Laddar annons
Vinbankens Julkalender lucka 19 - Ruffino Vinsanto
18 Dec, 2023

Vinbankens Julkalender lucka 19 - Ruffino Vinsanto

Bakom lucka nummer 19 i Vinbankens Julkalender hittar vi ett heligt sött vin från Toscana. 

Vi har inga som helst problem med att om vin hålla långa hyllningstal, och här får vi verkligen ett vin som förtjänar dessa hyllningar och som lär till jullen vara mångas favoritval. 

Mer info om Ruffino Vinsanto

Ruffino Serelle Vin Santo har en angenäm doft med inslag av apelsinskal, knäck, chokladkola, mörk muscovado socker. torkade frukter, nötter och kanel. I smaken märks söta toner av torkad aprikos, russin, nötter och chokladkola i samspel med vanilj och en liten aromatisk kryddighet. Vinet är nyansrikt och smaken sitter kvar länge i munnen.

Produktion

Vinet görs på de gröna druvorna Trebbiano Toscano och Malvasia del Chianti. Druvorna kommer från vingården il Gretola i Chianti Classico på 150 -450- meters höjd, och efter selektiv handskörd torkas druvorna i speciella lagerhus med naturlig ventilering fram till början av december. De bästa klasarna väljs ut efter torkningen och pressas försiktigt. Sedan sker en långsam jäsning i fat av fransk ek. Vinet lagras sedan i små ekfat under tre år och sedan ytterligare på flaskan.

Passar till

Serveras vid 10-12°C, traditionellt till mandelskorpor (Biscotti) men gärna till desserter, extra gott om den innehåller nötter. Ost: grönmögel, eller varför inte friterad camembert?

Kul att veta

Det finns många historier om hur vinet fick sitt namn. En säger att en munk på 1300-talet brukade dela ut vinet till sjuka människor i tron att det hade läkande och mirakulösa egenskaper. Därför var vinet heligt (santo). En annan legend säger att vinet fått sitt namn då det "blir som det blir": det är inte människan som gör vinet utan gud.

Lucka nummer 19 är sponsrad av Philipson Söderberg.