Laddar annons
Xavier Vignon – vinmakaren som bara ser möjligheterna
3 Nov, 2022
Uppdaterad:
6 Sep, 2023

Xavier Vignon – vinmakaren som bara ser möjligheterna

Hur ska man beskriva en människa som inte ser några omöjligheter? Hur ska man beskriva en vinmakare som vågar göra saker som ingen annan tidigare gjort. Xavier Vignon är mycket mer än bara en vinmakare. Han är en person som hänför, experimenterar och ser vägar där ingen annan tidigare tittat. Vi har träffat honom för en lång intervju om hans historia.

En av de kallaste dagarna för året. Regnet hänger i luften i centrala Stockholm. Det är mörkare tider som väntar denna oktoberdag när klockan närmar sig 16:00. I de fantastiska lokalerna som tillhör Vinkällaren Grappe på Grevgatan på Östermalm radas vinflaskorna upp på rad. Här har samlare möjlighet att lagra sina viner till perfektion. Det är även här, i ett av rummen längst in i de stora lokalerna, som Xavier Vignon sitter och väntar med flera av sina viner prydligt uppradade bredvid varandra vid ena änden av det massiva träbordet.

Med ett välkomnande handslag och leende slår jag mig ner för att prata med vinmakaren som aldrig slutar utmana sig själv. Det kanske låter som en klyscha i en bransch som haglar av klyschor, men i fallet med Xavier Vignon så talar hans historia och facit sitt tydliga språk. När den ena utmaningen är avklarad så blickar han mot nästa. När det ena vinet är färdigproducerat så vänder han näsborrarna mot nästa. Vem är då denna vinmakare vars namn börjar bli allt mer känt i Sverige? Och hur kommer det sig att just Sverige är ett land som han blivit kär i, och att vi svenskar älskar hans viner?

Uppväxt i närheten av Champagne

Till skillnad från hans viner, som har sin hemvist i Rhonedalen, så börjar historien om Xavier Vignon i de norra delarna av Frankrike. Direkt i närheten av världens mest kända vinregion, Champagne, växer Xavier upp i 1970-talets Frankrike. Trots närheten till de perfekta bubblorna i Champagne så har vin aldrig varit en del av familjen Vignons historia. Istället har familjen en anrik historia som stenhuggare där Xavier själv beskriver det som att det var finare stenhuggeri som familjen sysslade med. Det var små detaljer i stora monument, och det var framförallt ett yrke med stor stolthet i sig.

Xavier Vignon ny Xavier Vignon med båda hans viner som finns på Systembolaget. Foto: Pressbild

– Vi har en tradition i vår familj att vi ska göra Tour de France medan vi är unga. Det är en del av att lära sig hela Frankrike. Så jag reste till alla olika regioner i Frankrike under tio års tid, och det sista stoppet var Rhone.

Bourgogne, Bordeaux, Alsace, Provence och alla andra mer eller mindre kända regioner hade avverkats när han anlände till Rhone för första gången. Innan det hade han bestämt sig för att stenhuggeri nog inte var hans grej. Istället hade Xavier Vignon fått upp ögonen för något helt annat. Han hade fastnat för biologi, kemi och vetenskap. Och det vare vetenskapen som ledde honom till vinmakandet. När han fick lära sig om champagne vid 16 års ålder så blev han fascinerad av konsten att skapa vin. Han blev fascinerad av hur ett bra vin ska smaka och vad som ligger bakom slutprodukten.

– När jag kom till Rhone så blev jag kär. Det var helt magiskt. Det var en fantastisk trädgård av olika uttryck. Jag blev kär i druvorna, de 25 olika druvorna som man kan använda för att skapa vin. Klimatet var perfekt.

"Vetenskapen har gett mig möjligheten att bli vinmakare"

Stora delar av Xavier Vignons liv har vigts åt att hjälpa andra att skapa vin. Och det var även via ett av sina första uppdrag, åt det anrika champagnehuset LVMH, som han fick möjlighet att resa runt halva jorden för att lära sig mer om vinskapandet i Australien.

– Det är helt klart vetenskapen som gett mig möjligheten att bli vinmakare. Jag hade aldrig ambitionen att resa runt världen, utan det var vinet som gav mig den möjligheten, och det var väldigt stort för mig.

Xavier Vignon nyaste Foto: Pressbild

När vi sitter runt det massiva träbordet i ett rum längst in hos Vinkällaren Grappen så är det gester med händerna, det är passion kring ämnet och det är minnen som väcks till liv. Och det är framförallt en stor tacksamhet gentemot Sverige och de svenska konsumenterna som tagit till sig hans viner.

