Laddar annons
Bäst i test vecka 11 - fyra fynd från Xavier Vignon
14 Mar, 2023

Bäst i test vecka 11 - fyra fynd från Xavier Vignon

I bäst i test vecka 11 gör vi en ovanlig djupdykning i en enda producents viner. Vi ska till södra Frankrike - Xavier Vignon är namnet för dagen och det här är en SPÄNNANDE smakresa.

Det är få, om någon annan producent som ger oss möjlighet att prova en sådan bredd av karaktärsfulla, smakrika och prisvärda viner som Xavier Vignon gör. I skrivande stund finns 22 viner på Systembolaget – tre i fasta sortimentet och de övriga i beställningssortimentet. Sex av vinerna ingår i Arcaneserien som utgör huvuddelen av vinerna vi går igenom idag.

Xaviers främsta verksamhet är att han är konsult åt flera producenter i Rhônedalen. I detta arbete kommer han i kontakt med många små producenter som ger ett brett kontaktnät. Tanken bakom Arcane är att göra cuvéer av speciella vingårdslägen som ger karaktärsfull frukt. Speciellt för huvuddelen av serien är att när ett vin är slut görs inte samma vin igen – när de 25 000 flaskorna av La Tempérance är slutsålda så är sagan ”La Tempérance” också slut. Kommer det en uppföljare, vilket inte är säkert, blir det med en annan twist och ett annat namn. Gemensamt för alla vinerna i serien är mogen, rik, djup och tät frukt med mycket smaker. Det här är en samling fantastiska viner med som passar till en bredd av maträtter från somargrillen till höstens svamp- och viltgrytor. Samtliga viner klarar flera års lagring och mår bra av rejäl luftning.

Xavier Vignon - vinmakaren som bara ser möjligheterna

Du hittar över 10 000 viner i Systembolagets beställningssortiment. Vinerna är inte provade av Systembolaget utan har tagits in av importörerna. I artikelserien Bäst i test väljer vi varje vecka ut ett antal viner i just beställningssortimentet som vi recenserar och ger ett omdöme.
Varje vecka recenserar vi på Vinbanken ett antal viner i beställningssortimentet. Om du är ute efter ett nytt husvin, om du vill ha en variation på det du finner i butiken eller vill bjuda på något som du lagt lite kraft på att söka upp själv, då är Bäst i test en lysande guide till Systembolagets beställningssortiment och ett bra alternativ om du vill upptäcka nya viner.

3-8 dagar innan vinerna kommer fram

Generellt sett tar det 3-8 dagar innan vinerna kommer fram efter att du beställt dem. Vi på Vinbanken kommer i artikelserien Bäst i test främst fokusera på viner som kostar mellan 120 och 350 kronor, men om vi skulle hitta något som sticker ut utanför det spannet kan vi komma att recensera även det. I artikelserien kommer vi även ha lite mer fokus på producenterna och berättelserna om vinet, än vad vi brukar ha i våra ordinarie recensioner. Vinerna som vi recenserar kommer troligtvis vara tillgängliga ett tag åtminstone, då vi säkerställt att de finns inne hos importörerna.

Bäst i test vecka 11 - fem fynd från Xavier Vignon

Bäst i test vecka 11

Xavier Vignon Arcane L´Etoile (51261), Rhône, 269 kr 18 poäng (++)

Underbart tät mogen frukt med solvarma bär som björnbär, vildhallon, nypon, körsbär, varma kryddor och fat. Härligt öppen och tillgänglig varmt mogen fyllig frukt med mörka körsbär, mineraler, salvia, rosmarin, lakrits och sagolikt bra balans och längd. Ett klockrent FYND och ett superspännande vin. Servera till grillade portobelloburgare med parmesankräm och ugnsbakad sötpotatis. Vinet är en blandning av årgångarna 2015, -16 och -17 och är gjort på 70% grenache, 20% syrah och 10% mourvedre. Druvornas ursprung är Beaumes-de-Venise.

Le Soleil

Xavier Vignon Arcane Le Soleil 2015 (51636), 269 kr 18 poäng (++)

Stor doft med solmogna mörka körsbär, svartpeppar, läder, garrigue, rosmarin och salvia. Underbart tät och varm frukt där balans och kraft interagerar och trots den täta frukten finns en finess som kompletteras av en underbart lång eftersmak med kryddor, tobak, läder och diskreta fat. Bör luftas rejält. Dekantera gärna 6-8 timmar innan det ska drickas. Hatten av för ett fantastiskt vin till ett så överkomligt pris. Le Soleil är gjort på 80% grenache, 10% syrah och 10% mourvedre. Druvornas ursprung är Vaucluse och skördeuttaget är extremt lågt. Servera till grillade, glacerade lammracks med ugnsbakad potatis.

Le Diable

Xavier Vignon Arcane Le Diable 2015 (51634), 269 kr 18,5 poäng (++)

Stor doft med solmogna mörka körsbär, björnbär, vildhallon, svartpeppar, rosmarin och fat. Underbart tät och varm mörkröd frukt med balans och intensitet som trots kraften ändå bjuder på en finess som kompletteras av en underbart lång eftersmak med kryddor, piptobak och tydliga men diskreta fat. Bör luftas rejält. Dekantera gärna 6-8 timmar innan det ska drickas. Servera till grillad lax med baba ganoush, portabella och sallad. Le Diable är gjort på mourvedre från vinstockar som är över 100 år gamla och möjligen det mest spännande vinet i Arcaneserien.

La Temperance

Xavier Vignon Arcane La Tempérance (57106), 209 kr 17,5 poäng (++)

Stor doft med varmt mogna bär som björnbär, vildhallon, mörka körsbär och salvia. Härligt koncentrerad smak med kompromisslöst fokuserad frukt som kombinerar kraft och elegans på ett imponerande sätt. Lång eftersmak med blommor, kryddor, tobak och läder. Bör luftas rejält. Dekantera gärna 6-8 timmar innan det ska drickas. Hatten av för ett fantastiskt vin till ett så överkomligt pris. Servera till grillade, glacerade lammracks med ugnsbakad potatis. La Tempérance är gjort på 90% grenache och 10% syrah, båda från gamla vinstockar. Vinet är en blandning av årgångarna -15, -16, -17 och -18. Sedan vi skrev om La Tempérance första gången har vinet fått en fast listning och finns nu i närmare 100 butiker.

Utöver dessa fyra vinerna i Arcane-serien finns ytterligare en handfull viner signerade Xavier Vignon. De flesta i beställningssortimentet. Nyligen bytte Xaviers Châteauneuf-du-Pape årgång till 2020 - ett ordentligt lyft och ett strålande vin som flyger upp på platsen som den mest prisvärda Châteauneufen på Systembolaget. Xavier Vignon importeras av Philipsson & Söderberg.

Cup Xavier

Xavier Vignon Châteauneuf-du-Pape 2020 (6267), 279 kr, 18 poäng (++)