Laddar annons
5 Aug, 2014
Uppdaterad: 
6 Sep, 2023

Brash Higgins stjärnskott i McLaren Vale

Kändisar som producerar vin, på riktigt, finns över hela världen. En av dem är f d stjärnsommelieren från New York, Brad Hickey som idag gör vin i Australien under namnet Brash Higgins. I McLaren Vale som ligger söder om Adelaide i South Australia odlar Hickey fem acres (2,0234 ha) vin.

Här är han en av de nya, dessutom gör han vin av den blå, sicilianska sorten nero d´avola vilken han jäser och lagrar på amfora. Valet av druva är kontroversiellt i shiraz, grenache och cab-landet South Australia men anledningen solklar, det handlar om hetta. Höga temperaturer passar druvan som annars trivs utmärkt på Sicilien. Och före detta i bemärkelsen tidigare känd toppsommelier kan knappast vara en mer felaktig beskrivning för någon som Hickey som ligger i framkant med vinerna han gör.

Varför föredettingar lockas till vinbranschen är en egen artikel och fram till dess kan man konstatera att det kryllar av f d regissörer, författare, atleter, skådisar, bank och finansgurus, it-multimiljardärer eller Brad Hickey toppsommelieren från New York. För att inte tala om kändisvin vilka finns en uppsjö av. En del av dessa bygger exempelvis på en pop- eller rockgrupps varumärke. Som Elvis, Kizz och Motorheadvin. Ingen skugga ska falla över dessa exempel dock hör de inte till kategorin ”vin som produceras av en kändis” om ni förstår vad jag menar. Det är skillnad även i denna s k vinernas hall-of-fame.

Brad Hickey är amerikanen, tidigare kändis i sin profession innan han blev vinmakare i Australien. Efter att han lämnat hemstaden Chicago arbetade han som sommelier på  toppkrogar i New York. I världsmetropolen NY tog karriären fart och Hickeys meritlista är lika imponerande som lång.

Tro, läge och kärlek

Brad Hickey förälskade sig i en flicka från Australien och han bestämde sig omgående för att flytta. Nicole och Brad Hickey köpte sin egendom 2007 med vinstockar som då var 10 år gamla. Läget på deras egendom ingår delvis i det som kallas Omensetter Vineyard vilket är ett sju hektar stort område i sydvästra delen av McLaren Vale. Jordmånen i Omensetter Vineyard består av brun lera över kalk- och sandsten, Ngaltinga Formation och Pirramimma Sandstone (se geofakta). Hela Omensetter Vineyard sluttar svagt ned mot Gulf of St. Vincent och Willunga Escarpment vilket ger förutsättningar för en väldrenerad jord (för vatten god retentionstid). Och de svala brisarna från Gulf of St. Vincent gör att skadeangrepp på vinstockarna är sällsynta samtidigt som fruktsyra i druvorna lyfts fram.

När Hickey kom till Australien sammanföll det med en period av extremväder, det var torrt och hett.  Druvor som passar ett hett klimat är exempelvis nero d´avola och mataro eller som vi i Europa känner den som, mourvedre. I oktober 2009 beslöt han, som ett test, att  ympa nero d´avola på shirazstockar i Omensetter Vineyard.

- They took off like gangbusters, berättar Brad Hickey.

Brad Hickey säger att han tidigt fascinerats av några djävulskt bra och utmanande italienska viner från Sicilien och Friuli vilka lagras på amfora (lera). Initialt var det inte heller givet hur han skulle vinifiera sin nero d´avolan för att få fram karaktärer som transparens och fruktsyra samtidigt som han ville få vinet att sticka ut i mängden.

Det har varit en lång resa från idé fram till att få fram så stora amforor som pga sin storlek är svåra och sköra att transportera som att de är mycket dyrare i inköp jämfört med ett nytt franskt ekfat från välrennomerad tunnbindare. Idag görs Hickeys amforor i Adeleide av Bennett’s Magill Pottery med lera som tas direkt från egendomen. En annan utmaning var kärlens oskyddade insida, terrakotta ger en mycket porös yta. Lösningen de kom fram till var att behandla insidan med bihonung precis när amforan tas ur brännugnen. Trots att inga fasta spår finns kvar av honung i kärlen finns en doft som enligt Brad Hickey påminner om "the inside of Winnie the Pooh’s gym!".

De senaste fem åren har Brad Hickey med hjälp av den Nya Zeeländska vinmakaren Tim Geddes och viticulturist Peter Bolte från McLaren Vale arbetat med vinerna för Brash Higgins.

På plats provar jag alla viner av årgång 2011 och de är NDV vilket är 100 procent nero d´avola, GRM som är en grenache (95 procent) mataroblend, SHZ shiraz (305 lådor. Handskörd, basket-press, två år franska hogsheads varav 70 procent nya, 25 två år och 5 ett år) och CBSV 2009 cabernet sauvignon (116 lådor. 23 månader franska fat varav nya 90 procent, 10 ett år).

Brad Hickeys viner är välgjorda snarare än moderna om ni här som jag läser in ett mått av neutralitet i beskrivningen modern. För sättet som Hickey gör vin på är utan tvekan modernt fast teknik för NDV (nero d´avola) och till del för GRM är antik. Genomgående lyfts druvkarakteristiken i vinerna fram, de smakar friskt, spänstigt fruktiga och är mycket tydliga.

Vinerna är rena och om det finns fat är inslaget balanserat. På alla sätt är de alla viner som är sanna nöjen att prova. Som enda aber tycker jag mig möjligen känna saknad av djup, vilket kan bidra till komplexitet och en smaks nyanseringar. Jag tolkar det som en anledning av vinstockarnas ännu unga ålder.

År 2011 var en sval och regnig  årgång, liknande 1973. Det var inte ideala förutsättningar för vinodling och framförallt inte för soldyrkande Medelhavsorter som nero d´avola.

NDV 2011
Doften är ren och tydlig av örter, honung och mineral. Smaken medelfyllig och balanserad av mogna körsbär, örter, violblommor och apelsin. Syran är tydlig, tanninerna är balanserade och eftersmaken frisk, lång spänstig. Sammantaget en elegant lätt blommig nero d´avola. Spännande vin!

Hemsida: Brash Higgins

Och nej, dessvärre minns jag inte namnet på Brad Hickeys hundar.

 

Artikeln publicerades 4 oktober 2012. Sedan dess har följande hänt:

Ett micro-vinerie har byggts på egendomen.

Gör ytterligare ett vin, en zibibbo (grön sort, hemmahörande framförallt på Sicilien) som ligger 6 månader på sin fällning.Har skickat sin första, internationella order till USA i samarbete med Hudson Wine Brookers.