Efter att ha åkt runt världen och agerat vinkonsult i många länder i nya världen, inklusive Nya Zeeland, Australien, USA och Sydafrika, så valde Xavier att börja göra sina egna viner i slutet av 1990-talet. Det var i sitt eget garage som han producerade viner efter eget tycke och smak. Och det var ett uttryck av honom själv.

– Jag kommer ihåg att jag gjorde runt 400 liter typ, cirka 600 flaskor totalt i början. Det var med andra ord extremt små mängder. Någon kompis kom fram till mig och berättade att han gärna ville ha några flaskor, och så kom ytterligare en kompis och frågade om han kunde då några. Det jag inte visste då var att de skickade mina viner till ett ansett vinmagasin i Frankrike. Och de gav mina viner betyget tre av tre. Folk började komma hem till mig och fråga om vinet. Jag kommer ihåg att jag tyckte det hela var så konstigt, att folk faktiskt ville ha mina viner.

Rhonedalen Foto: Pressbild

Det var även i samband med detta som en svensk man vid namn Mikael Monteil besökte Frankrike för att hälsa på sin mamma. Han var sugen på att skapa ett vinbolag och då efterfrågade han något vin som verkligen stack ut. Han ville ha något annorlunda.

– Vinet hette Le Début, som betyder starten. Och på den tiden hade jag mitt nummer på baksidan av vinet, och så ringde den här mannen mig efter att ha testat vinet och ville inleda ett samarbete. Så Sverige var det första landet som faktiskt importerade mina viner. Vi började med ett Cotes du Rhone, så man kan lugnt säga att Sverige gav mig den där knuffen i rätt riktning.

– Jag har än i dag väldigt bra kontakt med Mikael och jag är för evigt tacksam för det han gjorde för mig. Jag älskar Sverige då det är min äldsta partner på ett sätt.

Xavier Vignon om när han torrlade en sjö

I dag ses Xavier Vignon som en föregångare i både Rhonedalen och överallt i världen när det kommer till hans syns på miljö och klimat. Men det var en specifik händelse i början på 1990-talet som ledde till att han fick upp ögonen för krisen som vi står inför. Medan han jobbade som konsult i Australien torrlade han en hel sjö när han konstbevattnade en vinodling.

– Det är fortfarande en av de största chockerna jag upplevt i mitt liv. Jag hade alltså gjort så att en sjö torrlades. Där insåg jag hur otroligt viktigt vattnet är för en hållbar framtid.

Och sedan dess har Xavier Vignon gjort det till en stor del av sin personlighet att alltid hitta nya miljövägar och skapa viner som gör ett så litet avtryck på miljön som möjligt.

Xavier Vignon antecknar Foto: Pressbild

– Vi måste göra det. Jag är orolig för Rhonedalen och det jag sett där. Vi kommer sakna vatten i framtiden. Alkoholhalten går bara upp mer och mer för varje år, berättar Xavier samtidigt som han med sina händer visar en fiktiv graf över hur mycket alkoholhalten stigit i Rhonedalen sedan han gav sig in i branschen.

– Vi slår rekord hela tiden när det kommer till alkoholhalt. Vi måste hitta en lösning på problemet. Snittet i år är över 16 procents alkoholhalt. Världen förändras och de områden som var bäst att odla på i Rhone för 20 år sedan är långt ifrån de bästa nu för tiden. Allt förflyttas och det händer enormt mycket just nu. Det är dock inte tillräckligt många vinmakare som sett dessa problem än. De vill helst behålla sina jobb på samma ställe, för när allt flyttas så måste du också flytta.

Finns det en lösning på det hela?

– Självklart finns det en lösning. Det finns alltid en lösning på allting. Ett sätt är att börja odla mer enligt bush-vine-tekniken. Ett annat är att försöka hitta alternativa sätt för att minska beroendet av plast i både vingårdar och förpackningar. Självklart skulle jag kunna börja konstbevattna mina vingårdar, men jag måste inse att det vattnet kommer från nånstans. Det är bara dumt för oss, och dessutom inte tillåtet. Det är så mycket som 40 dagars skillnad på skörden nu jämfört med för bara några decennier sedan.

Unik vinserie under namnet Arcane

I dag finns Xavier Vignons viner i både det fasta sortimentet och beställningssortimentet. Bland de fasta vinerna kan man hitta både hans Cotes du Rhone och hans Chateauneuf-du-Pape. Men det som förmodligen väckt allra mest uppmärksamhet på senare tid är hans vinserie som går under samlingsnamnet Arcane.

Varje enskilt vin har ett eget uttryck, och varje flaska pryds av ett tarotkort. Arcane är det perfekta beviset på Xaviers sätt att uttrycka sig i sina viner, och att våga hitta vägar som ingen annan hittat tidigare.

