Laddar annons
Vitt vin i tillfälligt sortiment - 17 mars
15 Mar, 2023
Uppdaterad: 
6 Sep, 2023

Vitt vin i tillfälligt sortiment - 17 mars

Lanseringen av vita och mousserande viner i det tillfälliga sortimentet fredagen den 17 mars är bra men det slår inte gnistor om den. Trots det finns det flera viner med bra prisvärdhet och intressanta ursprung som gör att det kan vara roligt att köpa några olika flaskor för att prova något nytt.

Veckans kandidater till min varukorg är en Beaujolais Blanc från Terres Dorées, Savennieres från Château de Chamboureau och Creation Chardonnay. Är bubbelförrådet på upphällningen och det finns en fallenhet för knastertorr Champagne är Philipponnat ett intressant alternativ. All information om vitt och mousserande vin i tillfälligt sortiment 17 mars hittar du i tabellen längst ner. Notera att vi längs ner i texten har tagit med två viner som lanseras i weblanseringen den 16 mars klockan 10:00.

Vitt vin i tillfälligt sortiment - 17 mars

Champagne

Champagne

Philipponnat Royale Réserve Non Dosé (90352), 459 kr

Stor doft med vinteräpplen, grillade citroner, persika, blommor och våta stenar. Smakrikt och knastrigt stram smak med äpplen, mandlar, lysande syra, mineraler och pigg energi. Druvorna kommer huvudsakligen från grand cru- och premiers cruvingårdar. Cuvéen är gjord på 65% pinot noir, 30% chardonnay och 5% pinot meunier. Här är dock en varning eller åtminstone en extra upplysning på sin plats: Kombinationen knastertorr Champgane och Philipponnats lite baktunga stil är en kombo som inte faller alla i smaken och den ställer lite krav på tillbehören – prova med suchi eller skaldjur.

Frankrike

Vitt vin 17 mars

Château Fuissé Saint-Véran 2021 (93412), 238 kr

Ung, frisk och druv- och områdestypisk doft med persika, päron, äpplen, nötter och fat. Smaken är välbalansrad med tändsticksplån, lite pomerans, vinteräpplen, citrus, energi och bra syra.

Vitt vin 17 mars

Beaujolais Blanc 2021 (92675), Terres Dorées, 189 kr

Ungt och piggt med citrus, gula äpplen, blommor, gråpäron och örter. Smaken är balanserad med äpplen, grapefrukt, mineraler, kalk och bra syra. Terres Dorées har hittat en bra och personlig stil på sin Beaujolais Blanc som påminner lite om en stilmässig mix av Chablis och Mâcon.

Savannieres

Savennieres 2019 (90312), Château de Chamboureau, EKO, 217 kr

Ung och frisk doft med gula äpplen, päron, pomelo, lite ylle, krossad sten och örter. Fokuserad smak med citrus, plommon, grapefrukt, rökiga mineraler och en brilliant syra. Drick väl kylt till grillat kycklingbröst med jordärtskockskräm och en sallad med tomat och oliver.

Österrike

Gross

Ried Sauberg Tradition Grüner Veltliner 2021 (95307), WG I. Groiss, Niederösterreich, 249 kr

Ung, pigg och rent svarvad elegant grüner veltliner med klassiskt kryddiga drag av vitpeppar, päron och grapefrukt och ett uns restsötma. Servera till panerad rödspätta med sardellsmör och potatis.

Portugal

Vitt vin 17 mars

Rascunho 2018 (92567), Quinta de Santiago, Vinho Verde, 299 kr

Stor doft med gula äpplen, citrus, melon, blommor och rostade fat. Smak- och energirikt med krossad sten, lime och sprittande syror som drar ihop vinet och ger det en bra ryggrad och elegans som ger det lite drag av en bourgonsk Vinho Verde.

Grekland

Ny

Santorini Assyrtiko Santo Wines 2021 (95934), Santo Wines, Santorini, 219 kr

Stram och druvtypisk doft med gröna äpplen, blommor, citrus, melon och örter. Rik smak med päron, grillade citroner, krossad sten, physalis, bra syra, mineraler och sälta. Servera till fisköttbullar med gröna ärtor, remouladsås och potatis.

Sydafrika

Creation

Creation Reserve Chardonnay 2022 (93504), Creation Wines, Walker Bay, 199 kr

Rent, friskt och elegant med äpplen, citrus, muskot, smör, mineraler, fin syra och bra balans. En välgjord och tillgänglig chardonnay med hög lätt att gilla faktor. Servera till fisksoppa med saffran.

Webblansering 16 februari

Emrich-Schönleber Monzinger Frühlingsplätzchen Riesling Grosses Gewächs 2021 (94294), Nahe, Tysland, 579 kr, 120 flaskor, Webblansering 16 mars 19,5 poäng (++)

Stramt med gråpäron, vita persikor, blommor, krossad sten, citrusskal och ett ännu så länge
återhållet paket av lätt oförlösta aromer som kräver lite tid att för att visa sig. Smaken är krispig
och frasigt ren med gröna äpplen, lime, mineraler, klingande rena syror, kalk och en fenomenal
precision kompletterat av en uppstramande sälta. En härlig ung riesling men post scriptum:
Monumentalt! Drick 24-35.

Utöver Frühlingsplätzchen lanserar Vinovativa även Emrich-Schönleber Monzinger Halenberg
2021. Lite rundare och lite rikare i frukten och möjligen ett vin många finner mer lättillgängligt men
det har inte riktigt samma precision. De smakmässiga skillnaderna är inte stora men på denna
skyhöga nivå blir det ändå så att Frühlingsplätzchen stjäl showen. Får man inte tag på
Frühlingsplätzchen är dock Halenberg ett vin som i sin egen rätt är värt springa benen av sig för.

De här två vinerna berättar hur imponerande viner det görs av topproducenterna i Nahe, hur monumentalt bra årgången 2021 kan vara på rätt ställe och sist men inte minst hur bra Emrich-Schönlebers viner är – hade det stått Bourgogne på flaskan skulle det här vinerna ha haft en nolla till i slutändan på priset.

Emrich-Schönleber Monzinger Halenberg Riesling Grosses Gewächs 2021 (94282), Nahe, Tyskland, 120 flaskor, 599 kr, Webblansering 16 mars, 19 poäng (++)

[drinklist id="104725"]