har samma användning som chablis, säger Flavia Bergström som jobbar på importbolaget Philipson Söderberg.

Likheter med chablis

En druva som har vissa likheter med vinerna från chablis är just den portugisiska druvan alvarinho.

– Alvarinho är likt chablis inte fatlagrad. Här får man ett vin med bra syra som är väldigt populärt i Portugal och som passar till väldigt många olika maträtter, speciellt till fisk och skaldjur, berättar Flavia Bergström som bland annat importerar vinet Aveleda Alvarinho.

Alvarinho odlas främst i de norra delarna av Portugal. Där är klimatet svalare än i övriga landet, vilket leder till att syran i vinet blir påtaglig. Viner gjorda på druvan påminner en del om chablis, och de går även att lagra.

– De är trevliga att dricka och även prisvärda. Det är rejält smakrika viner som skiljer sig en del från till exempel sauvignon blanc, gewurztraminer och riesling.

Fått upp ögonen för alvarinho

Portugal överlag har på senare år fått en rejäl statushöjning bland vindrickarna i Sverige, mycket tack vare att Leif GW Perssons boxviner säljer bra. I landet finns sedan tidigare till exempel vinho verde, som är lite av en motpol till alvarinho bland de gröna druvorna. Alvarinho har även blivit lite känd i Sverige tack vare vinet Contacto. Till skillnad från Frankrike så har Portugal inte drabbats lika hård av dåliga skördar, vilket gör att allt fler lär få upp ögonen för landets viner, såsom alvarinho.

– Man måste ha i åtanke att det är oerhört prisvärda viner man får, och de är riktigt bra. Det är en härlig fruktighet i dem och det finns som sagt några likheter i stilen med chablis-viner, även om alvarinho inte kostar i närheten av lika mycket.

– Jag är övertygad om att allt fler kommer börja våga testa vinet och inse att det är otroligt bra vita viner som görs på druvan, avslutar Flavia Bergström.

Tips på alvarinho

Aveleda, Alvarinho, 2021, (73576) 109:-

Oerhört friskt vin med massvis av smak. Här möts man bland annat av en härlig syra och tydliga toner av både citrus och melon. Det är ett fräscht vin som överraskar med sin bredd och balans. Tankarna går direkt till att detta är ett potentiellt vitt husvin då det passar till väldigt många olika tillfällen. Väldigt mycket vin för en väldigt liten slant.

Alvarinho – druva i norra Portugal

Vinlandet Portugal

Portugisiska viner blir allt populärare

Tips på fem husviner