– Jag ville göra något nytt, något annorlunda och något som stack ut. Jag ville göra något personligt som speglade den fantastiska regionen vi verkar i.

2015 var Xavier tvungen att skörda ovanligt tidigt på grund av den pågående värmen, men då upptäckte han något unikt i druvorna. Syran var hög samtidigt som alkoholen också var hög. Och resultatet blev häpnadsväckande.

– Jag fick en idé om att jag skulle blanda in det här vinet i andra viner som jag hade skapat, men jag insåg att det förstörde de andra vinerna. Då bestämde jag mig för att det skulle stå på sina egna ben. Jag pratade med en kompis och jag berättade för honom att det här vinet är som att spela kort. Man har alltid samma kortlek till förfogande, men man får aldrig samma hand. Det var även därför valet föll på tarotkort.

Arcane Vinserien Arcane med de berömda tarotkorten. Foto: Pressbild

I vinerna så väljer Xavier Vignon att antingen fokusera på terroir, druva eller årgång. Vissa av vinerna har inte ens en årgångsbeteckning då han blandar flera viner från flera olika årgångar med varandra.

– Varför skulle man inte kunna göra som i Champagne, men i Rhonedalen? Jag insåg snabbt att jag skulle kunna göra en hel serie av det här, där jag verkligen fick ge uttryck för mig själv och mitt vinskapande. Många trodde inte att det var lagligt att göra på det sättet jag gjorde, men man behöver faktiskt inte sätta en årgång på viner från Chateauneuf-du-Pape. Jag vill vara annorlunda. När jag ger vin till mina vänner så vill jag kunna visa något som jag skapat själv och inte en kopia av vad någon annan skapat. Det här är mina viner och jag gör de helt på mitt eget sätt.

Finns det någon gräns för vad du kan göra?

– Nej, egentligen inte. Självklart är det alltid svårt att göra något annorlunda direkt i början, för man måste respektera traditionen också. I mitt fall så kände jag att jag var tvungen att bevisa att jag kunde göra vin när jag började. Sedan började andra vinmakare be mig om idéer kring hur man ska vara annorlunda och sticka ut jämfört med grannarna. Responsen kring Arcane har varit helt otrolig, så vi valde att gå ännu djupare. För mig är det inga problem att det inte finns en årgång betecknad. För mig är det viktigaste att vinet faktiskt är bra. Jag gillar frihet. Ibland kan fransmän vara lite väl fyrkantiga och följa reglerna till punkt och pricka. Jag tror att det även gör att vi inte alltid kan anpassa oss efter klimatet, då allt måste vara så som det alltid varit.

Har gjort en vit chateanuef-du-pape gjord på röda druvor

Ett annat bevis på hans kreativitet är idén kring att göra en vit Chateauneuf-du-Pape men helt och hållet på röda druvor. Vinet saknar dessutom årgångsbeteckning.

– Jag är den första som gör något sådant. Eller jag har åtminstone aldrig sett det förut, och jag har aldrig hört talas om någon som gjort det. Många har undrat om det är lagligt och såklart det är. Det står ingenstans att en vit Chateauneuf enbart måste bestå av gröna druvor, säger Xavier Vignon samtidigt som han sträcker sig tvärs över bordet för att ta upp den öppnade flaskan av hans nya vita vin som han sedan häller upp för att visa vad det går för.

Rhonedalen Foto: Pressbild

Och det är ett imponerande vin som han häller upp. Även planerna för framtiden och fortsättningen för Arcane-serien imponerar.

– I Arcane så hyllar vi Rhone. Jag vill skapa en ny serie där jag hyllar Frankrike. Vi i Frankrike har stolthet, men vi har även problem, med bland annat naturen. Jag vill skapa ett rosévin och en serie där vi lyfter det vi är bra på i Frankrike, och inte bara i Rhone.

– Jag har aldrig drömt om priser eller poäng. Jag kan inte känna skillnaden på ett vin som fått 100 poäng och ett vin som fått 98 poäng. Jag bryr mig inte om jag ska vara ärlig. Dessa poäng får man av en person. När du som vinmakare sätter en flaska på ett bord så ska du inte göra en person glad, du ska göra många personer glada. Vin är subjektivt och något som varje enskild vindrickare får tycka och tänka exakt hur de själva vill om.

Kommer dina barn ta över efter dig i vingården?

– Jag vill att mina barn ska vara fria och göra det de själva vill, exakt på samma sätt som jag fick göra det jag själv ville. Om de vill jobba med vin så får de självklart göra det. Jag har besökt många producenter där barnen är involverade, men där de i själva verket inte vill vara involverade.

Xavier Vignon: Jag älskar utmaningar

Exakt vad framtiden har att utvisa för Xavier Vignon är osäkert, men en sak som är säker är att han kommer fortsätta tänja på gränserna. Både för sin egen och för klimatets skull.

