Söta bakverk, tårtor och desserter passar bra tillsammans med söta viner. Men vilket vin ska man välja? Här är några tips på vägen men glöm inte heller bort att prova dig fram på egen hand. Har du vinet hemma ta tillfället i akt att kombinera. Vem vet vilken god upptäckt du kan göra.
Som alltid finns det fler alternativ att välja och bland alla dessa möjligheter gör sammantaget vinvalet svårt nog. Det bästa rådet är som alltid att utgå från det man själv gillar och är man både middagsvärd och kock är förutsättningarna för lyckade kombinationer de bästa. Att styra smakerna i önskad riktning beror som sagt var mycket på vem som lagar maten. Planera alltid måltiden som en helhet, mat & dryck tillsammans, och börja med snittarna fram till den avslutande desserten.
Lägg gärna till ett tema och just nu passar augustifest perfekt. Att bjuda på, i olika steg, skulle då kunna vara kräftor, fläskkarré & kantareller och en avslutande blåbärspaj. Augustiefterrätterna har en uppsjö goda bär att hämta från naturens skafferi och beroende på var i landet ni befinner er och vad man kan köpa finns alltifrån hjortron till trädgårdslandets hallon, krusbär och vinbär.
Planera måltiden
Måltidsplaneringen är till god hjälp för en genomgående och harmoniskt helhet där de godaste smakerna följer smaktrappan uppåt i intensitet. Att starta med nubbe och öl i dryckesväg är mer krävande för smaklökarna än att börja med ett lätt vitt vin, självklart, men det är på inget sätt kört smakmässigt. Efter nubbe, välj ett vin av medelkvalitet och spara de finaste vinerna till den genomgående ”fina” middagen. Anledningen är just nubbens höga alkoholhalt som har en direkt nedsättande effekt på smaklökarna och trist ur synpunkt finstämda, eleganta smaker som därefter (nubben) passerar obemärkta.
Bärdesserter
En av de allra godaste höstdesserterna är den superenkla marängsvissen med blåbär och persikor. I testen tog jag även med blåbärspaj, röda vinbärstartletter, våffelstrut fylld med vaniljglass, citrongrädde och färska hallon, mandeläppelkaka (ugnsbakade äpplen med maräng och mandeltäcke) och en frisk, syrlig krusbärskompott.
Sur eller syrlig smak
Går att parera i det fall det är "för mycket". Bra exempel här är krusbärskompotten som med sin minst sagt syrliga smak av många skulle klassas som ”sur”. Lättvispad grädde, ju fetare desto bättre, är tricket för en mjukare helhetssmak och det i sin tur gör att fler viner passar till den förut så syrliga kompotten. Andra sur i nöden räddare är vaniljsås, maränger och vaniljglass. I vår test la vi senare även till kardemummaskorpor till grädden och krusbärskompotten.
Provade viner
(artikeln är ursprungligen från 2011 därför finns inga art nr eller priser angivna. Vinerna får inspirera, hitta alternativ och tänk "smak, sötma, koncentration" snarare än exakt på pricken vinval enligt nedan).
Urvalet är gjort med utgångspunkt, tydlig smakskillnad. Vilket beror på vinernas olika ursprung, druvsorter & framställningstekniker. Vinernas karaktär är distinkt olika, allt ifrån det grekiska vinet Samos insmickrande honungssötma, Tokaji Aszú 3 puttonyos nötiga äppelsmak, Domaine Pouderouxs mustiga björnbärsmak, portvinernas eldighet mot aprikosvinets lätthet.
Se alla nedanstående som förslag på typ av vin.
=+
Domaine Pouderoux, Frankrike. Dessvärre, detta vin verkar inte finnas tillg längre......
Mörkröd. Mustig mörk, söt björnbärsfrukt tillsammans med animalisk, läder & lakritssmak. Lättsamt örtigt inslag. Fantastiskt vin till mörk choklad.
=
Samos, Grekland
Gul. Mycket söt, druvig aprikos & honungsmak. Simmigt druvsöt med fikon, aprikoser och honungsinslag.
Offley Cachucha, Portugal. Vitt portvin.
Ljusgul. Vinös doft med drag av nötter och citrus. Söta russin & fikon, tydlig nötighet & bra eftersmak. Prova gärna att blanda som en drink med tonic water och en skiva citron, läskande & god.
Aprikosvin, Österrike,
Ljusgul. Söt. Liten lätt & ganska tunn aprikossmak. Provningens allround (frukt)vin med låg alkoholhalt och enkel, ren smakstil. Servera alltid väl kyld.
=-
Red Port, Portugal. Rött portvin av rubykaraktär.
Mörkröd. Russin och fikon. Juleldig russinsmak, inslag av fat. Grov & rustik som helhetsomdöme.
Tokaji Aszú 3 puttonyos, Ungern
Bärnstensgul. Söt, lätt inslag av nötter med en frisk äppelsmak.
Vilket vin passar desserten, inspirationsförslag
Finns inte dessa viner i ditt bolag fråga personalen om alternetiven!
Bäst till röda vinbär naturell Offley Cachucha.
Fungerar Red Port & Domaine Pouderoux.
Röda vinbär med grädde Samos.
Fungerar: Offley Cachucha, Red Port, Domaine Pouderoux.
Bäst till hallon Samos, Domaine Pouderoux (i det senare vinet förstärks björnbärsmaken)
Våffelstrut med grädde, glass & hallon Aprikosvin, Samos
Fungerar: Tokaji Aszú 3 puttonyos
Bäst till krusbärskompott Aprikosvin
Fungerar: Tokaji Aszú 3 puttonyos, Offley Cachucha.
Krusbär med grädde Samos, Tokaji Aszú 3 puttonyos
Bäst till blåbärspaj Domaine Pouderoux, Offley Cachucha, Samos.
Bra: Red Port, Aprikosvin.
Bäst till blåbär och persikomarängsviss Aprikosvin, Domaine Pouderoux, Red Port & Samos.
Bäst till äppelkaka med mandeltäcke Tokaji Aszú 3 puttonyos
Bra: Red Port, Samos.
Testen visar
Rekommendationen att söta smaker bäst låter sig kombineras med minst lika söta viner eller till och med
sötare vin, stämmer väl. Det går att parera syrligheten i en bärdessert med bland annat grädde, och på
så sätt utöka valmöjligheterna. Likaså kan man styra smaken på desserten till ett önskat vinval.
Att kalla desserter smakar mest & bäst tillsammans med mousserande eller pärlande viner är bra att ha i åtanke om ni serverar sorbet och liknande. Titta även åt proseccohållet här!
Hjortron, som tyvärr inte var med i provningen, skulle jag kombinera med Grythyttans hjortronvin eller med en söt likör som Lapponia Hjortronlikör alternativt Lakka Hjortronlikör. Höga alkoholhalter, som i likörerna, fungerar alltid bäst med de mustigare & smakrikare desserterna, vilket direkt inkluderar en generös klick grädde på hjortronen.