– Jag älskar utmaningar. Min nästa utmaning är att hitta en flaska utan kork. Jag vill ta bort korkproblemen och skapa ett nytt koncept för kork. Redan nu har jag en tanke som liknar tablettkartor på apoteket, där man spräcker upp korken. Sen vill jag jobba mer med glas. Kork, stål, cement, allt det förändrar vinet. Men glas är det enda som inte gör det. Jag har en tanke kring hur jag enbart ska låta vinet komma i kontakt med glas och inget annat.

– Just det, sen vill jag även öppna världens första vingård som är helt fri från plast. Plast kommer döda oss. Mikroplasten och nanoplasten är den som är allra farligast, så konceptet i min vingård är att inget, absolut inget, ska innehålla någon plast överhuvudtaget.

Xavier Vignon nyare än nyast Foto: Pressbild

Tills att alla hans drömmar gått i uppfyllelse så kommer han fortsätta producera viner som tar världen med storm.

– Många säger att jag är galen. Några säger att jag har bra idéer men att de kommer bli svåra att genomföra. Sen finns det de som tror på mig. Det är alltså tre typer av människor. Att ha en idé och faktiskt göra något konkret av den, mellan där så krävs det en hel del. Om du har en idé så gör du ditt bästa för att få den att bli sann. Du måste experimentera och tänja gränserna. Och du får inte ha någon prestige. Vi måste hitta nya vägar, för vinmakandet och klimatets skull.

I slutet av det över en timme långa samtalet börjar vi gå in på vem han är utanför vingården. Då berättar Xavier Vignon om sitt stora engagemang för havet och att han vill rädda det. Han har till och med startar en stiftelse för att rädda haven. Utöver det berättar han att han ofta ägnar sig åt glidflygning över sina vingårdar för att kolla till dem. När samtalet är över reser vi båda oss upp, tar varandra i hand och jag går ut genom de tunga ståldörrarna till Vinkällan Grappe. Kvar där nere sitter Xavier Vignon med sina viner, sina ambitioner och sina drömmar.

Xavier Vignon om han hade fått en hektar mark i Sverige

Christian Stojkovics recension av Xavier Vignon Arcane

La Temperance

Xavier Vignon Arcane La Tempérance (57106), 209 kr 17,5 poäng

Stor doft med varmt mogna bär som björnbär, vildhallon, mörka körsbär och salvia. Härligt koncentrerad smak med kompromisslöst fokuserad frukt som kombinerar kraft och elegans på ett imponerande sätt. Lång eftersmak med blommor, kryddor, tobak och läder. Bör luftas rejält. Dekantera gärna 6-8 timmar innan det ska drickas. Hatten av för ett fantastiskt vin till ett så överkomligt pris. Servera till grillade, glacerade lammracks med ugnsbakad potatis.

Le Diable

Xavier Vignon Arcane Le Diable 2015 (51634), 269 kr 18,5 poäng

För fem veckor sedan skrev vi om Xavier Vignons Arcane L´Eotoile. Jag blev så förtjust i vinet att jag beställde både det och några andra viner i Arcaneserien och förtjusningen har inte blivit mindre efter att efter att ha provat mig igenom närapå hela serien. Förutom att vinerna är extremt beskedligt prissatta är det extra roligt att följa Vignons ”pit-stops” i mindre bekanta delar av Rhônedalen. Xavier Vignon importeras av Philipsson & Söderberg.

Stor doft med solmogna mörka körsbär, björnbär, vildhallon, svartpeppar, rosmarin och fat. Underbart tät och varmt mörkröd frukt med balans och intensitet som trots kraften ändå bjuder på en finess som kompletteras av en underbart lång eftersmak med kryddor piptobak och tydliga men diskreta fat. Bör luftas rejält. Dekantera gärna 6-8 timmar innan det ska drickas. Hatten av för ett fantastiskt vin till ett så överkomligt pris. Servera till grillad lax med baba ganoush, portabella och sallad.

Letolile

Xavier Vignon Arcane L´Etoile (51261), Rhône, 269 kr 18 poäng

Underbart tät mogen frukt med solvarma bär som björnbär, vildhallon, nypon, körsbär, varma kryddor och fat. Härligt öppen och tillgänglig varmt mogen fyllig frukt medmörka körsbär, mineraler, salvia, rosmarin, lakrits och sagolikt bra balans och längd. Ett klockrent FYND och ett superspännande vin. Servera till grillade portobelloburgare med parmesankräm och ugnsbakad sötpotatis. Vinet är en blandning av årgångarna 2015, -16 och -17.  Xavier Vignon importeras av Philipsson & Söderberg.